Μνημόσυνο με ξένα κόλυβα κάνει ο ΕΟΠΥΥ – Διαμαρτύρονται οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί

Μνημόσυνο με ξένα κόλυβα χαρακτήρισαν τις εκδηλώσεις εορτασμού των δέκα χρόνων που πραγματοποιεί ο ΕΟΠΥΥ την ώρα που οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί οδηγούνται σε αφανισμό εξαιτίας της εφαρμογής των περικοπών με τη μορφή rebate και claw back.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί,  έκλεισαν τα εργαστήρια και τα ακτινοδιαγωνιστικά κέντρα και παραχώρησαν το πρωί της Πέμπτης 23 Φεβρουαρίου 2022 συνέντευξη τύπου στην οποία τόνισαν ότι η ανοχή αλλά και οι αντοχές των γιατρών έχουν φτάσει στα όρια τους, αφού με το σύστημα που υπάρχει σήμερα καλούνται οι γιατροί επί της ουσίας να πληρώσουν τις εξετάσεις των ασθενών τους.

Η συνέντευξη τύπου εντάσσεται στα πλαίσια της πανελλαδικής κινητοποίησης και διαμαρτυρίας έξω από το Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα την ώρα της εκδήλωσης του Οργανισμού για τα “10 χρόνια ΕΟΠΥΥ”.

Όπως τόνισαν, οι γιατροί ζητούν να πληρωθούν τα  δεδουλευμένα τους από τον ΕΟΠΥΥ τον οποίο έχουν στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια, βάζοντας πλάτη καισ την πανδημία και ευελπιστώντας ότι θα βελτιωθούν οι συνθήκες. Όμως δεν έχει γίνει τίποτα τα τιμολόγια εξακολουθούν να είναι κολλημένα στις τιμές του 1991, οι περικοπές στις αμοιβές των γιατρών φτάνουν ακόμη και το 70% ενώ τα υλικά αλλά και το κόστος των εργασιών έχει εκτοξευθεί κατακόρυφα.

Οι γιατροί ζητούν να καταργηθεί το άδικο μέτρο του claw back και του rebate και να στηριχθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας προς όφελος του ασθενή και της δημόσιας υγείας, ενώ αν δεν ικανοποιηθούν σύντομα τα αιτήματα τους θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους με ανοικτό το ενδεχόμενο καταγγελίας της σύμβασης τους.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χίου κ. Γιάννης Γεωργιάδης υποστήριξε ότι υπάρχει μια συνεχής υποτίμηση του ιατρικού επαγγέλματος  από την κυβέρνηση που άμεσα πρέπει να αποδεχτεί τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί και να δώσει λύση.

Μιλώντας εκ μέρους των κλινικοεργαστηριακών γιατρών η κ. Καλλιόπη Πίτσου ζήτησε την κατάργηση του claw back και του rebate ώστε να πλρωθούν οι γιατροί τα δεδουλευμένα τους ενώ ο κ. Νικόλας Βουρνούς υποστήριξε ότι οι γιατροί πληρώνουν το κόστος των εξετάσεων των ασθενών.

Μνημόσυνο με ξένα κόλυβα είναι το πάρτι του ΕΟΠΥΥ δήλωσε ο γιατρός κ. Λεωνίδας Μπιλιράκης

 

Μόνιμο προσωπικό η λύση για το Νοσοκομείο

Ως προσωρινή και μόνο λύση βλέπει τη συνεργασία του νοσοκομείου με ιδιώτες γιατρούς ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου, ενώνοντας κι εκείνος τη φωνή του με όλους όσους διεκδικούν πρόσληψη μόνιμου προσωπικού .