«Μπάχαλο»με τις διοικήσεις, καταψηφίζει το δημοτικό συμβούλιο Χίου

Καταψηφίσθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Χίου, με ψήφους 19 έναντι 17 η εκλογή της διοίκησης του Ομηρείου, που ήταν το πρώτο νομικό πρόσωπο του δήμου Χίου, για το οποίο εκλήθη να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο, στην συνεδρίαση της Πέμπτης, 26 Σεπτεμβρίου 2019.

Ανάλογη δε αναμένεται ότι θα είναι η διαδικασία και το αποτέλεσμα για την εκλογή και των υπολοίπων διοικήσεων, αφού η αντιπολίτευση, με εξαίρεση την παράταξη του κ. Γιάννη Καραβασίλη, έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει (η διαδικασία συνεχίζεται).

Με αρνητική, λοιπόν, την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ο πρόεδρος του σώματος κ. Παύλος Καλογεράκης παρέπεμψε στην κρίση της υπερκείμενης αρχής για να κρίνει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ενώ είναι απολύτως σαφές ότι το δημοτικό συμβούλιο αποδοκίμασε την πρόταση του δημάρχου και ουσιαστικά δεν υπάρχουν διοικήσεις στα νομικά πρόσωπα.

Προηγουνμενως καινοτόμα και βιώσιμη λύση που διασφαλίζει και την αναλογικότητα και την αντιπροσωπευτικότητα στις διοικήσεις των νομικών προσώπων, εταιρειών, φορέων και οργανισμών του δήμου Χίου, κατέθεσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κώστας Τριαντάφυλλος, από την Συμμαχία Αξιών, στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Πέμπτης 26 Σεπτεμβρίου 2019.

Η πρόταση προβλέπει την αλλαγή των καταστατικών και την αύξηση του αριθμού των μελών των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων του δήμου Χίου στους 15 από 9 ή 11 που είναι σήμερα, ώστε να εκπροσωπηθούν αναλογικά όλες οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, ενώ ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος στα μεγάλα νομικά πρόσωπα να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής και η παράταξη του δημάρχου να έχει μεν πλειοψηφία αλλά όχι απόλυτη.

Ο δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, ο οποίος φάνηκε να αιφνιδιάστηκε από την συγκεκριμένη πρόταση, την απέρριψε, επέμεινε στην άποψή του ότι είναι εκλεγμένος με ποσοστό της τάξης του 52%, παραβλέποντας ότι έχει μόνον 12 δημοτικούς συμβούλους, αφού έτσι ήταν το εκλογικό σύστημα των εκλογών του Μαΐου, με το ποσοστό του 28% του πρώτου γύρου και επανέλαβε την πρότασή του για οριακή έστω αλλά πάντως απόλυτη πλειοψηφία των διοικητικών συμβουλίων από την παράταξή του.

Ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας για τη Χίο κ. Μανώλης Βουρνούς τόνισε ότι ο νόμος είναι πολύ σαφής και το αποτέλεσμα των εκλογών επίσης και πρόσθεσε ότι άλλο ο δήμαρχος και άλλο το δημοτικό συμβούλιο, που δεν ταυτίζονται, είναι διαφορετικά όργανα. Επανέλαβε την θέση του για αναλογική εκπροσώπηση όλων των παρατάξεων στις διοικήσεις και κάλεσε τον δήμαρχο να αναθεωρήσει την άποψή του και για τα νομικά πρόσωπα και γενικότερα για την διοίκηση του δήμου.

