Λουκέτα έως 24 μήνες και βαριά πρόστιμα για φοροδιαφυγή και πειραγμένες ταμειακές
ο μήνυμα της φορολογικής διοίκησης προς την αγορά είναι σαφές: η εποχή όπου η μη έκδοση αποδείξεων αντιμετωπιζόταν ως ένα διαχειρίσιμο επιχειρηματικό ρίσκο τελειώνει. Με νέα απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, γίνεται πιο αυστηρό το πλαίσιο κυρώσεων για τη φοροδιαφυγή, με αναστολές λειτουργίας επιχειρήσεων που ξεκινούν από 48 ώρες και, στις σοβαρότερες περιπτώσεις, μπορούν να φτάσουν ακόμη και τους 24 μήνες.
Η απόφαση επικαιροποιεί το καθεστώς επιβολής λουκέτων και προστίμων, ενσωματώνοντας νέες προβλέψεις για τη μη έκδοση αποδείξεων, τη μη διαβίβαση στοιχείων στην ΑΑΔΕ, την παραποίηση φορολογικών μηχανισμών, αλλά και τις περιπτώσεις παρεμπόδισης των φορολογικών ελέγχων.
Στο επίκεντρο βρίσκονται οι επιχειρήσεις που αποκρύπτουν συναλλαγές ή δεν διαβιβάζουν δεδομένα μέσω των φορολογικών μηχανισμών. Η πρώτη παράβαση μπορεί να οδηγήσει σε άμεσο λουκέτο 48 ωρών όταν διαπιστωθεί είτε η μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση περισσότερων από δέκα αποδείξεων είτε όταν η αξία των αποκρυβέντων συναλλαγών υπερβαίνει τα 500 ευρώ.
Το ίδιο ισχύει και όταν δεν έχουν διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ στοιχεία λιανικής πώλησης μέσω ΦΗΜ, εφόσον η μη δηλωθείσα αξία ξεπερνά το ίδιο όριο.
Η ΑΑΔΕ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην υποτροπή. Εάν μέσα στο ίδιο ή το επόμενο φορολογικό έτος εντοπιστεί νέα παράβαση στην ίδια ή σε άλλη εγκατάσταση της επιχείρησης, το λουκέτο διπλασιάζεται και φτάνει τις 96 ώρες. Αρκεί να διαπιστωθεί η μη έκδοση ή μη διαβίβαση τριών παραστατικών ή η απόκρυψη συναλλαγών αξίας άνω των 500 ευρώ.
Για όσους συνεχίσουν να παρανομούν, οι συνέπειες γίνονται ακόμη βαρύτερες. Αν μέσα σε διάστημα δύο φορολογικών ετών διαπιστωθεί νέα παράβαση μετά την πρώτη υποτροπή, η αναστολή λειτουργίας εκτοξεύεται στις δέκα ημέρες, ανεξάρτητα από το αν η παράβαση αφορά την ίδια ή άλλη επαγγελματική εγκατάσταση.
Το νέο πλαίσιο προβλέπει παράλληλα συγκεκριμένη διαδικασία πριν από την επιβολή του λουκέτου. Στις περιπτώσεις των κυρώσεων των 96 ωρών και των 10 ημερών, η αναστολή λειτουργίας δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν περάσουν δύο ημέρες από την κοινοποίηση της σχετικής πράξης. Ο φορολογούμενος έχει δικαίωμα να υποβάλει εγγράφως τις απόψεις του μέσα σε πέντε ημέρες από την κοινοποίηση του σημειώματος διαπιστώσεων.
Ιδιαίτερη θέση στη νέα απόφαση κατέχουν οι λεγόμενες «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές, ένα από τα πεδία όπου η ΑΑΔΕ έχει δώσει μεγάλη έμφαση τα τελευταία χρόνια. Εφόσον διαπιστωθεί παραβίαση, παραποίηση ή οποιαδήποτε επέμβαση στη λειτουργία φορολογικών μηχανισμών ή παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης, οι κυρώσεις είναι εξαιρετικά αυστηρές.
Για τον χρήστη ή κάτοχο της ταμειακής μηχανής προβλέπεται αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης από δύο έως δώδεκα μήνες. Ακόμη αυστηρότερη είναι η μεταχείριση για εταιρείες λογισμικού, τεχνικούς ή επιχειρήσεις που κατασκευάζουν, μεταπωλούν ή υποστηρίζουν τεχνολογικές λύσεις οι οποίες χρησιμοποιούνται για την παραποίηση φορολογικών δεδομένων. Στις περιπτώσεις αυτές το λουκέτο μπορεί να φτάσει από τρεις έως και 24 μήνες.
Σημαντικές είναι και οι προβλέψεις για περιστατικά απειλών ή βίας κατά ελεγκτών της ΑΑΔΕ. Όποιος απειλήσει ή επιτεθεί σε υπάλληλο της φορολογικής διοίκησης κατά τη διάρκεια ελέγχου βρίσκεται αντιμέτωπος όχι μόνο με ειδικό πρόστιμο από 10.000 έως 50.000 ευρώ αλλά και με αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης από δύο έως έξι μήνες. Σε περίπτωση υποτροπής, το λουκέτο μπορεί να φτάσει έως και τα τρία χρόνια.
Η φορολογική διοίκηση επιχειρεί παράλληλα να δώσει πιο ορατό χαρακτήρα στις κυρώσεις. Κατά τη διαδικασία σφράγισης, στην είσοδο της επιχείρησης θα τοποθετείται ειδική ταινία με την ένδειξη «Κλειστό λόγω φορολογικών παραβάσεων», ενώ θα αναγράφεται αναλυτικά ο λόγος της αναστολής λειτουργίας. Η σχετική σήμανση θα υπάρχει τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά, κάτι που αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τουριστικές περιοχές.
Από το νέο καθεστώς εξαιρούνται συγκεκριμένες παραβάσεις που αφορούν τα συστήματα εισροών – εκροών σε πρατήρια καυσίμων και εγκαταστάσεις πώλησης πετρελαίου θέρμανσης. Για τις περιπτώσεις αυτές εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι ειδικές κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος 3784/2009.
Η νέα απόφαση εντάσσεται στη συνολικότερη στρατηγική της ΑΑΔΕ για ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης, σε μια περίοδο όπου οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, τα ψηφιακά εργαλεία ελέγχου και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την Αρχή επιτρέπουν τον ταχύτερο εντοπισμό παραβάσεων. Το ζητούμενο για τη φορολογική διοίκηση δεν είναι μόνο η επιβολή προστίμων, αλλά η δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου το κόστος της φοροδιαφυγής θα είναι πλέον πολλαπλάσιο από το όποιο προσδοκώμενο όφελος.
πηγή:imerisia.gr
