Κινδυνολογεί ο Μηταράκης και επισείει ανύπαρκτα μέτρα για τους πρόσφυγες

Με κάθε τρόπο και ευκαιρία κινδυνολογεί ασύστολα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, μη διστάζοντας να προσφύγει ακόμα και στον κίνδυνο του κορονοϊού, προκειμένου να προλειάνει το έδαφος για να περάσει τα σχέδιά του στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, ειδικότερα δε την δημιουργία κλειστών υπερδομών για πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά.

Το νέο του αφήγημα, λοιπόν, ήταν η χθεσινή (Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020) ανακοίνωσή του για την λήψη περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία προσφύγων και μεταναστών από τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης προς τα αστικά κέντρα, ειδικότερα δε από την ΒΙΑΛ προς την πόλη της Χίου, ενώ αντίστοιχα από την Μόρια προς την Μυτιλήνη κ.λπ.

Μια ημέρα νωρίτερα (Τρίτη) κάτι είχε αναφέρει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, εξειδικεύοντας – μάλιστα – περί του αριθμού των προσφύγων που ανά οικογένεια θα μπορούσαν να εξέρχονται των ΚΥΤ για ψώνια κ.λπ. στα αστικά κέντρα, από τις 7 το πρωί έως τις 7 το βράδυ.

Με την επίκληση, λοιπόν, του κορονοϊού ο κ. Μηταράκης είπε ότι δεν θα μεταφέρονται στα ΚΥΤ οι εισελθόντες μετά την 1η Μαρτίου 2020, «παραμένουν εκτός των υπαρχόντων ΚΥΤ οι αφιχθέντες μετά την 1/3/2020, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού», τονίζεται στην ανακοίνωσή του.

Ωστόσο, αυτή η πρακτική εφαρμόζεται επειδή με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου όσοι εισέρχονται στην χώρα δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αιτήσεων ασύλου, θεωρούνται κρατούμενοι και μεταφέρονται σε κλειστά κέντρα, προκειμένου να επαναπροωθηθούν στις χώρες καταγωγής τους ή στην Τουρκία.

Δεν υπάρχουν μέτρα περιορισμού στην κυκλοφορία προσφύγων – μεταναστών

Σε ό,τι δε αφορά τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας των προσφύγων και μεταναστών, ο κ. Μηταράκης αναφέρεται σε ισχύ τους για 30 ημέρες και εξειδικεύει: «Η μετάβασή, όσων διαμένουν στα ΚΥΤ, προς τα αστικά κέντρα για την κάλυψη των αναγκών τους θα είναι ελεγχόμενη. Συγκεκριμένα, θα δίνεται η δυνατότητα μετάβασης ανά μία ώρα σε περιορισμένες ομάδες ατόμων στα γειτονικά αστικά κέντρα μεταξύ 7 το πρωί και 7 το βράδυ. Οι ομάδες αυτών των ατόμων θα απαρτίζονται μόνο από ένα μέλος ανά οικογένεια. Ο συντονισμός και έλεγχος της ανωτέρω κυκλοφορίας όσων διαμένουν στα ΚΥΤ, θα πραγματοποιείται με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ η μετάβασή τους θα γίνεται μόνο με την αποκλειστική χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς ελεγχόμενης και περιορισμένης κίνησης. Θα προκριθεί όπου είναι εφικτή η τροφοδοσία των διαμενόντων με τηλεφωνικές παραγγελίες».

Ωστόσο, τέτοια μέτρα ούτε ισχύουν, ούτε και έχει εκδοθεί σχετική απόφαση ή εγκύκλιος από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως μας έγινε γνωστό το μεσημέρι της Πέμπτης, 19 Μαρτίου 2020. Ετοιμάζεται μία εγκύκλιος, μας ειπώθηκε χαρακτηριστικά, από το γραφείο του κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, χωρίς να είναι σαφές τι ακριβώς θα περιέχει, ούτε και πότε θα εκδοθεί (ενδεχομένως και σήμερα).

Εντυπωσιασμός και κινδυνολογία για να περάσουν οι κλειστές δομές

Ακόμα κι αν τα αναφερόμενα από τον κ. Μηταράκη λάβουν την μορφή μέτρων με την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης:

Πρώτον, είναι αμφιβόλου νομιμότητας, αν δεν ισχύσουν τα ίδια για τον γενικό πληθυσμό.

Δεύτερον, είναι ανεφάρμοστα, αφού ουδείς και όση αστυνομική δύναμη και αν διατεθεί θα μπορεί να ελέγξει ή να περιορίσει την έξοδο από τα ΚΥΤ, της ΒΙΑΛ και της Μόριας ειδικότερα, όπου οι επίσημες δομές έχουν ξεχειλώσει και οι άτυποι καταυλισμοί έχουν καταλάβει δεκάδες ή και εκατοντάδες στρέμματα σε χωράφια πέριξ των δομών.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι όλα «παίζουν» για να περάσει επικοινωνιακά στις κοινωνίες των νησιών η «ανάγκη» για την ύπαρξη κλειστών δομών, όπου θα παραμένουν έγκλειστοι οι πρόσφυγες και μετανάστες, κάτι που εισηγήθηκε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, ενώ άρχισε αυτοβούλως να εφαρμόζει δίκην… σερίφη ο δήμαρχος Κω. Κι όλα αυτά με ηθικό αυτουργό τον κ. Μηταράκη.