Μπαράζ αντιδράσεων για τα οικόπεδα που έγιναν εν μιά νυκτί… χωράφια

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το προεδρικό διάταγμα με το οποίο περιορίζεται η δυνατότητα δόμησης στα οικόπεδα των 2.000 τ.μ. και σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, δηλαδή ουσιαστικά μετατρέπονται σε αγροτεμάχια, απομειώνοντας κατά τον τρόπο αυτό την περιουσία χιλιάδων πολιτών.

Η κυβέρνηση καταγγέλλεται γιατί δεν διαβουλεύθηκε επί του θέματος με τις τοπικές κοινωνίες, ενώ τονίζεται ότι πρόκειται για ένα αντιαναπτυξιακό μέτρο, που συντείνει στην

Επιστολή του Επιμελητηρίου Χίου στον πρωθυπουργό

Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ,

Ως εκφραστές του τοπικού επιχειρηματικού ιστού επιθυμούμε να εκφράσουμε τη βαθιά ανησυχία και την έντονη διαμαρτυρία μας σχετικά με το πρόσφατο προεδρικό διάταγμα 129/2025 (ΦΕΚ Δ’ 194/15.05.2025) με τίτλο «Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης», που ουσιαστικά οδηγεί στον περιορισμό της δυνατότητας δόμησης σε οικόπεδα μικρότερα των 2.000 τετραγωνικών μέτρων σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων. Τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου ουσιαστικά αποτελούνται – σχεδόν στην απόλυτη πλειοψηφία των περιπτώσεων – από τέτοιους μικρούς οικισμούς. 

Η συγκεκριμένη εξέλιξη φρονούμε ότι παραβιάζει ευθέως τις διατάξεις περί προστασίας της ιδιοκτησίας που προβλέπει το Σύνταγμα, ενώ αλλάζει αιφνιδιαστικά τα δεδομένα για χιλιάδες ιδιοκτήτες γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, για τους οποίους συντελείται δραματική απαξίωση της περιουσίας τους.

Η συγκεκριμένη απόφαση δημιουργεί σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις για χιλιάδες συμπολίτες μας που διαθέτουν μικρότερα αγροτεμάχια ή οικοπεδικές εκτάσεις, οι οποίοι με κόπο και θυσίες απέκτησαν τη συγκεκριμένη περιουσία με την προσδοκία πως θα μπορέσουν στο μέλλον να την αξιοποιήσουν για ιδιοκατοίκηση ή υλοποίηση επένδυσης.

Η απαγόρευση δόμησης στις συγκεκριμένες πλήττει κυρίως τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, τους νέους που προσπαθούν να ξεκινήσουν τη ζωή τους, αλλά και τους κατοίκους της περιφέρειας που βλέπουν να περιορίζονται ακόμη περισσότερο οι δυνατότητες ανάπτυξης και συγκράτησης του πληθυσμού.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος και ορθολογικό χωροταξικό σχεδιασμό, θεωρούμε ότι η λύση δεν βρίσκεται σε οριζόντιες απαγορεύσεις, αλλά σε ένα ευέλικτο, δίκαιο και ισόρροπο πλαίσιο που θα λαμβάνει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.

Σας καλώ, επομένως, να επανεξετάσετε το προεδρικό διάταγμα, με διάλογο, διαφάνεια και ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών και των αρμόδιων φορέων κυρίως της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και των εκπροσώπων του επιχειρείν, προκειμένου να αποφευχθούν άδικες συνέπειες για χιλιάδες οικογένειες.

Ερώτηση στην Βουλή από το ΠΑΣΟΚ

Ερώτηση κατέθεσε χθες, Τρίτη 29 Απριλίου 2025 η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταύρο Παπασταύρου, εκφράζοντας την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην αιφνίδια έκδοση του Π.Δ. 194/2025. Το εν λόγω Π.Δ. έχει προκαλέσει ευρύτατες αντιδράσεις, καθώς οριοθετεί ασφυκτικά τους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων και μετατρέπει άρτια και οικοδομήσιμα – μέχρι χθες – οικόπεδα σε απλά αγροτεμάχια, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Χίου κ. Σταύρος Μιχαηλίδης.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, η Ν.Δ. αυθαίρετα, χωρίς οποιαδήποτε διαβούλευση με την ελληνική κοινωνία και χωρίς οποιαδήποτε ορθολογική μελέτη σύγχρονων δεδομένων, επιλέγει συνειδητά να απαξιώσει τη μικρή ιδιοκτησία, να διευρύνει την κοινωνική ανισότητα, να ενισχύσει την εγκατάλειψη της ελληνικής υπαίθρου που διψά για ένα βιώσιμο και δημοκρατικό πολεοδομικό σχεδιασμό.

Σε δήλωσή του ο κ. Μιχαηλίδης σημειώνει ότι «η Ν.Δ. μεθοδεύει τη συγκέντρωση της γης στους λίγους ευνοούμενούς της, υποκρινόμενη την περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένη, ενώ απομειώνει την περιουσία των στυλοβατών των μικρών οικισμών της χώρας μας και της παραμελημένης ελληνικής υπαίθρου».

Στο δημοτικό συμβούλιο Χίου ψήφισμα από την Συμμαχία Αξιών

Στην σημερινή, Τετάρτη 30 Απριλίου 2025, συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου ο επικεφαλής της Συμμαχίας Αξιών κ. Κώστας Τριαντάφυλλος κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος, που έχει ως εξής:

Το δημοτικό συμβούλιο Χίου εκπροσωπώντας την τοπική κοινωνία της Χίου, εκφράζει απόλυτα την ομόφωνη αντίθεση και διαφωνία του με το υπ’ αρθμ. 194/2025 Π.Δ, το οποίο αλλάζει τα δεδομένα για χιλιάδες ιδιοκτήτες σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων. Ειδικότερα, χιλιάδες οικόπεδα, επιφάνειας κάτω των 2 στρεμμάτων , που βρίσκονται εντός οικισμού, παύουν να θεωρούνται οικοδομήσιμα, εκτός αν πληρούν πολύ συγκεκριμένα κριτήρια.

Η έκδοση του Π.Δ. χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με την Τ.Α.:

  1. Περιορίζει την οικιστική ανάπτυξη.
  2. Επηρεάζει το δικαίωμα στην ιδιοκτησία χιλιάδων μικροϊδιοκτητών.
  3. Αναστέλλει επενδύσεις βασισμένες στο υφιστάμενο νομικό καθεστώς.
  4. Επηρεάζει αρνητικά τον κατασκευαστικό κλάδο.
  5. Επιτείνει την συγκέντρωση του πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα, επιταχύνοντας την ερημοποίηση των χωριών.
  6. Καταστρέφει κάθε προσπάθεια βιώσιμης ανάπτυξης των μικρών οικισμών.

Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Χίου απαιτεί την κατάργηση των διατάξεων του υπ’ αρθμ. 194/2025 Π.Δ, το οποίο εκδόθηκε χωρίς διαφάνεια και χωρίς συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, οδηγώντας σε οριστική οικονομική στασιμότητα και πληθυσμιακή συρρίκνωση τα χωριά μας.

Και μια… αιρετική άποψη από τον Γιάννη Μακριδάκη

Η νεοελληνική κοινωνία, από την εποχή του “οικόπεδα με φως, νερό, τηλέφωνο” πέρασε από καιρό στην εποχή του “οικόπεδα παντού”. Διότι το φως και το τηλέφωνο γίνανε εύκολη υπόθεση πια, ενώ το νερό θεωρείται ακόμα δεδομένο. Οι πλάνες τεράστιες. Το ίδιο και η ανευθυνότητα. Το ίδιο και ο λαϊκισμός.

Το ΣτΕ είναι σαφές. Πρώτα πολεοδόμηση και μετά επέκταση οικισμών: “Η επέκταση των οικισμών δεν αποκλείεται, αλλά είναι δυνατή μόνο κατόπιν προηγούμενης πολεοδόμησης των εκτάσεων που αφορά η επέκταση. Απαραίτητη προϋπόθεση για την πολεοδόμηση αυτή είναι η προηγούμενη θεσμοθέτηση εγκεκριμένου τοπικού ή ειδικού πολεοδομικού σχεδίου και, μέχρι την έγκριση των σχεδίων αυτών, η ύπαρξη εγκεκριμένου ΓΠΣ ή ΣΧΟΟΑΠ.

Εξάλλου, εάν η διοίκηση κρίνει αναγκαία και σκόπιμη την επέκταση των ορίων των οικισμών της χώρας για την οικιστική ή άλλου είδους αξιοποίησή τους, θα πρέπει να προωθήσει κατά προτεραιότητα την πολεοδόμηση των αναγκαίων εκτάσεων. Τούτο διότι μόνο μέσω της πολεοδόμησης εξασφαλίζονται οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι καθώς και οι αναγκαίες υποδομές για την οικιστική αξιοποίηση των εν λόγω εκτάσεων».

Στην περιοχή που ζω υπάρχουν σχέδια πόλης, τα οικόπεδα των οποίων παραμένουν στα αζήτητα διότι οι νεοέλληνες προτιμούν να αγοράζουν φτηνά αγροτεμάχια πέριξ αυτών, εκτός σχεδίου, και να στήνουν μέσα παράνομες κατοικίες με την ελπίδα της μελλοντικής νομιμοποίησης.

Η οικοπεδοποίηση εκτός σχεδίου κάνει ζημιά σε όλους. Η διαχείριση των φυσικών πόρων, η μόλυνση και η καταπόνηση του υδροφόρου ορίζοντα, η δυσκολία στην παροχή δημοτικών υπηρεσιών, ο κίνδυνος σε περίπτωση φυσικών καταστροφών είναι ψιλά γράμματα δυστυχώς.