«Ναι» στην αναβίωση της ΕΝΑ και… ο Θεός βοηθός

Κάτι η ανάμνηση… περασμένων μεγαλείων, κάτι λίγο ο χιώτικος τοπικισμός, κάτι ο φόβος πού θα βρούμε τα λεφτά να πληρώσουμε αν την εκκαθαρίσουμε, όλα αυτά μαζί και ταυτοχρόνως (και κάποια άλλα ακόμα) συνέτειναν στο να ομονοήσουν όλες οι δημοτικές παρατάξεις και να αποφασίσουν να πει «ναι» ο δήμος Χίου στην αναβίωση της ΕΝΑ Χίου Α.Ε.

Πρόκειται για την αναπτυξιακή εταιρεία, στην οποία τον κύριο λόγο έχει η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και στην οποία ο δήμος Χίου συμμετέχει με το μειοψηφικό μεν ποσοστό 34,89%, πλην – όμως – όλως απαραίτητο για την αναβίωση της εταιρείας, η λύση της οποίας αποφασίσθηκε προ πενταετίας, είναι σε φάση εκκαθάρισης και τώρα διακαώς θέλει την αναβίωσή της η Περιφέρεια, η οποία και είναι η επισπεύδουσα στην όλη υπόθεση.

Το θέμα ετέθη στην – κατεπείγουσα μάλιστα – συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου το μεσημέρι της Τετάρτης, 31 Αυγούστου 2016, εν όψει της (για την αναβίωση) γενικής συνέλευσης της ΕΝΑ Χίου Α.Ε. στις 7 Σεπτεμβρίου 2016.

Ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλές και από πολλές πλευρές επιφυλάξεις για την αναβίωση της εταιρείας, αλλά – τόνισε – πρέπει να συνδράμουμε ως δήμος Χίου την Περιφέρεια. Πρόσθεσε ότι «η Περιφέρεια είπε ότι εγώ το θέλω, το χρειάζομαι», εννοώντας το… εργαλείο που λέγεται ΕΝΑ Α.Ε. και αφού το θέλει να μην της… χαλάσουμε τον προγραμματισμό.

Για να πείσει τους διαφωνούντες προέβαλλε και ολίγον… τρομοκρατικά επιχειρήματα του στυλ, αν πούμε όχι και εκκαθαρισθεί η ΕΝΑ, πού θα βρει ο δήμος Χίου 245.000 ευρώ «να τα σκάσει», γιατί τόσα του αναλογούν για την εκκαθάριση και για την πληρωμή μιάς μελέτης που έκανε για λογαριασμό του η εταιρεία.

Περαιτέρω, ο κ. Βουρνούς κατέστησε σαφές ότι μάλλον δεν πιστεύει και πολύ στην υπόθεση ΕΝΑ Χίου Α.Ε., τονίζοντας  ότι ο δήμος Χίου πρέπει να δει πώς θα μειώσει το ποσοστό του στην εταιρεία, ενδεχομένως περνώντας μετοχές στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων, με ανταλλαγή μετοχών που έχει η ΠΕΔ στην Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Χίου (ΕΤΑΧ).

Υπέρ της αναβίωσης συνηγόρησαν και οι εκπρόσωποι των άλλων παρατάξεων και συγκεκριμένα οι κ.κ. Πολύδωρος Λαμπρινούδης (Όλοι μαζί για τη Χίο μας) και Μάρκος Σκούφαλος (Λαϊκή Συσπείρωση), ενώ το θέμα εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο κατά πλειοψηφία με τις αρνητικές ψήφους των κ.κ. Παναγιώτη Παππή και Βασίλη Μυριαγκού και λευκό ψήφισαν οι κ.κ. Κλέαρχος Χρύσης και Γιώργος Κερμπάτσος.