Καταργούνται τα βιβλιάρια υγείας των ασφαλισμένων

Την κατάργηση των βιβλιαρίων ασθενείας και την ταυτοποίηση των ασφαλισμένων μέσω του αριθμού μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ) σχεδιάζουν τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας.

Χθες, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, σε ημερίδα με θέμα τον μετασχηματισμό της ΗΔΙΚΑ, προανήγγειλε τη δυνατότητα κάλυψης των παροχών σε είδος και σε χρήμα από τον ΕΟΠΥΥ, μόνο μέσω του ΑΜΚΑ και της πιστοποίησης της υπογραφής του ασφαλισμένου. Παράλληλα, ο κ. Πετρόπουλος προανήγγειλε την απόδοση ηλεκτρονικής ασφαλιστικής ενημερότητας για τους μη μισθωτούς που δεν οφείλουν εισφορές από την 1η/1/2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με την κατάργηση των βιβλιαρίων υγείας, η πιστοποίηση της ασφαλιστικής ικανότητας και η κάλυψη παροχών σε είδος και σε χρήμα θα γίνεται με τον ΑΜΚΑ, ενώ οι δικαιούχοι θα είναι υποχρεωμένοι να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα προκειμένου να γίνεται ταυτοποίηση των στοιχείων τους.

Βέβαια, μέχρι την οριστική κατάργηση των βιβλιαρίων και έως ότου να ολοκληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ η ηλεκτρονική εφαρμογή που θα αντικαταστήσει την έντυπη μορφή βιβλιαρίου, όσοι έχουν βιβλιάρια που τελειώνουν δεν θα πάρουν νέα, αλλά θα προσθέσουν σελίδες. Σε περίπτωση που έχουν τελειώσει τα ειδικά φύλλα, αυτά μπορούν να αντικατασταθούν με σφραγισμένες λευκές σελίδες.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Πετρόπουλος, στο πλαίσιο της αναπτυσσόμενης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της κοινωνικής ασφάλισης (ενιαίο μητρώο ασφαλισμένων και συνταξιούχων, σύστημα υπολογισμού, είσπραξης και εκκαθάρισης εισφορών μη μισθωτών του ΕΦΚΑ, διασυνδέσεις με πληροφοριακά συστήματα για την αυτοματοποιημένη διενέργεια διαδικασιών και ελέγχων κ.ά.), θα ενταχθούν επίσης:

  • Η απόδοση ηλεκτρονικής ασφαλιστικής ενημερότητας για τους μη μισθωτούς που δεν οφείλουν εισφορές από την 1η/1/2017.
  • Η πλήρης διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων των εμπλεκόμενων φορέων (ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ, ΕΟΠΥΥ, ΣΕΠΕ, ΟΑΕΔ, ΑΑΔΕ) που θα συμβάλει στη μείωση της γραφειοκρατίας.
  • Η αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών ασφαλιστικό ιστορικό, ασφαλιστική ικανότητα, ΑΜΚΑ, που υποστηρίζει η ΗΔΙΚΑ.

Να σημειωθεί ότι, από το 2019, αυξάνονται οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης για τη χορήγηση βιβλιαρίου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς απαιτείται η πραγματοποίηση τουλάχιστον 75 ημερών εργασίας (αντί 50) κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