Κανένας στη δουλειά την Τετάρτη 17 Απριλίου

Δεν πάει άλλο δηλώνουν στη κυβέρνηση, την Τετάρτη 17 Απρίλη 2014, οι εργαζόμενοι κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις τους με την πραγματοποίηση της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης.

“Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι σε κάθε εργασιακό χώρο βγαίνουμε στο προσκήνιο για αυξήσεις στους μισθούς μας, για τα επιδόματα μας, για μέτρα προστασίας του εισοδήματος μας, για μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια μας. Απαιτούμε να μπει τέλος  στις ατομικές συμβάσεις  και στους εσωτερικούς κανονισμούς εργασίας  που επιβάλουν άθλιους όρους και συνθήκες εργασίας.

Δεν συμβιβαζόμαστε με την αύξηση κοροϊδία της κυβέρνησης του κατώτατου μισθού στα  706€, την αύξηση – ντροπή 39 ευρώ το μήνα και πολύ λιγότερα για τους χιλιάδες συναδέλφους που  εργάζονται με συμβάσεις ημιαπασχόλησης. που προσπαθούν να επιβιώσουν με 350-400€. Δεν δεχόμαστε τη διαγραφή των τριετιών μας από το 2012 έως το 2024, δεν τους χαρίζουμε 12 χρόνια δουλειάς. Λες και τα δουλέψαμε μαζί!”, αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Χίου, καλώντας σε συμμετοχή στην απεργία και προσυγκέντρωση στις 10:30 στο Εργατικό Κέντρο και συγκέντρωση στις 11:00 στην πλατεία Βουνακίου.

“Η απεργία στις 17 Απρίλη είναι συνέχεια προηγούμενων μεγάλων αγώνων που δώσαμε με κορυφαία την απεργία στις 28 Φλεβάρη, τη μεγαλύτερη των τελευταίων ετών σε συμμετοχή και μαζικότητα. 37 εργατικά κέντρα και 22 Ομοσπονδίες μετέτρεψαν σε πανελλαδική την  απεργία που δεν ήθελε να προκηρύξει η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ και την ίδια γραμμή κράτησε και η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Χίου. Σ’ αυτήν την  απεργία δεν κέρδισε η σιωπή που ήθελε να επιβάλλει η κυβέρνηση και τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει  μέχρι σήμερα. Στην απεργία κέρδισαν οι χιλιάδες εργαζόμενοι, βροντοφωνάζοντας ξανά, πως το έγκλημα στα Τέμπη δε θα συγκαλυφθεί, ανανεώσαμε ένα χρόνο μετά τη δέσμευση μας, ώστε να μην υπάρχει κανένα κουκούλωμα, πως οι ζωές μας δε μπορούν να συμπιέζονται στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής.

Από τη δική μας εξαντλητική δουλειά, το τσάκισμα των συλλογικών μας συμβάσεων, των μισθών η εργοδοσία βγάζει αμύθητα κέρδη… Η εργοδοσία όπως αυτή των σούπερ μάρκετ έφτασε το 2023 τα 15 δις τζίρο, ο Mr Jumbo που θέλει λιγότερες αργίες και περισσότερη δουλειά για τους εργαζόμενους, ξεπέρασε το 1 δισ. πωλήσεις, η ΙΤΧ Ελλάς (πρώην zara) ξεπέρασε τα 614 εκατ. τζίρο, τα  ATTICA τα 8,4 εκατ. κέρδη το 9μηνο του 2023. Αυτήν την περίοδο οι επιχειρηματικοί όμιλοι στο εμπόριο τρέχουν επενδύσεις εκατομμυρίων. Τα νούμερα ζαλίζουν!

Ως εδώ! Με κριτήριο τη ζωή μας, τις ζωές των οικογενειών μας και τις ανάγκες μας βγαίνουμε μπροστά, και διεκδικούμε όλα όσα σήμερα έχουμε ανάγκη για να δουλεύουμε και να ζούμε όπως μας αξίζει.

Παλεύουμε για:

Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα.

Αύξηση του κατώτερου μισθού στα 900€. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών που να καλύπτει τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης.

Καθολική επαναφορά των τριετιών ενσωματώνοντας την περίοδο 2012 – 2023.

Επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, της μετενέργειας κ.ο.κ.

Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού για όλους τους ανέργους.

Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Καμία ανοχή στα ωράρια εξόντωσης των εργαζομένων, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και στις απλήρωτες υπερωρίες.

Ρεύμα φθηνό για το λαό. Με κατάργηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, Ειδικός φόρος Κατανάλωσης) και πλαφόν στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων. Κατάργηση του χρηματιστηρίου της Ενέργειας.

Κατάργηση του ΦΠΑ και πλαφόν στις τιμές των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα, τα βρεφικά είδη, είδη προσωπικής υγιεινής κ.α.

Αφορολόγητο όριο 12.000€ προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί. Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά νοικοκυριά.

Να μην περάσει η παραπέρα εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας. Όχι στα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία. Να μην κλείσει, να μη συγχωνευτεί κανένα τμήμα, κλινική, νοσοκομείο, κέντρο υγείας. Να επαναλειτουργήσουν πλήρως τα νοσοκομεία, το σύνολο των δομών που έκλεισαν λόγω περικοπών. Εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους. Δωρεάν όλες οι ιατρικές, διαγνωστικές, εργαστηριακές, προληπτικές εξετάσεις, όλα τα φάρμακα και τα εμβόλια.

Όχι στις ΝΑΤΟικές δαπάνες – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα «ΥΔΡΑ».

Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για υγεία, παιδεία, πρόνοια, υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής των δήμων, για την προστασία από φυσικές καταστροφές. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς.

Να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των πλειστηριασμών. Επιδότηση ενοικίου με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης”.

Και οι συνταξιούχοι ΕΦΚΑ στην απεργία 

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης και στην συγκέντρωση απευθύνουν προς τα μέλη τους οι συνταξιούχοι ΕΦΚΑ,, αναφέροντας “Πάρτε μαζικά και αγωνιστικά μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση ,διότι μόνο έτσι μπορούμε να διεκδικήσουμε και να λύσουμε τα προβλήματα που μας έχουν τσακίσει την ζωή. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει .Ο δρόμος του αγώνα είναι μονόδρομος. Δεν θα συμβιβαστούμε με την βαρβαρότητα”.