Μέτρα κατά του κορονοϊού στα ΚΥΤ και στις δομές φιλοξενίας προσφύγων

Με μεγάλη καθυστέρηση το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης, 17 Μαρτίου 2020, την λήψη μέτρων προστασίας και προφύλαξης από την εξάπλωση του κορονοϊού στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, στις δομές φιλοξενίας και στην υπηρεσία ασύλου.

Κάποια από τα μέτρα αυτά και κυρίως αυτό που αναφέρεται σε τήρηση κανόνων υγιεινής όχι μόνον είναι ανεφάρμοστο στους ανοικτούς και χαώδεις καταυλισμούς στα χωράφια του Χαλκειούς και της Μόριας, αλλά ακούγεται ως τραγικό.

Πέραν δε τούτων, ουδεμία αναφορά κάνει το Υπουργείο για την αποσυμφόρηση των νησιών από τους πρόσφυγες και μετανάστες, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει και σε βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής ειδικότερα.

Αναλυτικά, έχουν δοθεί προς όλα τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, τις δομές φιλοξενίας και στην υπηρεσία ασύλου οι ακόλουθες οδηγίες και μέτρα για την προστασία όσων διαμένουν σε αυτές, καθώς και των εργαζομένων:

– Αναστέλλονται για τουλάχιστον 14 ημέρες όλες οι επισκέψεις ατόμων/ φορέων, καθώς και δράσεις αυτών εντός των ΚΥΤ και των δομών φιλοξενίας. Η είσοδος πλέον επιτρέπεται μόνο στους έχοντες εργασία.

– Υποχρεωτική θερμομέτρηση των νέων αφίξεων, καθώς και οποιαδήποτε άλλη ενέργεια κρίνεται χρήσιμη και απαραίτητη από τις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες.

– Σε καθημερινή βάση δύο ανακοινώσεις περί οδηγιών πρόληψης του ιού στις γλώσσες αραβικά, φαρσί, αγγλικά, γαλλικά, ελληνικά ή/και με αντίστοιχη κατά περίπτωση προσαρμογή σε γλώσσες που κατανοούν οι φιλοξενούμενοι στις δομές.

– Ανάρτηση ενημερωτικών αφισών του ΕΟΔΥ στις γλώσσες αραβικά, φαρσί, αγγλικά, γαλλικά, ελληνικά ή/και με αντίστοιχη κατά περίπτωση προσαρμογή σε γλώσσες που κατανοούν οι φιλοξενούμενοι σε κάθε δομή.

– Τήρηση γενικών κανόνων υγιεινής με καθημερινό καθαρισμό εσωτερικών κοινόχρηστων χώρων με καθαριστικά και απολυμαντικά, καθώς και συνεχής απολύμανση των πόμολων των θυρών των κοινόχρηστων χώρων αυτών.

– Σε συνέχεια της επίσημης ανακοίνωσης για το κλείσιμο των σχολικών μονάδων και σε συνεννόηση με τους συντονιστές ΣΕΠ, αναστέλλεται η λειτουργία των άτυπων δομών εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων στις δομές.

– Διακοπή όλων των δραστηριοτήτων εντός κλειστών εσωτερικών χώρων του φιλοξενούμενου πληθυσμού για την αποφυγή συγκέντρωσης και συγχρωτισμού αυτών, για 14 ημέρες (γυμναστήρια, βιβλιοθήκες κ.ο.κ.).

– Διακοπή συσκέψεων των φορέων δραστηριοποίησης στις δομές σε κλειστούς χώρους.

– Στενή συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και εφαρμογή των οδηγιών του, σχετικά με τα ζητήματα δημόσιας υγείας.

– Προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος της εμφάνισης και διασποράς του κορονοϊού εντός των κέντρων και δομών παρακαλούνται οι διαμένοντες εντός των δομών για τις επόμενες δύο εβδομάδες να μειώσουν στο ελάχιστο τις άσκοπες μετακινήσεις τόσο εντός του Κέντρου όσο και έξω από αυτό και να μετακινούνται μόνο όταν είναι απαραίτητο και για σοβαρό λόγο.

– Κατά την σίτιση (για τα ΚΥΤ), να εξεταστεί α) το ενδεχόμενο να καλούνται τμηματικά οι φιλοξενούμενοι για να παραλάβουν το φαγητό τους ή/και β) να γίνεται μία φορά την ημέρα η διανομή της συνολικής ποσότητας φαγητού.

– Λειτουργία  ειδικών χώρων απομόνωσης σε κάθε κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης Μεταναστών και Προσφύγων (ΚΥΤ).

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια