Κοινός τόπος η οργανωμένη και μαζική μετακίνηση των προσφύγων

1

Ανακοίνωση με την οποία ξεκαθαρίζει τις θέσεις της καταδικάζοντας για ακόμη μια φορά τις απάνθρωπες συνθήκες στη ΒΙΑΛ και τις επιλογές της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό εξέδωσε η Χιακή Συμπολιτεία, καλώντας τον κόσμο να διεκδικήσει μαζί με τους πρόσφυγες τον απεγκλωβισμό τους από τα νησιά, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και την μετακίνησή τους στις χώρες αρχικού προορισμού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Υπάρχει ένα σημείο στο οποίο συμπίπτουν πρόσφυγες, τοπική κοινωνία, ομάδες αλληλεγγύης, τοπικοί φορείς (οι τελευταίοι στα λόγια): στην απόλυτη ανάγκη οργανωμένης και μαζικής μετακίνησης των εγκλωβισμένων προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα με την προοπτική μετεγκατάστασης τους στις χώρες που επιθυμούν.
Απέναντι μας είναι η απάνθρωπη πολιτική Ε.Ε. και κυβέρνησης, η «ασφαλής» τρίτη χώρα Τουρκία, οι μηχανισμοί επικυριαρχίας όπως η Frontex κ.ά. Όσοι θέλουν τα νησιά μας να είναι το αποκρουστικό πρόσωπο της Ευρώπης – φρούριο.

Είδαμε την κατάσταση στη ΒΙΑΛ το Σάββατο (25/11) που μας πέρασε, αν και δεν έχουν λείψει από αυτό το ξεχασμένο μέρος η Χιακή Συμπολιτεία και οι αλληλέγγυοι πολίτες της Χίου από την πρώτη στιγμή. Μαζί με ελάχιστους δημοτικούς συμβούλους, τιμητικές εξαιρέσεις στην μακάρια και μεγαλόστομη αδιαφορία των τοπικών αιρετών, στις ανέξοδες καταγγελίες διάφορων αυτόκλητων σωτήρων.

Είδαμε υπεράριθμους πρόσφυγες να κοιμούνται στο ύπαιθρο, με σλίπνγκ μπαγκ και κουβέρτες στις λάσπες, σε δεντρόσπιτα και αυτοσχέδιες κατασκευές. Ανθρώπους γυμνούς, δίχως χειμωνιάτικα ρούχα, μουσκεμένους. 600 παιδιά με σαγιονάρες στο κρύο του χειμώνα. 600 παιδιά έξω από κάθε εκπαιδευτική διαδικασία, να περιπλανιούνται όλη μέρα στις λάσπες. Σκηνές παραπεταμένες, ανθυγιεινές. Σκοτεινές.

Η υπέρμετρη διόγκωση της ΒΙΑΛ δεν θα εξανθρωπίσει αυτό το κολαστήριο. Η ΒΙΑΛ ήταν, παραμένει και θα γίνει ακόμα χειρότερη: ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ένα όνειδος για γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους, ανάπηρους. Απάνθρωπο και ντροπιαστικό. Οι πολίτες της Χίου δεν πρέπει να παγιδευτούν στο ψεύτικο δίλημμα που με τη δήθεν «αβλεψία» της Κυβέρνησης μάς βάζουν.

Μαζί με τους δυστυχισμένους συνανθρώπους μας που ήρθαν στο νησί μας, διεκδικούμε:

– Μετακίνηση των προσφύγων σε ανθρώπινες δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα.

– Ελεύθερη μετακίνηση στις χώρες αρχικού προορισμού.

– Ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας στο νησί για όσο διάστημα παραμένουν.

– Εναντίωση στις πολιτικές που γεννούν την προσφυγιά, τη φτώχεια, την εξαθλίωση».

Σχόλια