ΚΝΕ: Η λογική του κόστους – οφέλους άφησε τους φοιτητές χωρίς λεωφορεία

Την εγκατάλειψη που βιώνουν οι φοιτητές στη Χίο στις μετακινήσεις τους, μετά την περικοπή των δρομολογίων του αστικού ΚΤΕΛ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της, σήμερα Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022, η ΚΝΕ Χίου. Αναλυτικά:

Οι εστιακοί φοιτητές της πανεπιστημιακής μονάδας της Χίου βίωσαν αυτές τις ημέρες το τι σημαίνει να μπαίνουν οι σύγχρονες ανάγκες μας υπό τη λογική του κόστους – οφέλους.

Με την συντονισμένη δράση τους κατάφεραν να ακουστούν για άλλη μια φορά και να γνωστοποιήσουν ένα χρόνιο πρόβλημα, αυτό των τακτικών μετακινήσεων από και προς τις εστίες της Χίου.

Με την πρόφαση της κακοκαιρίας, δεδομένου ότι στη Χίο τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά έως την Παρασκευή, η εταιρεία των ΚΤΕΛ απέσυρε τα μεσημεριανά – απογευματινά δρομολόγια, με αποτέλεσμα οι εστιακοί φοιτητές που συν τοις άλλοις αυτή την περίοδο δίνουν εξεταστική, να αναγκάζονται, είτε να διανύουν 6 χιλιόμετρα με τα πόδια μέσα στον παγετό, είτε να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώνουν ταξί, είτε να κάνουν ωτοστόπ για να καταφέρουν να δώσουν μάθημα και να πάνε στις δουλειές τους.

Καθόλου, βέβαια, δεν μας εντυπωσίασε η ομολογία εκπροσώπου των ΚΤΕΛ πως η μετακίνηση των φοιτητών μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι ανώφελη, αφού δεν θα αποφέρει κέρδη στην εταιρεία. Παραδέχτηκε, επίσης, ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ ΚΤΕΛ – Πανεπιστημίου Αιγαίου, ώστε να μισθωθούν επιπλέον δρομολόγια.

Καλείται να δώσει άμεσα απαντήσεις το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για ποιο λόγο θεωρείται πολυτέλεια τόσα χρόνια το να μισθωθούν επιπλέον δρομολόγια προς διευκόλυνση εστιακών και λοιπών φοιτητών;

Αυτό, ακριβώς, είναι το πολυδιαφημισμένο ‘’σύγχρονο και ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο’’, που με σθένος υπερασπίζονται και η κυβέρνηση της Ν.Δ. και φυσικά η κυβερνητική παράταξη της ΔΑΠ μέσα στα πανεπιστήμια.

Το βιώνουν όλο το χρόνο, πολύ περισσότερο αυτές τις μέρες στο πετσί τους οι φοιτητές σε όλη την Ελλάδα. Με τους συνεχώς πετσοκομένους προϋπολογισμούς στα ΑΕΙ. Με αμφιθέατρα ασφυκτικά γεμάτα εν μέσω πανδημίας, με ελλιπή καθαριότητα στις σχολές, με κενά στη διασφάλιση της εξεταστικής των φοιτητών. Με τραγικές ελλείψεις σε καθηγητές. Το βιώνουν χρόνια και οι εστιακοί φοιτητές σε όλη την Ελλάδα αλλά και στη Χίο, εκεί όπου εφαρμόζονται οι περιβόητες ΣΔΙΤ( πάγια θέση της ΔΑΠ), όπου το φαγητό, η θέρμανση η καθαριότητα και η συντήρηση κόβονται όταν δεν έχει κέρδη ο εργολάβος.

Το πανεπιστήμιο, η δημοτική και περιφερειακή αρχή να πάρουν τώρα θέση και να ενεργήσουν ώστε να δοθεί άμεσα λύση στο χρόνιο και δίκαιο αίτημα των εστιακών φοιτητών για ασφαλή, δωρεάν και τακτική μετακίνηση. Οι εστιακοί φοιτητές έδειξαν το δρόμο μέσα από το δυνάμωμα της δράσης τους και αναμένονται οι αρμόδιες κινήσεις χωρίς ναι μεν αλλά.