Νέες προοπτικές για την κρουαζιέρα στη Χίο
Η Χίος θα μπορούσε να ενταχθεί σε ένα κυκλικό πρόγραμμα κρουαζιέρας, με αφετηρία (Home Port) το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και με την προοπτική μέσα στα επόμενα ένα έως δύο χρόνια να αυξήσει κατά περίπου 40% τις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στο νησί.
Το νησί θεωρείται ως ελκυστικός προορισμός, αφού – πλέον των άλλων – προσφέρει αρκετά σημεία για την πραγματοποίηση εκδρομών και στην παρούσα φάση που η κρουαζιέρα είναι σε ανάπτυξη και αναζητεί νέους προορισμούς θα μπορούσε η Χίος πολύ εύκολα να ενταχθεί σε μια τέτοια προοπτική.
Μια αξιόλογη προσέγγιση του θέματος έγινε σήμερα στη Χίο, σε ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Ομήρειο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της περιφερειακής ενότητας Χίου, του δήμου Χίου, του Τελωνείου, της Αστυνομίας, του Λιμενικού Ταμείου, επαγγελματιών και πρακτόρων του τουρισμού, επαγγελματιών των Μεστών κ.ά.
Στην συνάντηση ήταν παρόντες εκπρόσωποι της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας και συγκεκριμένα ο πρόεδρος κ. Θεόδωρος Κόντες, καθώς και ο κ. Μιχάλης Λάμπρος, γενικός διευθυντής της Majestic International Cruises INC.
Σε γενικές γραμμές οι λιμενικές εγκαταστάσεις της Χίου μπορούν να εξυπηρετήσουν την μεγάλη πλειονότητα των κρουαζιερόπλοιων, ενώ τα πολύ μεγάλα μένουν εκτός λιμένος ή υπάρχει η προοπτική της χρήσης του λιμένα των Μεστών, όπου – ωστόσο – απαιτούνται αδειοδοτήσεις και πρόσθετες εγκαταστάσεις.
Σε ό,τι αφορά τον καθορισμό της Αλεξανδρούπολης ως home port επισημάνθηκε ότι βρίσκεται σε επίκαιρο σημείο κοντά στην Τουρκία και στα Βαλκάνια, κοντά στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και διαθέτει αξιόλογες λιμενικές εγκαταστάσεις.
Η προβλεπόμενη κρουαζιέρα, στην οποία εντάσσεται η Χίος, είναι τεσσάρων ημερών και περιλαμβάνει τους εξής προορισμούς: Αλεξανδρούπολη – Μυτιλήνη – Χίος – Κουσάντασι – Μύκονος – Λήμνος – Σαμοθράκη – Αλεξανδρούπολη.
Αντιμετωπίσιμα τα προβλήματα στη Χίο
Αναφερόμενος ο κ. Κόντες στα προβλήματα που εντοπίζονται στη Χίο επεσήμανε τα ακόλουθα:
– Εφαρμογή ISPS Code – διαχείριση ασφάλειας στο λιμάνι.
– Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο λιμάνι – κέντρο – περιφερειακούς.
– Βελτίωση σήμανσης γενικά (προορισμούς – αρχαιολογικούς χώρους κλπ).
– Βελτίωση σηματοδότησης – διαβάσεων στο λιμάνι – πόλη – διαβάσεις πεζών προς την πόλη.
– Σημεία πληροφοριών στους τουρίστες (ιστορία, προϊόντα, καιρός κ.λπ.).
– Καλωσόρισμα τουριστών κατά τον πρώτο κατάπλου του πλοίου.
– Εξασφάλιση καλά εκπαιδευμένων ξεναγών σε διάφορες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, γερμανικά και τουρκικά).
– Βελτίωση βασικών λιμενικών υποδομών σε διάφορες φάσεις.
– Καθαρή πόλη – καθαρό λιμάνι – αστυνόμευση παράνομης στάθμευσης.
– Βελτίωση φωτισμού τμήμα λιμένος κρουαζιέρας – πόλης.