Κατώτατος μισθός και… Ουκρανία ακυρώνουν (ξανά) τον διαγωνισμό καθαριότητας του νοσοκομείου Χίου

Μέχρι και οι πολεμικές εξελίξεις στην Ουκρανία επιστρατεύθηκαν για την ακύρωση (δεύτερη) του διεθνούς διαγωνισμού για τις υπηρεσίες καθαριότητας του νοσοκομείου Χίου, συνολικού προϋπολογισμού (με ΦΠΑ) περίπου 1,8 εκατ. ευρώ.

Σήμερα, Τετάρτη 11 Μαΐου 2022, ήταν η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των οικονομικών προσφορών.

Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου Χίου στην προχθεσινή, Δευτέρα 9 Μαΐου 2022, προχώρησε στην ακύρωση του διαγωνισμού, στην εκπόνηση νέας τεχνικοοικονομικής μελέτης και στην επαναπροκήρυξή του… προσεχώς.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις και τις προτάσεις της διοίκησης για την ακύρωση του διαγωνισμού γίνεται επίκληση των ακόλουθων λόγων:

1. Η αύξηση κατά 50 ευρώ του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου 2022, που ανακοινώθηκε στις 20 Απριλίου 2022 από τον πρωθυπουργό.

2. Η αύξηση του κόστους των υλικών καθαριότητας λόγω των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία.

3. Η προσφυγή της εταιρείας «IPIROTIKI FACILITY SERVICES» κατά της διακήρυξης του διαγωνισμού στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ), όπως ενημέρωσε το Δ.Σ. η διοικήτρια κα Ελένη Κανταράκη, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες (χρόνος κατάθεσης προσφυγής κ.λπ.).

Κατόπιν τούτων και με την λευκή ψήφο του εκπροσώπου των εργαζομένων το Δ.Σ. αποφάσισε την ακύρωση του διαγωνισμού, την σύνταξη νέας οικονομοτεχνικής μελέτης και την επαναπροκήρυξή του σε χρόνο απροσδιόριστο.

Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι υπήρχε η δυνατότητα να παγώσει ο διαγωνισμός έως ότου αποφανθεί η ΑΕΠΠ επί της προσφυγής, όπως έγινε και στην προηγούμενη ανάλογη περίπτωση. Επιπλέον, η υφιστάμενη νομοθεσία (εγκύκλιος 1050/19.2.2019 της ΕΑΑΔΗΣΥ) παρέχει την δυνατότητα τροποποίησης των όρων της τρέχουσας διακήρυξης σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό (λόγω αύξησης του κατώτατου μισθού κ.λπ.), κάτι που εισηγήθηκε η αρμόδια διευθύντρια, πλην – όμως – τούτο δεν έγινε δεκτό από την διοίκηση.

Μετά από τις εξελίξεις αυτές, είναι προφανές ότι οι υπηρεσίες καθαριότητας του νοσοκομείου Χίου θα συνεχισθούν να παρέχονται για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα με τις περίφημες διαδοχικές τρίμηνες κατόπιν… διαπραγμάτευσης απευθείας αναθέσεις, οι οποίες όπως έχουμε κατ΄ επανάληψη επισημάνει κινούνται στο ημίφως, δεν εξασφαλίζουν διαφάνεια, ούτε και τον υγιή επιχειρηματικό ανταγωνισμό.

Ακύρωση και όχι ματαίωση του διαγωνισμού

Μετά την δημοσίευση του θέματος έγινε αντιληπτό ότι δεν πρόκειται για ματαίωση, όπως λανθασμένα αναφέρει η απόφαση του Δ.Σ. του νοσοκομείου Χίου και μεταφέραμε στον τίτλο και στο θέμα μας, αλλά για ακύρωση. Ματαίωση σημαίνει ότι εγκαταλείπεται το σχέδιο ανάθεσης των υπηρεσιών σε ιδιώτη, κάτι που φυσικά δεν ισχύει.

Ζητάμε συγγνώμη από τους αναγνώστες μας για το… ολίσθημά μας.

Ακολουθεί η από 9 Μαΐου 2022 απόφαση του Δ.Σ. του νοσοκομείου Χίου

diagonismos_mataiosi 9.5.2022

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια