Με αλμυρή τιμή η ναυαγοσωστική κάλυψη σε έξι παραλίες της Χίου

Με καθυστέρηση κι αφού έχουν – πλέον – τιγκάρει λόγω καύσωνα οι παραλίες της Χίου ο δήμος Χίου καλείται να πληρώσει αλμυρό τίμημα για τις υπηρεσίες ναυαγοσωστικής κάλυψης έξι χαρακτηρισμένων ως πολυσύχναστων παραλιών του νησιού.

Η τσιμπημένη τιμή είναι προφανώς αποτέλεσμα διαδικασιών της τελευταίας ώρας και κυρίως στρεβλής λειτουργίας της αγοράς και το μοίρασμά της σε σφαίρες επιρροής. Στον υποτιθέμενο με συνοπτικές διαδικασίες διαγωνισμό που προκήρυξε ο δήμος Χίου εμφανίσθηκε ένας και μοναδικός υποψήφιος, ο περυσινός ανάδοχος των υπηρεσιών, με οικονομική προσφορά που υπολείπεται μόλις κατά 827,20 ευρώ της συνολικής δαπάνης που προέβλεπε η μελέτη της υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα, με προϋπολογιζόμενη δαπάνη 184.000 ευρώ (περιλαμβανομένου του ΦΠΑ), για παροχή ναυαγοσωστικών υπηρεσιών για περίοδο δύο μηνών, η μοναδική υποψήφια η εταιρεία Βενετία Βήχου & Σία Ε.Ε. έδωσε οικονομική προσφορά 183.172,80 ευρώ και κέρδισε τον… διαγωνισμό.

Η δαπάνη αυτή αφορά το πρώτο τμήμα των δύο μηνών, που υποτίθεται ότι λόγω κατεπείγουσας ανάγκης η διαγωνιστική διαδικασία έγινε με συνοπτικές διαδικασίες.

Το ίδιο σε ό,τι αφορά το οικονομικό τίμημα αναμένεται ότι θα συμβεί και στο δεύτερο τμήμα για άλλους δύο μήνες (μπορεί και να είναι λιγότερη περίοδος στο τέλος), για το οποίο η υπηρεσία προβλέπει επίσης δαπάνη 184.000 ευρώ. Ο υπόψη διαγωνισμός έχει ήδη προκηρυχθεί και οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέσουν οικονομικές προσφορές στις 9 Ιουλίου 2021, πλην – όμως – το αναμενόμενο είναι να υπάρχει πάλι μία προσφορά κατά τα πρότυπα της προηγούμενης.

Οι ναυαγοσωστικές υπηρεσίες αφορούν τις εξής πολυσύχναστες παραλίες της Χίου:

1. Αφανούς Ναύτη (1 πύργος – 1 ναυαγοσώστης)

2. Καρφά (2 πύργοι – 2 ναυαγοσώστες)

3. Μέγα Λιμνιώνα (1 πύργος – 1 ναυαγοσώστης)

4. Αγίας Φωτεινής (2 πύργοι – 2 ναυαγοσώστες)

5. Κώμης (2 πύργοι – 2 ναυαγοσώστες)

6. Λιθίου (2 πύργοι – 2 ναυαγοσώστες)

Η οικονομική επιτροπή του δήμου Χίου συνεδριάζει σήμερα, Πέμπτη 1η Ιουλίου 2021, το πρωί εκτάκτως (δια περιφοράς), προκειμένου να εγκρίνει τα σχετικά πρακτικά της επιτροπής και να ληφθεί η απόφαση για την ανάθεση των υπηρεσιών ναυαγοσωστικής κάλυψης.