«Κόκκινη κάρτα» στα προσφυγόπουλα από το δημοτικό σχολείο Καμποχώρων

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η διερευνητική προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας για την λειτουργία ΔΥΕΠ (δομές υποδοχής εκπαίδευσης προσφύγων) στο δημοτικό σχολείο των Καμποχώρων της Χίου από την προσεχή σχολική χρονιά 2018 – 2019.

Στην συγκέντρωση που οργανώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, 2 Ιουνίου 2018, στο σχολικό συγκρότημα Καμποχώρων, παρουσίασαν τον σχεδιασμό του Υπουργείου εκπρόσωποι του Υπουργείου, η κα Βασιλική Κατριβάνου, μέλος της ομάδας συντονισμού για την εκπαίδευση των προσφύγων, ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου κ. Αριστείδης Καλάργαλης και ο προϊστάμενος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Χίου κ. Αριστείδης Κελεπερτζής.

Στην συζήτηση που ακολούθησε και η οποία κάθε άλλο παρά παραγωγική φαίνεται ότι ήταν, ενώ δεν έλειψαν οι φωνασκίες και οι ασύντακτες παρεμβάσεις, επισημάνθηκε ότι η περιοχή των Καμποχώρων είναι ήδη βεβαρημένη από την λειτουργία του hot spot της ΒΙΑΛ και ουσιαστικά οι συγκεντρωθέντες γονείς – αν όχι στην ολότητά τους τουλάχιστον όσοι εκδηλώθηκαν και μίλησαν – απέρριψαν την λειτουργία ΔΥΕΠ.

Κάποιοι δε αντιπρότειναν να λειτουργήσει ΔΥΕΠ εντός του hot spot της ΒΙΑΛ, ενώ δεν έλειψαν και εκείνοι που υποστήριξαν ότι αν κάποιοι μαθητές παραμείνουν στη Χίο και την επόμενη σχολική χρονιά ενταχθούν σε κανονικές τάξεις, η παρουσία τους θα λειτουργήσει – επειδή, είπαν, θα έχουν λιγότερες γνώσεις – ως τροχοπέδη στην πρόοδο των παιδιών τους!

Βέβαια, πρέπει να επισημάνουμε και τις διαδικτυακές αντιδράσεις, οι οποίες ήταν από ξενοφοβικές έως ρατσιστικές, με την επίκληση της διαφορετικότητας της θρησκείας, της αντίληψης για τον ρόλο της οικογένειας και της γυναίκας, την διαφορετική κουλτούρα τους και ακόμα και την κατάσταση της υγείας των προσφυγόπουλων.

Ανάλογη ενημερωτική συγκέντρωση γονέων είχε προηγηθεί στο δημοτικό σχολείο των Θυμιανών, όπου τα πράγματα φαίνεται ότι ήταν πιο ήρεμα κι ενώ υπήρχε μεν προβληματισμός η συζήτηση κύλησε σε μάλλον ήρεμο κλίμα, χωρίς τις εξάρσεις και την έξαψη του σχολείου των Καμποχώρων.

Οι όποιες τελικές αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας για την λειτουργία των ΔΥΕΠ στη Χίο θα ληφθούν εντός του καλοκαιριού, με εφαρμογή από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Σχόλια