ΚΚΕ: «Ούτε ανοικτά, ούτε κλειστά, ούτε στο Αίπος, ούτε πουθενά»

Να είναι ο λαός σε ετοιμότητα και με συντονισμό, να απαιτήσει να σταματήσει ο εγκλωβισμός των προσφύγων στα νησιά και να μην γίνει καμιά νέα δομή, καλεί τους Χιώτες με ανακοίνωση του το ΚΚΕ.

Ζητώντας παράλληλα το κλείσιμο της ΒΙΑΛ το ΚΚΕ αναφέρει:

“Στη Χίο, αυτή τη φορά διάλεξαν τον απάνθρωπο ξερότοπο Παχύ στο Θόλος, τοποθεσία απροστάτευτη από τα καιρικά φαινόμενα, για νέο κολαστήριο αντί να εξασφαλιστεί άμεσα ο απεγκλωβισμός από το νησί. Την ίδια στιγμή, που σύμφωνα με καταγγελίες οι αιτούντες άσυλο, ακόμα και τα μικρά παιδιά, στερούνται και τα πιο στοιχειώδη, εκτεθειμένοι στην πανδημία.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης και των προθύμων της είναι τεράστιες, εκτός των άλλων γιατί συμμετέχει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της ΕΕ, που συντηρούν και μεγεθύνουν τις προσφυγικές ροές, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις νέων εκρηκτικών καταστάσεων για πρόσφυγες και νησιώτες.

Λογαριάζουν όμως χωρίς τον λαό, που με τον ξεσηκωμό του πριν ένα χρόνο διατράνωσε τη θέλησή του και νίκησε, όταν μπήκαν σε εφαρμογή ανάλογα σχέδια με την τρομοκρατία των ΜΑΤ. Το σύνθημα “ούτε ανοικτά – ούτε κλειστά, ούτε στο Αίπος ούτε πουθενά, στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν θέλουν τα νησιά” εξέφρασε και συνεχίζει να εκφράζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας του νησιού.

Η Τομεακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ καλεί όλους τους Χιώτες, τους μαζικούς φορείς του νησιού, τοπικούς, συνδικαλιστικούς, αγροτικούς, επιστημονικούς, επαγγελματικούς, πολιτιστικούς να υψώσουν ένα γιγάντιο όχι στη νέα δομή. Να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, όπου ευπαθείς ομάδες, οικογένειες με μικρά παιδιά, καλούνται να επιβιώσουν στην παγωνιά, στις λάσπες, μέσα σε βρεγμένες σκηνές.

Η μόνη διέξοδος βρίσκεται σε σύγκρουση με τις συμφωνίες και τις αποφάσεις της ΕΕ που στηρίζουν τα Κόμματα του κεφαλαίου στην Ελλάδα. Καλούμε το λαό να είναι σε ετοιμότητα και με συντονισμό να απαιτήσει: Να σταματήσει τώρα ο απαράδεκτος εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, να μη δημιουργηθεί καμία νέα δομή ανοικτή ή κλειστή και να κλείσει η ΒΙΑΛ.

Εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα για τη μεταφορά, ιδίως των ευάλωτων ατόμων και των παιδιών, σε θερμαινόμενους χώρους ή ξενοδοχεία, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας. Άμεσα να μεταφερθούν σε ανθρώπινες συνθήκες στην ηπειρωτική χώρα και από εκεί να γίνει η χορήγηση των απαραίτητων εγγράφων για να πάνε στις χώρες προορισμού τους. Εδώ και τώρα οι επιτροπές ασύλου να μεταφερθούν στην Τουρκία ώστε να σταματήσουν οι ροές προς την Ελλάδα, εκτός φυσικά αυτών που θα έχει εγκριθεί η αίτησή τους”.