Λεφτά για διαγνώσεις εξ αποστάσεως υπάρχουν στο νοσοκομείο Χίου, για ακτινολόγους όχι

Την ώρα που το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα του νοσοκομείου Χίου έχει πλήρως απορφανιστεί από ιατρικό προσωπικό και οι ασθενείς τρέχουν στα ιδιωτικά εξεταστικά κέντρα βάζοντας βαθειά το χέρι στην τσέπη για μαγνητικές, αξονικές, μαστογραφίες και υπερήχους, η διοίκηση του νοσοκομείου διαθέτει 68.000 ευρώ για εξ αποστάσεως διάγνωση σε ακτινοδιαγνωστικές πράξεις.

Πρόκειται για μια επαναλαμβανόμενη πρακτική που αποκλείει κάθε προοπτική να καταστεί αυτόνομο και λειτουργικό το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα του νοσοκομείου Χίου, με την πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού προσωπικού και παράλληλα ρίχνει όσο πιο βαθειά μπορεί στην αγκαλιά του ιδιωτικού τομέα το δημόσιο σύστημα υγείας.

Σήμερα, Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2025, βγήκε στον «αέρα» διαγωνισμός του νοσοκομείου Χίου, για υπηρεσίες διάγνωσης αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών, ακτινογραφιών και υπερηχογραφήματα, κάτι που θα μπορούσε – φυσικά – να γίνει από το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου, αν και εφόσον είχαν δοθεί κίνητρα προσέλκυσης γιατρών. Οι δύο προηγούμενες προσπάθειες για την πρόσληψη γιατρών είχαν αποτύχει, ακριβώς επειδή ήταν προσχεδιασμένο να αποτύχουν, ελλείψει ελκυστικών κινήτρων. Έκτοτε δε ούτε και επανελήφθησαν οι προσπάθειες.

Η υπόθεση αυτή έρχεται και «δένει» ως φάρσα με την πρόσφατη προκήρυξη για την προμήθεια νέου εξοπλισμού για το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα του νοσοκομείου Χίου (ακτινολογικό μηχάνημα οροφής, υπέρηχος και μαστογράφος), εκτιμώμενης συνολικής αξίας 650.000 ευρώ, που θα… διακοσμήσει το τμήμα!

Η παροχή των συγκεκριμένων υπηρεσιών για διάρκεια ενός έτους εκτιμάται ότι θα είναι δαπάνης 68.000 ευρώ και αναλυτικά αφορά τα ακόλουθα:

Η καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των προσφορών είναι η 14η Νοεμβρίου 2025 ημέρα Παρασκευή και ώρα 14:30.