ΛΑΣ: Όλα στα σχολεία βαίνουν καλώς στον μικρόκοσμο των γραφείων τους

Τα προβλήματα των σχολείων και κυρίως τα προβλήματα στο 12ο νηπιαγωγείο Χίου, αναδεικνύει με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΛΑΣ με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς καλώντας τη δημοτική αρχή να σκύψει πάνω στα προβλήματα των σχολείων και να αφήσει τα επικοινωνιακά τερτίπια.

“Επειδή εθιμοτυπικά πλέον οι σχολικές επιτροπές Παιδείας  Α/ΜΙΑΣ ΚΑΙ Β/ΜΙΑΣ, μας ενημερώνουν ότι όλα βαίνουν καλώς , από τον μικρόκοσμο των γραφείων τους, να ενημερώσουμε τις  ίδιες και τη δημοτική αρχή, ότι η εικονική πραγματικότητα που ζουν δεν είναι ασφαλής σύμβουλος.

Καλά θα κάνουν λοιπόν , να βγουν μια βόλτα στα σχολεία και να συζητήσουν για το τι πραγματικά συμβαίνει και τι προβλήματα πρέπει να λύσουν.

Παράδειγμα το  12ο νηπιαγωγείο Χίου  που στεγάζεται εντός του 4ου δημοτικού σχολείου Χίου.

Εδώ και χρόνια, το  12ο Νηπιαγωγείο  αποτελείται  μια αίθουσα του  4ου δημοτικού,  όπου δύο εκπαιδευτικοί με βάρδιες από τις 8 παρά τέταρτο μέχρι τις 4 το μεσημέρι  πρέπει να μείνουν 22 παιδιά  μέσα σε αυτή.

Το κλιματιστικό στην αίθουσα δεν λειτουργεί. Οι λεκάνες του μπάνιου είναι σπασμένες. Τα υδραυλικά χάλια. Ο θερμοθάλαμος  είναι  από  δωρεά του συλλόγου γονέων του περσινού έτους. Οι μοκέτες θα πληρωθούν από το σύλλογο γονέων. Τα παιχνίδια πλύθηκαν από τους γονείς.  «Δωρεάν Παιδεία» δηλαδή, με ευθύνη της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής. Την ίδια  ώρα τα δύο νηπιαγωγεία που μελετήθηκαν και ξεκίνησαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ και έπειτα από αγώνες του συνδικαλιστικού κινήματος των εκπαιδευτικών, πάνε από παράταση σε παράταση και οι υποσχέσεις σύννεφο.

Τα παιδιά  επειδή οι εκπαιδευτικοί δεν θα έχουν κοινή ώρα εργασίας,   δεν θα βγαίνουν για διάλειμμα , καθώς αυτό σημαίνει ότι η νηπιαγωγός πρέπει να πάρει 22 παιδιά 4-6 ετών και να τα κατεβάσει μονή της δύο σκάλες κάτω ,για να βρεθεί σε μια κοινή αυλή με παιδιά ως 12 ετών. Επομένως, διάλειμμα εντός της αίθουσας .

Γι΄ αυτό ας αφήσουν τις επικοινωνιακές πολιτικές  και να σκύψουν πάνω στα προβλήματα.

  • Απαιτούμε άμεσα να επιλυθούν τα φλέγοντα προβλήματα του 12ου  Νηπιαγωγείου.
  • Να χρηματοδοτηθεί με επιπλέον χρηματοδότηση λόγω των λειτουργικών προβλημάτων.
  • Να προτεραιοποιηθούν όλα τα επισκευαστικά προβλήματα των σχολείων και Νηπιαγωγείων σε Α/μια και Β/μια Εκπαίδευση.
  • Να διεκδικήσει η δημοτική αρχή επιπλέον χρηματοδότηση από την κυβέρνηση για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων και να  προχωρήσει  επιτέλους  η αποπεράτωση των νηπιαγωγείων που κατασκευάζονται εδώ και χρόνια.

Η απάντηση του προέδρου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Χίου

Υπέπεσε στην αντίληψή μας δημοσίευμα της δημοτικής παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου για το  12ο Νηπιαγωγείο Χίου (Παναγίας Τουρλωτής), το οποίο η εν λόγω παράταξη ουδέποτε επισκέφθηκε (εξ αποστάσεως και πληκροτολογικό είναι το ενδιαφέρον της για το σχολείο). Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας, που είχαμε με την Προϊσταμένη του 12ου Νηπιαγωγείου Χίου (Παναγίας Τουρλωτής) διαπιστώσαμε ότι οτιδήποτε  γράφεται στο εν λόγω δημοσίευμα και αφορά την Ενιαία Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου της Χίου είτε παρανοήθηκε απ’ τους παρευρισκόμενους γονείς σε συνάντηση, που είχαν με το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου την Τετάρτη 6-9-2023, είτε σκοπίμως διαστρεβλώθηκε από την Λαϊκή Συσπείρωση (μας έχει συνηθίσει, άλλωστε, σε τέτοιου είδους πρακτικές και στο παρελθόν).

Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 8-9-2023 υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία της Τεχνικής Υπηρεσίας με την Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου παρουσία του Προέδρου της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου της Χίου Κωνσταντίνου Γεωργ. Καρατζά, η οποία κατέληξε στο να γίνει έλεγχος του κλιματιστικού, κι αν αυτό δεν επισκευάζεται, τότε να γίνει προμήθεια νέου από την Τεχνική Υπηρεσία.

Όσον αφορά το πλύσιμο των μοκετών και των παιχνιδιών του σχολείου κάθε χρόνο αυτό γίνεται στον αύλειο χώρο του σχολείου παρουσία γονέων και με μηδενικό οικονομικό κόστος για την σχολική επιτροπή και του γονείς με την συνδρομή πλυστικού μηχανήματος του συστεγαζόμενου 4ου Δημοτικού Σχολείου Χίου (Παναγίας Τουρλωτής), του οποίου την αγορά ενέκρινε εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού με απόφασή της η Ενιαία Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου της Χίου τον Νοέμβριο του 2020 ΑΔΑ: ΩΩΗΖΟΛΦΟ-ΔΡ4 – Αίτημα του 4ου Δημοτικού Σχολείου Χίου για έγκριση της δαπάνης για αγορά πλυστικού μηχανήματος.

Η Προϊσταμένη του σχολείου είπε ότι σε περίπτωση, που δεν θέλουν να επαναληφθεί αυτό, τότε θα αναλάβει το σχολείο από τα χρήματα της σχολικής επιτροπής, που έχει στο ταμείο του για διαχείριση, να πληρώσει σε καθαριστήριο το πλύσιμο των μοκετών. Το συγκεκριμένο σχολείο δεν χρήζει επιπλέον χρηματοδότησης, μιας κι έχει ανθηρό ταμείο λόγω της συνετής διαχείρισης, που γίνεται απ’ την Προϊσταμένη του και την Ενιαία Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου της Χίου. Είναι δε τόσο ανθηρό, που μπορεί να καλύψει τις λειτουργικές του ανάγκες για τα επόμενα δύο χρόνια, χωρίς να λάβει καμία χρηματοδότηση.

Σχετικά με τις λεκάνες και τα υδραυλικά του σχολείου θα επιληφθεί άμεσα η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου της Χίου. Δεν μπορούσε, όμως, να γίνει κάτι μέσα στο καλοκαίρι, καθώς εδώ και τρία χρόνια καμιά Χιώτισσα και κανείς Χιώτης Νηπιαγωγός δεν στελεχώνει συνειδητά το εν λόγω σχολείο (ο λόγος είναι γνωστός στην εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού και δεν έχει να κάνει επουδενί με την κτιριακή κατάσταση του σχολείου) και ως εκ τούτου δεν μπορούσε η Τεχνική Υπηρεσία να παρέμβει του θερινούς μήνες, που το σχολείο είναι κλειστό.

