Μεγάλη η προσέλευση μεταναστών στην πλατφόρμα για την νόμιμη απασχόληση

Μεγάλη προσέλευση των επί μακρόν διαμενόντων μεταναστών στην νόμιμη απασχόληση, σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, παρατηρείται, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο σήμερα Τρίτη 5 Μαρτίου 2024.

Συγκεκριμένα, στις 4.790 ανέρχονταν οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί, μέχρι την Παρασκευή 1η Μαρτίου 2024, από τις 9 Φεβρουαρίου 2024, οπότε και ενεργοποιήθηκε η σχετική ψηφιακή πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Από αυτές, οι 828 αιτούμενοι έχουν ήδη λάβει «μπλε κάρτα» (προσωρινή άδεια διαμονής), ενώ στο στάδιο της εξέτασης βρίσκονται 3.952 αιτήσεις. Από τις 9 Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα, έχουν επισκεφθεί τη συγκεκριμένη ψηφιακή πλατφόρμα περισσότεροι από 10 χιλιάδες ενδιαφερόμενοι.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Δημήτρης Καιρίδης, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον ρυθμό υποβολής και επεξεργασίας των αιτήσεων, τόνισε ότι «με τον τρόπο αυτό δίνουμε πρόσβαση στη νόμιμη απασχόληση στους επί χρόνια διαμένοντες αλλοδαπούς στην Ελλάδα και βάζουμε τάξη στην αγορά εργασία».

Όπως είναι ήδη γνωστό, με το άρθρο 193 του Ν.5078/2023 έχει θεσπιστεί μία νέα διαδικασία χορήγησης άδειας διαμονής, η οποία παρέχει πρόσβαση στην εξαρτημένη εργασία, καθώς και στην παροχή υπηρεσιών ή έργου σε πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι:

α) Διαθέτουν δήλωση προσφοράς εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα ή έναρξης επαγγέλματος, για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας ή παροχής υπηρεσιών ή έργου,

β) Διέμεναν στην Ελλάδα έως και τη 30ή Νοεμβρίου 2023 και συμπληρώνουν τουλάχιστον τρία (3) συνεχή έτη παραμονής στην Ελλάδα, πριν από την υποβολή της αίτησης, σύμφωνα με δημόσιο έγγραφο βέβαιης χρονολογίας,

γ) Έχουν λευκό ποινικό μητρώο, έγκυρα προσωπικά έγγραφα και πληρούν μια σειρά από άλλες προϋποθέσεις υπέρ της δημόσιας ασφάλειας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται, αλλά και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους έως την 31η Δεκεμβρίου 2024, στον ακόλουθο διαδικτυακό σύνδεσμο: https://portal.immigration.gov.gr/electronic-applications

Φωτό αρχείου