Μόνο η Ν.Δ. υπερψήφισε το ν/σ για τα ιδιωτικά ΑΕΙ στην επιτροπή της Βουλής

Προς την Ολομέλεια της Βουλής οδεύει πλέον το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, αφού σήμερα «πέρασε» από την αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου. 

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο που παρακάμπτει το άρθρο 16 του Συντάγματος –και έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, βγάζοντας χιλιάδες στους δρόμους– υπερψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν το ν/σ, εκτός από την Πλεύση Ελευθερίας και την Ελληνική Λύση που δήλωσαν πως επιφυλάσσονται για την Ολομέλεια.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη 6 Μαρτίου, και αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση την Παρασκευή 8 Μαρτίου. Την ημέρα ψήφισής του αναμένεται να κορυφωθούν οι αντιδράσεις, με τους φοιτητές να δείχνουν αποφασισμένοι να μην περάσει το ν/σ: «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να πετάξει το μέλλον μας στα σκουπίδια», τονίζουν.

Σημειώνεται επίσης ότι ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι παράλληλα αναβαθμίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο, οι εκτρωματικές διατάξεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων. Επίσης, σημερινό δημοσίευμά μας αναδεικνύει ξανά τις διαθέσεις του κυβερνώντος κόμματος για περαιτέρω εμπορευματοποίηση της τριτοβάθμιας Παιδείας αποκαλύπτοντας ότι δύο αμερικανικά κολέγια είναι έτοιμα για… αναβάθμιση.

Ούτε οι αυστηρές προδιαγραφές με τις οποίες πλασάρει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο ισχύουν. Όπως σημείωσε πρόσφατα η «Εφ.Συν.», πανεπιστημιακοί που ανέλυσαν άρθρο προς άρθρο το ν/σ επισημαίνουν ότι οι απαιτήσεις ποιότητας δεν είναι και τόσο… ποιοτικές, καθώς ακόμη και σε περιπτώσεις σοβαρότατων παραπτωμάτων ή ελλείψεων δεν προβλέπεται ανάκληση της άδειας παρά μόνο χρηματικά πρόστιμα.

Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και στον νομικό κόσμο εξαιτίας της επιχειρούμενης παραβίασης του άρθρου 16 του Συντάγματος. Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου (14.00, στην Κεντρική αίθουσα του ΔΣΑ) για την ποινικοποίηση των καταλήψεων των φοιτητικών αγώνων, με πρωτοβουλία του Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής Α.Π.Θ., ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο δύο ερευνών.

ΠΗΓΗ: www.efsyn.gr