ΚΚΕ: Τα λέγαμε από τον Ιούνιο για τους αγροτικούς γιατρούς

Αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζονται είναι η ανυπαρξία αγροτικού γιατρού σε 6 χωριά της Νότιας Χίου, υποστηρίζει με ανακοίνωση ποιυ εξέδωσε το ΚΚΕ.

Σημειώνοντας ότι ήδη από τον Ιούνιο το ΚΚΕ είχε επισημάνει τον κίνδυνο, κανείς όμως δεν άκουγε, τονίζει ότι εν μέσω πανδημίας οι κάτοικοι των χωριών στερούνται ιατρικής περίθαλψης.

“Κυβέρνηση και Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση στη λογική του «κόστους» παίζουν κυριολεκτικά εδώ και χρόνια με την Υγεία των νησιωτών φθάνοντας την κατάσταση στα όρια. Δίνουν άφθονο χρήμα σε διάφορους επιχειρηματίες στη Χίο και το Αιγαίο εν μέσω πανδημίας προστατεύοντας την κερδοφορία τους, αφήνοντας ταυτόχρονα αθωράκιστη την υγεία των νησιωτών. Ποιος ευθύνεται που ένας αγροτικός γιατρός αντιστοιχεί σε περίπου 2.000 κατοίκους στα χωριά Καταρράκτης, ΝένηταΒουνό, Φλάτσια, Κοινή, Παγίδα που απέχουν απόσταση χιλιομέτρων; Το να φορτώνουν στους εργαζόμενους γιατρούς τις ελλείψεις, με το επιχείρημα ότι με ευθύνη τους αρνούνται να στελεχώσουν τις συγκεκριμένες θέσεις ή παραιτούνται, είναι άκρως προκλητικό”, επισημαίνει το ΚΚΕ στην ανακοίνωση του και καταλήγει:

“Αναμένοντας το τρίτο κύμα της πανδημίας, ο Χιώτικος λαός πρέπει να διεκδικήσει εδώ και τώρα:

  • Να λυθεί το κενό στα χωριά της Νότιας Χίου σε αγροτικό γιατρό. Άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου και της ΠΦΥ, των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Ιατρείων στο νησί με μόνιμο προσωπικό, γιατρούς, νοσηλευτές, υλικοτεχνική υποδομή.
  • Πώς ακριβώς θα στελεχωθούν τα εμβολιαστικά κέντρα που προβλέπεται για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού με αυτά τα χάλια της ΠΦΥ; 
  • Να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος αριθμός ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων για την κάλυψη του πληθυσμού με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες.
  • Να επιβληθούν στην εργοδοσία μέτρα προστασίας στους μεγάλους χώρους δουλειάς.
  • Μέτρα προστασίας τώρα στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι αναγκαίο ένα ενιαίο καθολικό σύστημα δημόσιας και δωρεάν υγείας, χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα. Με κεντρικό σχεδιασμό και αξιοποίηση των επιτευγμάτων της ιατρικής επιστήμης προς όφελος των λαϊκών αναγκών. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί χωρίς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να οργανωθούν και να παλέψουν ώστε να το κάνουν πράξη με τη δική τους εξουσία.

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, με οδυνηρό τρόπο έρχονται στην επιφάνεια τα αξεπέραστα αδιέξοδα του καπιταλισμού. Διέξοδο αποτελεί ένα ενιαίο καθολικό σύστημα δημόσιας και δωρεάν υγείας, χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα. Με κεντρικό σχεδιασμό και αξιοποίηση των επιτευγμάτων της ιατρικής επιστήμης προς όφελος των λαϊκών αναγκών. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί χωρίς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να οργανωθούν και να παλέψουν ώστε να το κάνουν πράξη με τη δική τους εξουσία”.

.