«Κλεφταρματολοί και κλέφτικο τραγούδι» από το ΠΙΟΠ

Με αφορμή την ευρωπαϊκή γιορτή μουσικής, την Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021 και στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει την οπτικοακουστική παραγωγή «Κλεφταρματολοί και κλέφτικο τραγούδι», σε επιστημονική επιμέλεια Αλέκου Ε. Φλωράκη, δρ εθνολόγου – λαογράφου, και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Σκούρα.

Η πορεία των αρματολών και των κλεφτών στον χρόνο και στην ιστορία, τα ανδραγαθήματα, οι ηρωικές μάχες και ο καθημερινός βίος εξελίχθηκαν, από αφηγήσεις στην απλή γλώσσα του λαού, σε τραγούδια που διαδόθηκαν από στόμα σε στόμα.

Η οπτικοακουστική παραγωγή προσεγγίζει το κλέφτικο μέσα από τον λόγο και την μουσική του δημοτικού τραγουδιού. Εικόνες από την ελληνική ύπαιθρο, χαρακτηριστικά έργα Ελλήνων και ξένων δημιουργών, αλλά και η μουσική ερμηνεία των «Μανεριτζήδων», ζωντανεύουν την αφήγηση. Πρόκειται για ένα σύντομο οδοιπορικό, που συνδέει τον λόγο, τις εποχές και τα τοπία με τη δυναμική του κλέφτικου δημοτικού τραγουδιού και της τέχνης.

Η παραγωγή είναι προσβάσιμη σε κωφούς και βαρήκοους, με υποτιτλισμό και διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

Για να δείτε την παραγωγή (διάρκειας 13.40΄), πατήστε εδώ