
Νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες από τη Mediterra σε μανταρίνι και χιώτικο πρόβατο
Επεκτείνει τις επενδυτικές δράσεις της στο μανταρίνι και στο χιώτικο πρόβατο η Mediterra, όπως μεταφέρει στον Οικονομικό Ταχυδρόμο ο κ. Γιάννης Μανδάλας, διευθύνων σύμβουλος της Mediterra.
Μετά τα εγκαίνια του ερευνητικού κέντρου της μαστίχας, ο σχεδιασμός πέρα από το δίκτυο της λιανικής (mastihashop) περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός κέντρου γαστρονομίας για να αναδειχθεί η χρήση της μαστίχας (mastiha cooking school), καθώς και ένα κέντρο θεραπειών (treatment center).
Χαρακτηριστικά όπως αναφέρει ο Ο.Τ., “Ταυτόχρονα, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται στα Μαστιχοχώρια, μεταξύ των χωριών Πυργίου και Ελάτας, ο πρώτος οργανωμένος μαστιχώνας συνολικής επιφάνειας 60 στρεμμάτων. «Ήδη έχουν «φτιαχτεί» τα 18 στρέμματα και προχωράμε», δήλωσε ο κος Μανδάλας.
Εκεί θα υπάρχει ένας σταθμός παρατήρησης, όπου οι επισκέπτες θα ενημερώνονται για όλον τον κύκλο της μαστίχας, ενώ σε δεύτερη φάση οι υπηρεσίες θα επεκταθούν και σ’ άλλους τομείς.
Οι επενδύσεις στα μανταρίνια και στα πρόβατα
Στο πλαίσιο της προστασίας αλλά και της ανάδειξης των προϊόντων του νησιού, όπως τα μανταρίνια και το χιώτικο πρόβατο, η Mediterra έχει αναλάβει επενδυτικές πρωτοβουλίες ώστε να συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής αγροτικής οικονομίας.
Έτσι, τον επόμενο μήνα θα παρουσιαστεί η πρώτη σκόνη μανταρινιού. Πρόκειται για προϊόν που δημιουργήθηκε στη μονάδα κρυοξήρανσης της εταιρείας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη ζαχαροπλαστική, στην παρασκευή κοκτέιλ κ.λπ., ενώ θα διανέμεται τόσο στην επαγγελματική αγορά όσο και στη λιανική.
Σημειώνεται ότι μέσω των καταστημάτων της εταιρείας διατίθενται ήδη μαρμελάδα μανταρίνι και τσίκλες μανταρίνι.
Παράλληλα, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για τη διάσωση του Προβάτου Χιακής Φυλής, ενός διεθνώς αναγνωρισμένου προβάτου με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Το χιώτικο πρόβατο θεωρείται το καλύτερο στην Ελλάδα και το τρίτο καλύτερο παγκοσμίως, ανάμεσα σε 600 φυλές. Κι αυτό γιατί προσφέρει υψηλή γαλακτοπαραγωγή, ενώ διακρίνεται για την πολυδημία, δηλαδή η ικανότητά του να γεννάει πολλά προβατάκια σε μια γέννα, όταν στις περισσότερες ράτσες μια προβατίνα γεννάει μόνο ένα αρνί.
Την προηγούμενη εβδομάδα αγοράστηκαν τα πρώτα 25 χιώτικα πρόβατα με στόχο να φθάσουν τα 70 – 75. Σε πρώτη φάση ο σχεδιασμός αφορά τη δημιουργία ενός πιλοτικού στάβλου επίδειξης και μέσα στην επόμενη διετία θα αποφασιστεί εάν θα γίνει κάτι μεγαλύτερο”.