Ο κ. Γιάννης Καραβασίλης, από την παράταξη «Χίος Μπροστά» χαρακτήρισε μεν προς την θετική κατεύθυνση την πρόταση του κ. Τριαντάφυλλου, αλλά μπορεί επιμέρους να μην είναι δυνατή η αύξηση των μελών ή να μην μπορεί να βρεθούν πρόσωπα κοινής αποδοχής, ενώ έθεσε και ζήτημα καθυστέρησης για την αλλαγή των καταστατικών και δυσλειτουργίας των νομικών προσώπων. Εν κατακλείδι τάχθηκε υπέρ της θέσης του δημάρχου, εφόσον αυτός επιμείνει σε αυτήν και την οποία θα ψηφίσει.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Μάρκος Σκούφαλος επικρότησε την διεύρυνση των διοικήσεων των νομικών προσώπων, να έχει πλειοψηφία η παράταξη του δημάρχου, αλλά δεν μπορεί να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στις διοικήσεις και να συνεργάζεται με τις αντιπολιτεύσεις. Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία όλα τα Δ.Σ. μπορούν να διευρυνθούν με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Απευθυνόμενος δε στον δήμαρχο του τόνισε ότι μπορεί μεν να προσβλέπει σε ακόμα μία παρέμβαση της κυβέρνησης, για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες, κατέληξε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών κ. Μανώλης Στάθης, τόνισε ότι το νέο δημοτικό συμβούλιο προέκυψε μέσα από μια αναλογική διαδικασία εκπροσώπησης κι εκεί πρέπει όλοι να εκπαιδευθούμε. Απέρριψε την περίφημη κυβερνησιμότητα, που επικαλείται η κυβέρνηση. Δήλωσε δε αντίθετος σε οποιαδήποτε πρόταση που θα είναι αντίθετη με την απόφαση των δημοτών στις εκλογές, ενώ συμφώνησε με την κατατεθείσα πρόταση από τον κ. Τριαντάφυλλο.

Από την Χιακή Συμπολιτεία ο κ. Δημήτρης Αντωνόγλου επεσήμανε ότι οι πολίτες συμμετείχαν και ψήφισαν με τον νόμο της απλής αναλογικής και κατήγγειλε τις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης που αλλοιώνουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης των νομικών προσώπων και υπέρ της αναλογικής εκπροσώπησης στις διοικήσεις τους όλων των παρατάξεων.

Σε δεύτερη τοποθέτησή του ο κ. Κάρμαντζης συμφώνησε μεν στην αύξηση του αριθμού των μελών των διοικητικών συμβουλίων, αλλά επέμεινε ότι πρέπει και σε αυτή την περίπτωση ο συνδυασμός του να έχει την απόλυτη πλειοψηφία, έστω και της μιάς ψήφου.

Ο κ Τριαντάφυλλος κάλεσε, τέλος, τον δήμαρχο να κάνει το βήμα για να επιτευχθούν οι συμπράξεις που έχει ανάγκη η Χίος για το επόμενο διάστημα, ενώ ο κ. Σκούφαλος κάλεσε σε απόφαση αναβολής του θέματος και να συνεχισθεί η περαιτέρω διαδικασία συνεννόησης.

Στο κλείσιμο της συζήτησης ο κ. Κάρμαντζης απέρριψε εκ νέου την πρόταση που κατέθεσε ουσιαστικά σύσσωμη η αντιπολίτευση πλην του κ. Καραβασίλη, ζήτησε να προχωρήσει άμεσα (απόψε) η διαδικασία εκλογής των διοικήσεων και σε επόμενο χρόνο να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διεύρυνσης του αριθμού των μελών των διοικητικών συμβουλίων, αλλά με πλειοψηφία έστω του ενός συμβούλου απόλυτη από την παράταξή του.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Παύλος Καλογεράκης επέμεινε στο σαθρό επιχείρημα που περιλαμβάνει η εγκύκλιος περί του δεσμευτικού της υπόδειξης της πρότασης του δημάρχου και προειδοποίησε δε τις παρατάξεις ότι αν δεν προτείνουν μέλη στις διοικήσεις τότε θα ορισθούν αυτά τα μέλη από την πλειοψηφία, εννοώντας ότι η παράταξη του δημάρχου θα ορίσει τα μέλη αυτά. Επέμεινε δε ότι η ψηφοφορία πρέπει να γίνει σήμερα.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν να ακολουθήσουν την διαδικασία στην οποία επιμένει ο δήμαρχος, αρνήθηκαν να υποδείξουν πρόσωπα για τις διοικήσεις και δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν, πλην του κ. Καραβασίλη που έκανε πρόταση εκπροσώπησης στο Ομήρειο, που ήταν και το πρώτο νομικό πρόσωπο για το οποίο ετέθη η διαδικασία εκλογής της διοίκησης.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια