Κινδυνολογεί ο Μηταράκης: Θα βγουν από την ΒΙΑΛ στον δρόμο οι αλλοδαποί, στη Χίο θα δημιουργηθούν έκρυθμες καταστάσεις

Σε πρωτοφανή κινδυνολογία, με περιγραφή εικόνων με πρόσφυγες και μετανάστες στους δρόμους της Χίου, που θα δημιουργήσουν έκρυθμες καταστάσεις, καταφεύγει ο υπουργός Μετανάστευσης κ. Νότης Μηταράκης, προκειμένου να πείσει τον δικαστή και να εξασφαλίσει πρόσβαση στην επίμαχη έκταση του Θόλους, όπου σχεδιάζει την κατασκευή της υπερδομής.

Στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχει κατατεθεί στο μονομελές πρωτοδικείο Χίου και η οποία έχει ορισθεί να συζητηθεί στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης, 27 Οκτωβρίου 2022, γίνεται επίκληση των κινδύνων που επίκεινται από την καθυστέρηση κατασκευής της υπερδομής στο Θόλος.

Έτσι, μεταξύ των άλλων υποστηρίζει ότι υπάρχει τελεσίδικη απόφαση επιστροφής της ΒΙΑΛ στον δήμο Χίου, η οποία αν γίνει εκτελεστή θα εκδιωχθούν από εκεί οι πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και το προσωπικό που υπηρετεί στην δομή. Και συνεχίζει:

«Άμεσο αποτέλεσμα της έξωσης αυτής θα είναι να βγουν στον δρόμο οι αλλοδαποί (μεταξύ των οποίων φυσικά είναι παιδιά, γυναίκες και ευάλωτα εν γένει άτομα), με συνέπεια να δημιουργηθούν στο νησί έκρυθμες καταστάσεις, με περαιτέρω κίνδυνο για την δημόσια τάξη και υγεία, την προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, και του ατομικού δικαιώματος των αλλοδαπών για συνθήκες ευπρεπούς διαβίωσης στη χώρα μας και φυσικά την διεθνή δυσφήμηση της Ελλάδας, υπό τις παρούσες μάλιστα συνθήκες της αναμενόμενης εκμετάλλευσης του θέματος από γείτονα χώρα».

Παραλείπει, βέβαια, να αναφέρει ότι μέχρι το τέλος του 2022 με νομοθετική ρύθμιση ουδεμία έξωση μπορεί να γίνει από την ΒΙΑΛ και θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι θα υπάρξει νεώτερη ρύθμιση για συνέχιση της παρουσίας του υπουργείου Μετανάστευσης στην ΒΙΑΛ.

Δεν σταματά, όμως, εδώ, αλλά κάνει πιο συγκεκριμένους τους επικείμενους κινδύνους, περιγράφοντας ακραίες πράξεις και φέροντας ως παράδειγμα τον εμπρησμό της Μόριας, οι οποίες θα αποφεύγονταν αν υπήρχε μία σύγχρονη δομή και ειδικότερα:

«Το θέμα είναι πολύ σοβαρό αν αναλογισθεί κανείς άλλες παρόμοιες και επικίνδυνες καταστάσεις που έχουν συμβεί στην χώρα μας από ακραίες, αλλά πολλές φορές προβλεπόμενες αντιδράσεις μεταναστών και προσφύγων (π.χ. πυρκαγιά στην Μόρια), οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν οι αλλοδαποί διέμεναν σε σύγχρονες δομές, κατασκευασμένες με τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα (όπως π.χ. συστήματα πυρανίχνευσης τελευταίας τεχνολογίας)».

Επικαλείται, ακόμα, τον κίνδυνο να χαθεί η κοινοτική χρηματοδότηση και να ματαιωθεί η κατασκευή του έργου, που επιβάλλεται να κατασκευασθεί το συντομότερο «υπό τις σημερινές περιστάσεις κατά τις οποίες έχει αρχίσει ξανά η ανεξέλεγκτη άφιξη αλλοδαπών στην Ελλάδα».

Μόνον που αυτή η ανεξέλεγκτη άφιξη δεν αποτυπώνεται στους αριθμούς των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στην ΒΙΑΛ και οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 300. Οι άλλοι που έρχονται, πού είναι, αλήθεια;

Ακολουθεί το απόσπασμα από την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με την ακατάσχετη κινδυνολογία