
Κινδυνεύει με απένταξη ο δημοτικός κήπος Χίου λόγω καθυστερήσεων
Προειδοποιητικό καμπανάκι, προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, χτυπά η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε σχέση με την εξέλιξη έργων που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 2021-2027, του ΕΣΠΑ προειδοποιώντας ρητά και κατηγορηματικά ότι αν δεν προχωρήσουν τα έργα θα αναγκαστεί να τα απεντάξει.
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης προειδοποιεί, “Ή θα επισπεύσετε τα έργα ή θα τα απεντάξουμε” κι αυτή η προειδοποίηση αφορά κυρίως έργα που προέρχονται από μεταφορά από το προηγούμενο πρόγραμμα τα οποία ήδη είναι στο κόκκινο.
Ο δήμος Χίου έχει τη μερίδα του λέοντος σε αυτό το προειδοποιητικό “ραβασάκι”, έχοντας δέκα έργα, με κυριότερο που διατρέχει και τον άμεσο κίνδυνο απένταξης, της ανάπλαση του δημοτικού κήπου.
Εκτός της ανάπλασης του δημοτικού κήπου, στο ίδιο πρόγραμμα περιλαμβάνονται, δράσεις και έργα για την προστασία των παραλιών Αγίας Ερμιόνης και Καταρράκτη από τη διάβρωση, η μελέτη αναβάθμισης κι επέκταση του 5ου δημοτικού σχολείου Χίου, η κατασκευή της οδού της Αγίας Ειρήνης, το κοινωνικό φαρμακείο, κοινωνικό παντοπωλείο, κέντρο νεότητας Χιου κλ.π.
Συγκεκριμένα, το ποσό που συνολικά έχει στη διάθεση της η Περιφέρεια ανέρχεται στα 394.019.400 €. Από αυτά το 65% έχει προκηρυχθεί, το οποίο μεταφράζεται σε 255.832.399 €. Επί του αρχικού προϋπολογισμού το 44% αποτελούν οι εντάξεις στο πρόγραμμα και οι πληρωμές μόλις το 8%.αφού η εξέλιξη τους κινείται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς.
Σήμερα, Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025 ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου απέστειλε προειδοποιητική επιστολή σε 8 φορείς ( Δήμοι, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ΔΕΥΑΛ ), πέραν της Περιφέρειας, για ριζική επίσπευση των διαδικασιών τους, δεδομένου και ότι ορισμένα από τα έργα προέρχονται από μεταφορά από το προηγούμενο πρόγραμμα και συνεπώς η παρατηρούμενη καθυστέρηση είναι πολύ μεγάλη.
Συνολικώς έχουν ενταχθεί ανά φορέα :
Δήμος Μυτιλήνης 5 έργα
Δήμος Δυτικής Λέσβου 2 έργα
Δήμος Χίου 10 έργα
Δήμος Ανατολικής Σάμου 3 έργα
Δήμος Δυτικής Σάμου 1 έργο
Δήμος Λήμνου 5 έργα
ΔΕΥΑΛ 3 έργα
Πανεπιστήμιο Αιγαίου 1 έργο
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου 8 έργα
Η περιφέρεια θα βρεθεί στην δυσάρεστη θέση να απεντάξει έργα, εφόσον δεν υπάρχει απορρόφηση.