Λουκέτο στην Λέσβο για ένα 24ωρο κατά της δημιουργίας υπερδομής προσφύγων

Θα σταματήσει κάθε δραστηριότητα στην Λέσβο για ένα 24ωρο, στις 23 Φεβρουαρίου 2022 και θα οργανωθούν κινητοποιήσεις κατά της δημιουργίας υπερδομής προσφύγων και μεταναστών στο νησί, σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2022, σε ευρεία σύσκεψη που είχα συγκαλέσει ο περιφερειάρχης με τοπικούς φορείς.

Μετά την συζήτησης και με βάση τις  τοποθετήσεις   όλων των συμμετεχόντων στην συνάντηση, οι επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων που συνεδρίασαν στην συνέχεια, π αποφάσισαν το πλαίσιο των κινητοποιήσεων και  τα ακόλουθα:

  • Καμιά δομή «φιλοξενίας – φυλακή» στα νησιά μας. Να κλείσουν όλες οι υπάρχουσες. Τα νησιά μας αντέχουν μόνο κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης περιορισμένης χωρητικότητας.
  • Τα χρήματα που προορίζονται για τις δομές να δοθούν στην ανάπτυξη των νησιών με έργα υποδομής των νησιωτών μας.
  • Οι τοπικές κοινωνίες στο Βόρειο Αιγαίο, φορείς και αιρετοί, δηλώνουν απερίφραστα ότι αντιτίθενται στην υλοποίηση οποιασδήποτε δομής και καλούν σε μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις 23 Φεβρουαρίου 2022.
  • Εκφράζουν παράλληλα την αμέριστη συμπαράσταση σε όσους σήμερα διώκονται επειδή αντιστάθηκαν και εμπόδισαν να βγουν τα μηχανήματα των εργολάβων στα νησιά μας και για τα γεγονότα Καράβας στη Λέσβο και 18ου χιλ. στη Χίο.

Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του περιφερειάρχη κ. Κώστα Μουτζούρη συμμετείχαν:

Ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς, οι αντιπεριφερειάρχες Πανάγος Κουφέλος, Δημήτρης Κουρσουμπάς, Αναστασία Αντωνέλλη,  Παναγιώτης Χριστόφας, Παντελής Μπουρνιάς, οι επικεφαλής των  παρατάξεων στο περιφερειακό συμβούλιο Αγλαΐα Κυρίτση, Γιάννης Σπιλάνης, Στράτος Γεωργούλας, ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Καρασάββας,  οι  πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων Μυτιλήνης Δημοσθένης Χατζηγιάννης και Δυτικής Λέσβου Στρατής Γελαγώτης, ο αντιδήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ανδρέας Αξής, οι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Μυτιλήνης Εριφύλη Χιωτέλλη, Παναγιώτης Βάλεσης, Εριφύλη Γιαννάκα, ο πρόεδρος της κοινότητας Μυτιλήνης Αλέκος Κουζινόγλου, ο συντονιστής της Ν. Ε. ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Σταύρος Καραβασίλης,  ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου Παναγιώτης Προβέτζας, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου Παναγιώτης Αργυρόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης «Ασπίδα» Νίκος Γιαννάκας, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δημήτρης Βασιλούδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Γιάννης Μουτζούρης, οι Κίμων Χρυσίδης, Βασίλης Μαμώλης και Καμμένος Θεμιστοκλής, ως εκπρόσωποι του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου, ο Γιώργος Αλεξίου Γραμματέας του νομαρχιακού τμήματος ΑΔΕΔΥ, ο Γιάννης Ζαφειρίου ως εκπρόσωπος της διοίκησης του Πανεργατικού Κέντρου Λέσβου, ο Νίκος Μπουλμπούλης πρόεδρος Επαγγελματιών Βιοτεχνών Λέσβου, ο Δημήτρης Καραγιάννης πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, ο Νίκος Τσαγκαρέλλης από την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου,  Μαντέος Κώστας από το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού και ο Χρήστος Τσιβγούλης από την επιτροπή αγώνα για το μεταναστευτικό.

Ο Μηταράκης βαφτίζει διχασμό την ομόθυμη στάση των φορέων της Λέσβου

Η σύσκεψη και ειδικότερα οι αποφάσεις της σχολιάσθηκα από το γραφείο Τύπου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ως εξής:

Το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, αναφορικά με την σύσκεψη των επιστημονικών και παραγωγικών φορέων της Λέσβου που διοργάνωσε, σήμερα, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, έκανε το ακόλουθο σχόλιο:

«Η κυβέρνηση αντιμετώπισε με επιτυχία τη μεταναστευτική κρίση στα νησιά του Αιγαίου, μειώνοντας δραστικά τις ροές και προχωρώντας σε γενναία αποσυμφόρηση των δομών. Όπως ακριβώς υποσχέθηκε στους νησιώτες.  

Ολοκληρώνει τις νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές, όπως είχε τονίσει προεκλογικά, ως πολιτική επιλογή.   

Η Σάμος ήδη ξεπέρασε την κρίση. Δυστυχώς, κάποιοι διαιωνίζουν το πρόβλημα σε Λέσβο και Χίο, με εμφανή πλέον κίνητρα. Φάνηκε στις σημερινές τοποθετήσεις. Επιλέγουν τον διχασμό, αν και γνωρίζουν καλά ότι το μεταναστευτικό είναι μια κρίση που απαιτεί – προπάντων – ενότητα».

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια