Μαθητές από το 2ο γυμνάσιο Χίου σε εκπαιδευτική επίσκεψη στην Σουηδία

To 2ο γυμνάσιο Χίου συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΚΑ210 Erasmus+ με τίτλο «Four Skills for the Future» διάρκειας ενάμιση χρόνου. Πραγματοποιήθηκε η πρώτη  κινητικότητα του προγράμματος στο Höör της Σουηδίας από 22 μέχρι 26 Ιανουαρίου 2024. Η ομάδα του σχολείου αποτελούνταν από τους Κυριακή Μηλιάδη (υπεύθυνη προγράμματος, καθηγήτρια αγγλικών), Μαρία Κουζίμπα (υποδιευθύντρια, καθηγήτρια γερμανικών) και Ασπασία Τσαγκάτου (καθηγήτρια μουσικής).

Στο πρόγραμμα παίρνουν μέρος εκτός από το 2ο γυμνάσιο Χίου κι άλλα τέσσερα σχολεία. Το Musik Mittelschule Traun στο Traun της Αυστρίας (βασικός συντονιστής), το Seval-Ahmet Cetin Fen Lisesi στο Tekirdag και το Sehit Pilot Muzaffer Erdönmez Ortaokulu  στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας και το Ringsjöskolan στο Höör  της Σουηδίας (σχολείο υποδοχής). Το θέμα του προγράμματος είναι σχετικό με την επιμόρφωση των καθηγητών σε τέσσερεις βασικές δεξιότητες: κατανόηση κειμένου, γραπτό και προφορικό – ακουστικό λόγο.

Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας παρουσιάστηκαν τα εκπαιδευτικά συστήματα της κάθε χώρας και πιο συγκεκριμένα το εκπαιδευτικό σύστημα των γυμνασίων. Επίσης, παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν τύποι ασκήσεων που χρησιμοποιούνται στις εξετάσεις στην κάθε χώρα. Τέλος, πολύ ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Pisa 2022 των χωρών-εταίρων και η συζήτηση που ακολούθησε.