Με αοριστολογίες χρυσώνει το χάπι στους μαστιχοπαραγωγούς ο Μηταράκης για τα σχέδια βελτίωσης

Δεκαπέντε ημέρες μετά την οργισμένη επιστολή της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου για τον αποκλεισμό των μαστιχοπαραγωγών από τα σχέδια βελτίωσης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης συγκάλεσε άρον άρον και λόγω της προεκλογικής πρεμούρας σύσκεψη με το Δ.Σ. της Ένωσης.

Αντικείμενο, κατά τον ίδιο ήταν πώς στα επερχόμενα νέα σχέδια βελτίωσης θα γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές, ώστε οι μαστιχοπαραγωγοί της Χίου να ενταχθούν στις χρηματοδοτήσεις από τις οποίες σε όλα τα επίπεδα, κεντρικό και περιφερειακό αποκλείονται.

Στην σημερινή, Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023, σύσκεψη, στην οποία μετείχαν με τηλεδιάσκεψη και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ουδεμία επί της ουσίας σαφής δέσμευση προέκυψε, πλην της αναφοράς του κ. Μηταράκη ότι «το υπουργείο παίρνει πολύ σοβαρά υπόψιν τα σχόλια που έκανε η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών» και συμπλήρωσε ότι «θα γίνουν αλλαγές στα κριτήρια, ώστε να στηριχθούν οι μαστιχοπαραγωγοί». 

Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει τίποτα, αν οι προτάσεις της ΕΜΧ δεν γίνουν αποδεκτές από την πολιτική και την υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κάτι που δεν διεφάνη τουλάχιστον από την σημερινή σύσκεψη, πλην των αόριστων υποσχέσεων του κ. Μηταράκη.

Οι οποίες, ειρήσθω εν παρόδω, θυμίζουν τις ανάλογες υποσχέσεις του για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ (όπου νάναι έρχονται ενισχύσεις), ενώ το υπουργείο Υγείας φαίνεται να έχει τον δικό του σχεδιασμό της απαξίωσης του δημόσιου συστήματος υγείας.

Κλείνοντας, εδώ την παρένθεση, επισημαίνουμε την μόνιμη επωδό από τον υπουργό για την «μείωση της φορολογίας κατά 30% στους μη κατ’ επάγγελμα αγρότες και κατά 50% στους κατ’ επάγγελμα αγρότες που είναι μέλη της Ένωσης».Κάτι που είναι μεν θετικό δεν αφορά όμως μόνον τους μαστιχοπαραγωγούς, στους οποίους το παρουσιάζει και ολίγον ως χάρη, αλλά όλους τους αγρότες της χώρας.

Η δήλωση Μηταράκη μετά την σύσκεψη με την ΕΜΧ

Συναντήθηκα σήμερα με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου και με τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ανώτατα στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στη συζήτηση. 

Προχωράει η διαβούλευση για τα νέα σχέδια βελτίωσης και το υπουργείο παίρνει πολύ σοβαρά υπόψιν τα σχόλια που έκανε η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών. Θα γίνουν αλλαγές στα κριτήρια, ώστε να στηριχθούν οι μαστιχοπαραγωγοί. Η στήριξη της κυβέρνησης απέναντι στους μαστιχοπαραγωγούς είναι δεδομένη. Η πρόσβαση που είχε η Ένωση τα τελευταία χρόνια σε όλους τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, οι επισκέψεις που έχουν γίνει στη Χίο αλλά και δράσεις, όπως η μείωση της φορολογίας κατά 30% στους μη κατ’ επάγγελμα αγρότες και κατά 50% στους κατ’ επάγγελμα αγρότες που είναι μέλη της Ένωσης δείχνει πόσο η κυβέρνηση στηρίζει αυτό το μοναδικό προϊόν. 

Έχουμε κι άλλες εκκρεμότητες. Το θέμα του προϋπολογισμού ανά νομό δεν είναι ώριμο σήμερα αλλά πιστεύω ότι είναι ένα θέμα που στην επόμενη περίοδο μπορούμε να δούμε. Ήδη έχω συζητήσει αυτό το θέμα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον κ. Γεωργαντά. Εκκρεμεί το θέμα της επιπλέον χρηματοδότησης των προγραμμάτων νέων αγροτών. Ευελπιστώ ότι θα βρεθούν επιπλέον πόροι για να βοηθήσουμε τους νέους αγρότες και να ενταχθούν επιλαχόντες. Επίσης, σας θυμίζω ότι εκκρεμεί το θέμα των αποζημιώσεων. Κι εκεί επίσης πιστεύω θα έχουμε γρήγορα εξέλιξη. Το βασικό μήνυμα: είμαστε κοντά στους μαστιχοπαραγωγούς, θα γίνουν οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε να στηριχθούν τα σχέδια βελτίωσης.