Κυματίζει η Πρώτη Ελληνική Σημαία της Απελευθέρωσης

Σε μια κίνηση με συμβολικό χαρακτήρα στο Διοικητήριο Χίου αναρτήθηκε το πρωί της Πέμπτης 10 Νοεμβρίου 2022 πιστό ομοίωμα της πρώτης σημαίας της της Απελευθέρωσης της Χίου.

Η πρώτη χειροποίητη σημαία κατασκευάστηκε από την Ευγενία Μαδιά και υψώθηκε από την ίδια, με την είσοδο του απελευθερωτή Ελληνικού Στόλου στο λιμάνι. Το πολύτιμο ιστορικό κειμήλιο φυλάσσεται στη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Αδαμάντιος Κοραής».

Την έπαρση της Σημαίας πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής, ενώ παρέστησαν ο Διοικητής της 96 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος κ. Εμμανουήλ Χατζής, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης κ. Στέλιος Καμπούρης και ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Συγκοινωνιών ΠΕ Χίου και Σάμου κ. Λεωνίδας Αθηνάδης.

Μηνύματα  για την επέτειο

Σε δήλωση του για την επέτειο της 11ης Νοεμβρίου ο αντιπεριφερειάρχης κ. παντελής Βρουλής αναφέρει:

“Συμπληρώνονται φέτος 110 χρόνια από την ιστορική εκείνη μέρα που απελευθερώθηκε το νησί μας από τον τουρκικό ζυγό. Ήταν Κυριακή 11 Νοεμβρίου του 1912 ανήμερα της εορτής των πολιούχων της Χίου Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου, όταν μοίρα ελληνικών πλοίων έκανε απόβαση στην περιοχή του Κονταρίου. Οι Τούρκοι  αντέδρασαν, αλλά δεν κατάφεραν να σταματήσουν τον ελληνικό στρατό, ο οποίος ύστερα από μεγαλειώδη προσπάθεια τους ανάγκασε σε υποχώρηση.

Από τότε κάθε χρόνο τιμούμε τους ήρωες που αγωνίστηκαν με περισσή αυτοθυσία και πατριωτισμό για το ύψιστο ιδανικό της ελευθερίας.

Ας παραδειγματιστούμε από την αποφασιστικότητα, την αυταπάρνησή τους, αλλά και το σεβασμό και την  αγάπη τους προς την πατρίδα, για μία κοινωνία ανθρώπινη, που με ομοψυχία προχωράει προς την πρόοδο και την ανάπτυξη.

Μετά την Λέσβο, την Ικαρία και τη Σάμο έρχεται η σειρά του ηρωικού μας νησιού να γιορτάσει με λαμπρότητα την απελευθέρωσή του. Όλο το Βόρειο Αιγαίο ενωμένο στέλνει ισχυρό μήνυμα σε όλους όσους επιβουλεύονται την ελευθερία μας.

Χρόνια Πολλά στους απανταχού Χιώτες και Χιώτισσες!
Χρόνια Πολλά στο νησί μας!
Χαίρε Χίος Ελευθέρα!”