Μια τρύπα στον νερό από την επίσκεψη Πλεύρη στη Χίο
Ένα μήνα μετά την επίσκεψη του υπουργού υγείας κ. Θάνου Πλεύρη στη Χίο και τίποτα δεν έχε αλλάξει προς το καλύτερο για το “Σκυλίτσειο”, κανένα από τα προβλήματα και ζητήματα που κατατέθηκαν στον υπουργό, δεν επιλύθηκε, καταγγέλουν οι εργαζόμενοι μέλη του ΣΕΣΝΟΧ.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν:
“Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και η χώρα μετρά καθημερινά χιλιάδες κρούσματα, με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να αυξάνονται και το δημόσιο σύστημα υγείας να δέχεται νέα μεγάλη πίεση. Η αναζωπύρωση της πανδημίας, μετά από ένα μικρό διάστημα ύφεσης, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός και επιβάλλει εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού, πριν είναι αργά και ζήσουμε ξανά τον εφιάλτη του νέου κύματος.
Η κυβέρνηση της ΝΔ όμως, αντί να αναλάβει τις ευθύνες της και να ικανοποιήσει εδώ και τώρα τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών, των σωματείων και των κοινωνικών φορέων του κινήματος για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, άνοιξε και φέτος τον τουρισμό με διάτρητα πρωτόκολλα χωρίς μέτρα προστασίας, για κατοίκους και επισκέπτες απογειώνοντας για άλλη μια φορά την ατομική ευθύνη. Το γεγονός αυτό δεν άφησε ανεπηρέαστο το νησί μας, αφού η αύξηση των κρουσμάτων που παρουσιάζεται είναι ραγδαία. Γεγονός που αποδεικνύει ότι τα μέτρα προστασίας είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της κερδοφορίας των ομίλων του Τουρισμού.
Ένα μήνα μετά από την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου δια του Υπουργού Υγείας κ. Θ. Πλεύρη και κανένα από τα φλέγοντα προβλήματα που θέσαμε δεν έχει λυθεί, άλλα ούτε και διαφαίνεται ότι θα υπάρξει κάποια λύση του στο άμεσο μέλλον.
Αντίθετα η κατάσταση φαίνεται να χειροτερεύει μέρα με τη μέρα αφού:
- Οι τρομακτικές ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την «επάρκεια» της λειτουργίας του νοσοκομείου, ενώ η αύξηση των εισαγωγών ασθενών με covid και οι επαναλοιμώξεις των υγειονομικών, δυσχεραίνουν περαιτέρω την λειτουργία των κλινικών και τμημάτων, με ορατό πάντα τον κίνδυνο σύμπτυξής τους.
- Η ενίσχυση των τμημάτων με προσωπικό, ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα χορήγησης επαρκούς καλοκαιρινής άδειας, τη στιγμή μάλιστα που μας οφείλονται, εξαιτίας της πανδημίας και των τριών συνεχόμενων αναστολών των αδειών μας πάνω από 80 ημέρες άδειας και οφειλόμενων ρεπό, μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός.
- Σοβαρότατα είναι και τα προβλήματα λειτουργίας του Ακτινοδιαγνωστικού Εργαστηρίου λόγω των μεγάλων ελλείψεων ιατρικού και παραιατρικού προσωπικού, η ασφαλής στελέχωση του οποίου είναι απολύτως αναγκαία για τη λειτουργία του νοσοκομείου. Οι τρεις εναπομείναντες ακτινολόγοι δεν επαρκούν ούτε για την κάλυψη των εφημεριών, ενώ η λειτουργία του κρίνεται επισφαλής και εξαιτίας της ελλιπούς του στελέχωσης σε ακτινοχειριστές, αφού οι μονές βάρδιες κατά τις απογευματινές και νυχτερινές βάρδιες παγιώνονται, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφαλή λειτουργία του. Παράλληλα παραμένει εκτός λειτουργίας ο μαστογράφος ένω εξ αιτίας των ελλείψεων δεν είναι δυνατή και η λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου. Συχνά δε, τίθεται και το εμφανιστήριο του ακτινολογικού μηχανήματος έκτος λειτουργίας, γεγονός που αποδεικνύει την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού των μηχανημάτων του ακτινοδαγνωστικού εργαστηρίου του Νοσοκομείου μας. Να σημειωθεί ότι από το 2017 έχουν γίνει προσπάθειες για την αναβάθμιση των μηχανημάτων του, οι οποίες ωστόσο αποβαίνουν άκαρπες.
- Οι ελαστικές μορφές εργασίας παγιώνονται. Ενώ, μετά την ολιγόμηνη παράταση των συμβάσεων τους, εκείνο που διαφαίνεται είναι οι εργολάβοι, βήμα το βήμα να βάζουν υπό τον έλεγχό τους βασικούς τομείς λειτουργίας του Νοσοκομείου, κάνοντας την αρχή με τις υπηρεσίες καθαριότητας και πλυντηρίων για να πάρουν σειρά η σίτιση και η φύλαξη.
- Η δυσλειτουργία του ΕΚΑΒ δεν έχει αντιμετωπιστεί με νέες προσλήψεις, αντίθετα όπως πληροφορηθήκαμε ένας ακόμα επικουρικός διάσωσης υπέβαλε την παραίτηση του. Έτσι ο κίνδυνος να μην υπάρχει πλήρωμα για δεύτερο ασθενοφόρο και στην πρωινή βάρδια είναι τώρα ορατός. Ενώ, και οι δευτερογενείς διακομιδές (εξιτήρια, επανεξετάσεις κλπ) δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν.
- Τα Κέντρα Υγείας και τα αγροτικά περιφερειακά ιατρεία βρίσκονται στην ίδια και χειρότερη κατάσταση, υποστελεχωμένα και χωρίς εξοπλισμό. Δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε θερινή περίοδο και ο πληθυσμός τόσο στην πόλη, όσο και στα χωριά έχει υπερδιπλασιαστεί, η ανυπαρξία του δημόσιου συστήματος ΠΦΥ οδηγεί τον κόσμο στο ένα και μοναδικό νοσοκομείο του νησιού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε τόσο μεγάλο όγκο περιστατικών.
- Οι λίστες αναμονής για ένα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία, σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν ως το και το τέλος του χρόνου .
Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν για εμάς κεραυνό εν αιθρία, αλλά την απόδειξη ότι αυτό που προωθείται εδώ και χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις είναι η σταδιακή εξαθλίωση του δημόσιου συστήματος υγείας και η προώθηση της λειτουργίας του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Κύριος στόχος, η δημιουργία ενός «νέου ΕΣΥ», προς όφελος των μεγάλων ιατρικών ομίλων και του ιδιωτικού κεφαλαίου.
Η δημόσια λειτουργία του Νοσοκομείου, των Κέντρων Υγείας των Αγροτικών περιφερειακών Ιατρείων και του ΕΚΑΒ πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διεκδίκησης και αγώνα. Για αυτό και σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε, να αγωνιστούμε για την ανοικοδόμηση ενός συστήματος Υγείας-Πρόνοιας χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, που οι υπηρεσίες του θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.”