Επίσης, η αγορά θερμοθαλάμου, αφενός δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη για την σχολική επιτροπή, κι αφετέρου οι θερμοθάλαμοι δεν είναι εγκεκριμένοι για χρήση στα ολοήμερα τμήματα των σχολείων για λόγους διασφάλισης της υγείας των παιδιών. Μάλιστα, όπως ενημερωθήκαμε από Νηπιαγωγούς την εβδομάδα, που μας πέρασε, οι εντολές των εκπαιδευτικά ανωτέρων τους είναι να μην ζεσταίνεται το φαγητό των παιδιών σε κουζίνες, θερμοθαλάμους και φούρνους μικροκυμάτων.

Επιπλέον, υπάρχει από τον Δεκέμβριο του 2019 έτοιμη μελέτη από την ΕΤΑΧ Α.Α.Ε. για την ανέγερση νέου αυτοτελούς κτιρίου για το 12ο Νηπιαγωγείο Χίου σε τμήμα του αυλείου χώρου του 4ου Δημοτικού Σχολείου Χίου (Παναγίας Τουρλωτής) ΑΔΑ: Ω6ΝΧΩΗΝ-ΨΧΙ – 750/2019 Απόφαση ΔΣ Χίου με θέμα: “(ΕΗΔ) Παραλαβή της μελέτης: <Ανέγερση 12ου Νηπιαγωγείου Χίου (Αρχιτεκτονική μελέτη, Μελέτη ΚΕΝΑΚ και Η/Μ)>.” Η οικοδομική άδεια είναι σχεδόν έτοιμη κι αυτή ΑΔΑ: 93ΛΟΩΗΝ-ΝΤΦ – Απόφαση Ανάληψης Υποχρέωσης Α-1624 για Πληρωμή ανταπ τέλους Τεχνικ Επιμ Ελ (ΤΕΕ) e-ΑΔΕΙΕΣ (προέγκριση οικοδομικής άδειας για ανέγερση 12ου Νηπιαγωγείου Χίου) και μένει η ένταξη του στο ΕΣΠΑ 2021-2027 το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για να επακολουθήσει η ανέγερσή του.

Ακόμη, η Δημοτική Αρχή Κάρμαντζη είναι η μόνη, που φρόντισε να υπάρχει σχολική καθαρίστρια μόνο για το 12ο Νηπιαγωγείο Χίου (Παναγίας Τουρλωτής). ΑΔΑ: 9ΠΙ5ΩΗΝ-ΛΒΜ – Η αριθμ. 245/2023 Απόφαση Δημάρχου Χίου για την πρόσληψη και την τοποθέτηση σχολικών καθαριστριών για το σχολικό έτος 2023-2024

Τέλος, όλη η εκπαιδευτική κοινότητα της Χίου, κι όχι μόνο, γνωρίζει ότι καθ’ όλην την διάρκεια της επταετούς μου ενασχόλησης με τα εκπαιδευτικά αυτοδιοικητικά κοινά στην κυριολεξία ‘’οργώνω’’ καθημερινά τα σχολεία του νησιού με δικό μου όχημα, πληρωμένη από εμένα την βενζίνη και ποτέ δεν χρησιμοποίησα υπηρεσιακό αυτοκίνητο. Το έκανα συνειδητά από αγάπη για τον γενέθλιο τόπο μου, την Χίο και τα σχολεία της, όντας ο ίδιος εκπαιδευτικός και τέκνο εκπαιδευτικών.

Ανταπάντηση από την Λαϊκή Συσπείρωση

Εκτίθεται για πολλοστή φορά ανεπανόρθωτα η δημοτική αρχή μέσω του προέδρου της σχολικής επιτροπής α/μιας εκπαίδευσης, αφού δεν γνωρίζουν ότι στο σπίτι του κρεμασμένου, δεν μιλάνε για σκοινί.

Τολμά να μιλά ο γνωστός σε όλους μας στην Εκπαίδευση πρόεδρος της Σχολικής επιτροπής  κ. Καρατζάς Κώστας για τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ότι δεν γνωρίζει τα προβλήματα των σχολείων, όταν μια σειρά στελέχη μας, είναι εν ενεργεία εκπαιδευτικοί, πρωτοπόροι αγωνιστές  συνδικαλιστές  με καθημερινή παρουσία σε όλα τα σχολεία της Χίου.

Τολμά να μας εγκαλεί, όταν ο πρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, εκπαιδευτικός της Β/μιας και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της ΛΑΣ, γνωρίζει από πρώτο χέρι τι ακριβώς συμβαίνει στα σχολεία.

Ούτε που πέρασε από το μυαλό του «άξιου» εκπροσώπου μιας δημοτικής αρχής, που ουδέποτε εφάρμοσε τις αποφάσεις της θεματικής συνεδρίασης για την εκπαίδευση που εμείς προκαλέσαμε, ότι συν τοις άλλοις , ανάμεσα στους γονείς του 12ου Νηπιαγωγείου, υπάρχουν και στελέχη της Λαϊκής Συσπείρωσης, που διεκδικούν όλα τα δικαιώματα μαθητών , γονιών και εκπαιδευτικών, ανεξάρτητα από τα γνωστά “παιχνιδάκια” που μετέρχονται οι ίδιοι για να θάβουν τα προβλήματα.

Αποτέλεσμα να επιβεβαιώνει ένα προς ένα τα όσα καταγγείλαμε και να χρησιμοποιεί μια σειρά φαιδρά επιχειρήματα για να τα δικαιολογήσει.

Επιβεβαιώνει  ότι  το κλιματιστικό έχει πρόβλημα που ΘΑ φτιαχτεί!

Επιβεβαιώνει ότι οι τουαλέτες είναι σπασμένες  και ΘΑ επιληφθεί η τεχνική υπηρεσία.

Επιβεβαιώνει ότι οι γονείς έχουν μετατραπεί σε καθαριστές/στριες του σχολείου αναφορικά με τα παιχνίδια και τις μοκέτες, για να τους βοηθήσουν μάλιστα στο έργο τους , ενέκριναν αγορά πλυστικής για το δημοτικό σχολείο. Με το καλό να εγκρίνουν και μπετονιέρα για τις υπόλοιπες εργασίες.

Επιβεβαιώνει την άγνοιά τους αφού εργασίες επισκευών εκτελούνται κυρίως εν μέσω διακοπών, ασχέτως αν υπάρχουν εκπαιδευτικοί στα σχολεία και νηπιαγωγεία, αφού κλειδιά διαθέτει και ο δήμος, αλλά και πριν κλείσουν τα σχολεία συνεννοούνται για τις επικείμενες εργασίες, ώστε να εξασφαλίσουν κλειδιά. Τι έκαναν; ΤΙΠΟΤΑ! Ενδέχεται να έγραφαν κι αυτοί στίχους για τον… διαγωνισμό ποίησης της δημοτικής αρχής.

Ιδέα δεν έχουν ότι οι θερμοθάλαμοι διατηρούν ζεστά τα φαγητά και δεν τα ζεσταίνουν, όπως γίνεται σε όλα τα νηπιαγωγεία.

Παραδέχεται ότι από  το 2019 έχουν έτοιμη τη μελέτη για το 12ο Νηπιαγωγείο και  άκουσον-άκουσον  4 χρόνια ετοιμάζουν την οικοδομική άδεια που είναι «σχεδόν έτοιμη», για να το εντάξουν στο ΕΣΠΑ 2021-27 εν έτει 2023-24. Τι να τους πούμε; Μπράβο για τους ρυθμούς χελώνας ή ποιον κοροϊδεύουν;;;

Τέλος, παρουσιάζει ως ευεργέτημα «της δημοτικής αρχής Κάρμαντζη» την αποκλειστική καθαρίστρια σε σχέση με άλλα σχολεία και νηπιαγωγεία  που είναι μερικής απασχόλησης,  4ωρα κλπ!!! Το αυτονόητο δηλαδή το παρουσιάζουν ως ευεργέτημα και επαίρονται γι αυτό.

Μα αυτοί είναι!!!