Με λουκέτο απειλείται το Κέντρο Πρόληψης “Ναυτίλος”

Σε διατεταγμένη υπηρεσία συνεχίζοντας το καταστροφικό της έργο ενάντια σε όλες τις δημόσιες δομές με κοινωνική προσφορά και ωφέλεια, η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο τα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτήσεων.

Όπως φαίνεται, η κυβέρνηση έχει ως στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση των εξαρτήσεων να την παραδώσει σε ιδιώτες ή ΜΚΟ.

Τα Κέντρα Πρόληψης οδηγούνται σε κατάργηση στις 31 Δεκεμβρίου 2027, αφού στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας,  με τίτλο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» φαίνεται να επιβεβαιώνεται το χειρότερο σενάριο για τα Κέντρα Πρόληψης: αφενός, με την ίδρυση του οργανισμού – «ομπρέλα» ΕΟΠΑΕ (Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων), δεν περιγράφονται ρητά ως ένας από τους εγκεκριμένους φορείς που υλοποιεί παρεμβάσεις πρόληψης (όπως ήταν μέχρι τώρα), αφετέρου δεν περιέχει καμία θεσμική νομοθετική εξασφάλιση και πρόβλεψη πάγιας και σταθερής χρηματοδότησης. Παραμένει μετέωρη η σύμβαση που έχουν υπογράψει τα Κέντρα Πρόληψης με το κράτος που έχει ισχύ μέχρι το 2027, προοιωνίζοντας ουσιαστικά τη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης άρα και την κατάργησή τους.

Σε ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης, ζητούν από την τοπική κοινωνία στην οποία έχουν γίνει στηρίγματα όλα αυτά τα χρόνια, μιας και το πρόβλημα των καταχρήσεων ήταν είναι και θα είναι στην πόρτα μας αυξημένο με καθημερινά τα φαινόμενα να καταγράφονται, να σταθεί κοντά τοςυ στηρίζοντας τα και διεκδικώντας από την κυβέρνηση τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

“Σε μια τέτοια στιγμή, τόσο καθοριστική για τον χώρο της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, αλλά και για τη συνέχεια της λειτουργίας  των Κέντρων Πρόληψης, κυρίαρχο ζήτημα είναι η θεσμική μας συνέχεια, η πάγια εξασφάλιση της κρατικής χρηματοδότησής μας και η πρόβλεψη για το μέλλον των υπηρεσιών μας στην κοινότητα.

Υπηρετώντας με αφοσίωση ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης την υπόθεση της πρόληψης όλα αυτά τα χρόνια, είμαστε σίγουροι ότι το κάθε κλείσιμο ενός Κέντρου Πρόληψης θα σημαίνει πολύ περισσότερα  από το ότι 4-5 άνθρωποι μένουν χωρίς δουλειά. Θα σημαίνει ότι οι τοπικές κοινότητες (που άλλωστε βλέπουν να καταργούνται κρίσιμες υπηρεσίες πρόνοιας και κοινής ωφέλειας τα τελευταία χρόνια στο νησί μας, αλλά και πανελλαδικά- ΕΚΑΒ και πρωτοβάθμια περίθαλψη, ταχυδρομεία, κ.α.-) χάνουν άλλο ένα σημείο αναφοράς, που σταθερά και αδιάλειπτα παρείχε τις υπηρεσίες του, βοηθώντας τους ανθρώπους να αντέχουν στα δύσκολα, να χαίρονται τα όμορφα, να μη σταματούν να έχουν όνειρα για μια ζωή με νόημα αλλά και να τροφοδοτούνται από αυτά. Κι όλα αυτά δεν χαρακτηρίζουν υπηρεσίες πολυτέλειας αλλά ανάγκης για την επιβίωση του ανθρώπου στο απάνθρωπο, από πολλές απόψεις, σήμερα. Γιατί η πρόληψη των εξαρτήσεων σχετίζεται άμεσα με την προαγωγή της ψυχικής υγείας. Και το δικαίωμα στην ψυχική υγεία δεν είναι πολυτέλεια! Γιατί χρειάζεται το Κέντρο Πρόληψης να συνεχίσει να είναι «ασπίδα» για το σύνολο της σχολικής και πανεπιστημιακής  κοινότητας (για γονείς , μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς), για να συνεχίσει να δίνει το παρόν στις ΑΕΝ του νομού, στις Ένοπλες Δυνάμεις, στους Επαγγελματικούς Φορείς, στους Πολιτιστικούς και Αθλητικούς Συλλόγους του νησιού.

Ως εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης Π. Ε.  Χίου Ναυτίλος δεν είναι η πρώτη φορά που απευθυνόμαστε στο «απόθεμά μας» που δεν είναι άλλο από την ίδια μας την κοινότητα και τα μέλη της. Την αναγνώριση για τη δουλειά μας αλλά και τη σημασία και αναγκαιότητά της την έχουμε εισπράξει πολύ έμπρακτα από εσάς όλα αυτά τα χρόνια. Είχατε ανταποκριθεί και στο παρελθόν και σας ζητάμε και σήμερα να το κάνετε ξανά:

Σας καλούμε να πάρετε θέση, ώστε να ανακοπεί η πορεία απαξίωσης και τελικής κατάργησης του Ναυτίλου και των υπόλοιπων Κέντρων Πρόληψης στην Ελλάδα!

Οι εργαζόμενοι του Κ.Π Χίου Ναυτίλος διεκδικούμε:

-Να μην κατατεθεί το ν/σ του Υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».

-Να μην κλείσει το Κέντρο Πρόληψης Χίου ναυτίλος, τα Κέντρα Πρόληψης Βορείου Αιγαίου και κανένα άλλο Κέντρο Πρόληψης Πανελλαδικά.

-Να διαφυλαχθεί η ψυχοκοινωνική φιλοσοφία της πρόληψης και οι πρακτικές που περιέχει.

-Να μη τεθούν σε κίνδυνο οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων.

-Πάγια, τακτική κι αποκλειστική χρηματοδότηση των προγραμμάτων πρόληψης από τον κρατικό προϋπολογισμό

-Ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για τα Κέντρα Πρόληψης και στελέχωσή τους με επαρκές, μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα”.