Κατέρρευσε το κατηγορητήριο Κανταράκη κατά του Γιάννη Στεβή – Επίδικο η ελευθερία του Τύπου (βίντεο)

Κατέρρευσαν παταγωδώς όλες οι κατηγορίες που απευθύνει κατά του διευθυντή του astraparis.gr Γιάννη Στεβή η διοικήτρια του νοσοκομείου Χίου κα Ελένη Κανταράκη, στην διάρκεια της σημερινής – Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022 – συζήτηση της αγωγής της στο πολυμελές πρωτοδικείο Χίου, με την οποία απαιτεί το ποσό των 100.000 ευρώ.

Τόσο κατά την εξέταση των μαρτύρων, όσο και από τα στοιχεία και έγγραφα που προσκόμισαν στο δικαστήριο οι συνήγοροι του Γιάννη Στεβή κ.κ. Κώστας Κάργατζης και Κώστας Παπαδάκης, κατεδείχθη πέραν κάθε αμφιβολίας η ακρίβεια των ρεπορτάζ του astraparis.gr στα επίμαχα ζητήματα του μπούλινγκ στην μονάδα τεχνητού νεφρού, της παραχώρησης των υπηρεσιών καθαριότητας του νοσοκομείου σε ιδιώτες, της προβληματικής λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων στην διάρκεια της πανδημίας κ.λπ.

Η κα Κανταράκη και ο συνήγορός της ισχυρίστηκαν ότι έχουν ξεπεραστεί τα όρια του δημοσιογραφικού καθήκοντος και όσα έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα μας είναι ψευδή και συκοφαντικά. Οι ισχυρισμοί αυτοί κατέπεσαν κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, που διήρκεσε περί τις 2,5 ώρες, αφού αποδείχθηκε ότι όλα τα επίδικα δημοσιεύματα της ιστοσελίδας μας στηρίζονται σε δημόσιες ανακοινώσεις φορέων, όπως το ΣΕΣΝΟΧ, θεσμικού και κοινωνικού κύρους των οποίων η αξιοπιστία ουδέποτε έχει αμφισβητηθεί στην τοπική κοινωνία τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, αποδείχθηκε ότι γίνονταν επανηλειμμένα προσπάθεια από την ιστοσελίδα μας να επικοινωνήσει με την κα Κανταράκη για την καταγραφή της άποψής της αλλά η ίδια αρνούνταν κάθε επικοινωνία. «Όλα τα δημοσιεύματα που ενοχλούν την ενάγουσα στηρίζονται σε πληροφόρηση προηγηθείσα από ανακοινώσεις των φορέων αυτών για τις οποίες ευλόγως είχαν την πεποίθηση και αποδείχθηκε ότι ήταν όλες αληθείς, ενώ η ενάγουσα δεν θέλησε ποτέ να μου δώσει τη δυνατότητα να δημοσιοποιήσω την δική της τυχόν εκδοχή», δήλωσε ο Γιάννης Στεβής.

Από την πλευρά της η κα Κανταράκη προσπάθησε να ταυτίσει τον εαυτό της με το νοσοκομείο Χίου, προκειμένου να ταυτίσει την κριτική που ασκείται στις προσωπικές της διαχειριστικές πράξεις και παραλείψεις με αποδοκιμασία της λειτουργίας του νοσοκομείου και να επισείσει τον δήθεν κίνδυνο της δημόσιας υγείας από τα δημοσιεύματα.

Στην ίδια λογική και ο μάρτυράς της γιατρός αναισθησιολόγος κ. Διαμαντής Φύλλας, ισχυρίστηκε ότι ο διευθυντής της ιστοσελίδας μας έχει προσωπικό και πολιτικό μένος  κατά της κας Κανταράκη. Προσπαθώντας δε να απαντήσει για το εάν είναι ψευδή ή όχι αυτά που καταγγέλλει το ΣΕΣΝΟΧ και όλα όσα έχουν φτάσει μέχρι και στην αίθουσα της Βουλής και δημοσίευσαν όλα τα τοπικά μέσα για το νοσοκομείο, καταγγέλλει η ΕΣΗΕΑ και άλλες δημοσιογραφικές ενώσεις, υποστήριξε ότι τα μέλη του ΣΕΣΝΟΧ είναι κάτι «ΚΚΕέδες και αναρχικά στοιχεία», προκαλώντας το πολυπληθές κοινό που βρέθηκε στην αίθουσα συμπαραστεκόμενο στον δημοσιογράφο που διώκεται επειδή ασκεί το λειτούργημα του.

Μάρτυρας υπεράσπισης του κ. Στεβή ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο οποίος προασπίστηκε το δικαίωμα της ελευθερίας του Τύπου, υποστηρίζοντας – μάλιστα – ότι τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να ελέγχονται και να τους ασκείται κριτική ακόμη κι αν αυτή κάποιες φορές είναι σκληρή.

Σε ό,τι αφορά τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ του astraparis.gr, ο κ. Μιχαηλίδης επιβεβαίωσε με την σειρά του την ακρίβειά τους και τόνισε ότι όλα αυτά προκύπτουν από επίσημες ανακοινώσεις του ΣΕΣΝΟΧ, που έχει θεσμικό ρόλο στο νοσοκομείο Χίου, καθώς και άλλων φορέων, δικές του δηλώσεις και δραστηριότητα κοινοβουλευτικού ελέγχου και αποφάσεις της διοικήτριας και του διοικητικού συμβουλίου που είναι δημόσια έγγραφα.

Το «παρών» μέσα και έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου έδωσαν, πολιτικά και συνδικαλιστικά στελέχη από διάφορους χώρους, εργαζόμενοι από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και πολίτες, στέλνοντας με την παρουσία τους μήνυμα καταδίκης κάθε προσπάθειας να ποινικοποιηθεί η ελευθεροτυπία.

Από αριστερά Κώστας Παπαδάκης, Γιάννης Στεβής, Κώστας Κάργατζης

 

Η σημερινή διαδικασία που ήταν η πρώτη σε μια σειρά από αγωγές που έχει καταθέσει η κα Κανταράκη κατά της ιστοσελίδας μας, που εντάσσονται στο κύμα διώξεων με αγωγές SLAPP κατά δημοσιογράφων σε όλη τη χώρα κι έχουν στόχο να μας εκφοβίσουν, προκειμένου να σταματήσουμε τις αποκαλύψεις και την κριτική.

«Από την ακροαματική διαδικασία, καθώς επίσης και το σύνολο των εγγράφων που έχουν κατατεθεί αποδεικνύεται πλήρως ότι η εναντίον μου αγωγή είναι μια αγωγή φίμωσης της ελευθεροτυπίας, του δημοσιογραφικού λόγου και της κριτικής της πράξης της ενάγουσας ως φορέα δημόσιας λειτουργίας», δήλωσε ο Γιάννης Στεβής.

Οι συνήγοροι κ.κ. Παπαδάκης και Κάργατζης με την σειρά τους επεσήμαναν το δικαίωμα του δημοσιογράφου να ερευνά, να αποκαλύπτει και να ασκεί κριτική, για όσα συμβαίνουν στον δημόσιο βίο.

Ακολουθούν οι δηλώσεις των κ.κ. Κώστα Παπαδάκη, Κώστα Κάργατζη και του συνηγόρου της ενάγουσας κ. Πέτρου Τσαντίλα