Κατεβάζει ρολά το ακτινοδιαγνωστικό του νοσοκομείου Χίου – Εκτός λειτουργίας και ο αξονικός τομογράφος

Τρίτωσε το κακό στο νοσοκομείο Χίου και μάλιστα λίγες μόλις ημέρες μετά το σόου του υπουργού Υγείας κ. Θάνου Πλεύρη, που επισκέφθηκε το νησί και μοίρασε ανέξοδες υποσχέσεις.

Το προαναγγελθέν από το προσωπικό και τους γιατρούς του νοσοκομείου Χίου επήλθε και ο αξονικός τομογράφος βγήκε εκτός λειτουργίας, μετά τον μαστογράφο και τον παροπλισμό του μαγνητικού τομογράφου, όπως καταγγέλλει σε σημερινή, Κυριακή 12 Ιουνίου 2022, ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου (ΣΕΣΝΟΧ).

Τον κώδωνα του κινδύνου είχαν κρούσει οι εργαζόμενοι, ο κ. Πλεύρης έδωσε υποσχέσεις, πλην – όμως – το εξαιρετικά μοιραίο επήλθε και πλέον ένα ολόκληρο νησί είναι καταδικασμένο να προσφεύγει για τις αναφερόμενες υπηρεσίες είτε σε ιδιωτικά εργαστήρια εντός Χίου, είτε στην Αθήνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε διακινδύνευση της υγείας, ακόμα και της ζωής των ασθενών, χώρια τα υπέρογκα έξοδα στα οποία υποβάλλονται.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση – κραυγή αγωνίας του ΣΕΣΝΟΧ, έχει ως εξής:

Δεν πάει άλλο!

Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη! Ύστερα από τον χαλασμένο μαστογράφο,  τον παροπλισμένο μαγνητικό τομογράφο, τώρα δεν υπάρχει και αξονικός τομογράφος στο νοσοκομείο της Χίου.

Χιλιάδες κάτοικοι κυριολεκτικά ζουν σε ένα σύγχρονο υγειονομικό μεσαίωνα.

Η ακρίβεια τσακίζει κόκκαλα… Όσοι χρήζουν απαραίτητων εξετάσεων δεν μπορεί να πληρώνουν, να καταφεύγουν ακόμα και στην Αθήνα σε διαγνωστικά κέντρα με τα έξοδα των υπέρογκων εισιτηρίων, της διαμονής, της αγωνίας για την υγεία ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.

Τώρα είναι η ώρα οι εργαζόμενοι και ο χιώτικος λαός να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Να σταματήσει ο κατήφορος!

Απαιτούμε:

  • Άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας αξονικού, μαγνητικού τομογράφου και μαστογράφου.
  • Ενίσχυση του ακτινοδιαγνωστικού εργαστηρίου του νοσοκομείου με ανθρώπινο δυναμικό και σύγχρονο εξοπλισμό.
  • Άμεση ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και των κέντρων υγείας Χίου και Πυργίου του  με προσωπικό και σύγχρονο διαγνωστικό εξοπλισμό,   ώστε να συμβάλει στην πρόληψη και την  αποσυμφόρηση του νοσοκομείου, άλλα να μπορεί λειτουργεί και επικουρικά σε αντίστοιχες  έκτακτες περιπτώσεις.   
  • Πλήρης στελέχωση των δομών στο νοσοκομείο με όλο το απαραίτητο ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, προσωπικό.
  • Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας.
  • Κανένας Χιώτης και Χιώτισσα να μην αναγκάζονται να εγκαταλείπουν το νησί για την υγεία τους!
  • Μέτρα τώρα για την ακρίβεια: Να επανέλθει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα νησιά, κατά 50%. Να καταργηθεί ο  ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Να μειωθούν όλα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και τα ναύλα οχημάτων  κατά 50%. Δωρεάν μετακινήσεις για άνεργους, φοιτητές και στρατευμένους, για ΑΜΕΑ, χρονίως πάσχοντες. Μειωμένα εισιτήρια για συνταξιούχους, αναπληρωτές, πολύτεκνους. κ.ά.

Η δημόσια λειτουργία του νοσοκομείου, της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και των κέντρων υγείας Πυργίου και Χίου, πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διεκδίκησης και αγώνα. Ενός αγώνα, που θα γίνει υπόθεση κάθε εργαζόμενου και όλου του χιώτικου λαού.

Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε να παλέψουμε για την δημιουργία ενός συστήματος υγείας – πρόνοιας, που οι υπηρεσίες του θα αποτελούν στη πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι όπως σήμερα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.  Γιατί η αξία της ανθρώπινης ζωής δεν μπαίνει στη ζυγαριά της λογικής κόστους – οφέλους. 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια