Νεκρώνει όλο το νησί για τον ΦΠΑ την Τετάρτη

Πρόσκληση για μαζική συμμετοχή των πολιτών στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, πραγματοποίησαν σήμερα από το Επιμελητήριο η διοίκηση της ΟΕΒΕ, οι επαγγελματίες, οι έμποροι, ο αντιπεριφερειάρχης, ο δήμαρχος Χίου και όλοι οι φορείς.

Στόχος είναι να διατηρηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά μας, ένα μέτρο που δεν αποτελεί προνόμιο των νησιωτών αλλά αποτελεί αντίμετρο, είναι το ελάχιστο, που μπορεί η πολιτεία να παρέχει στους κατοίκους των νησιών, για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους και τη βιωσιμότητά των επιχειρήσεών τους.

Και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Γεωργούλης και ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ κ. Βασίλης Παπάς, καθώς και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Κώστς Λίνας κάλεσαν τους επαγγελματίες να δώσουν δυναμικό παρών στην απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης στις 10.30 στην πλατεία Νικολάου Πλαστήρα, στέλνοντας το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για τα νησιά είναι αδιαπραγμάτευτοι.

Τον παραλογισμό δε αυτού του μέτρου απέδειξε με στοιχεία από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών στα πλαίσια μελέτης που έγινε, με πρωτοβουλία των Επιμελητηρίων Χίου, Λέσβου και Σάμου ο κ. Γεωργούλης αναφέροντας ότι «υπολόγιζαν ότι από τα νησιά θα είχαν πρόσθετα έσοδα 250 εκατομμύρια ευρώ, όμως διογκώθηκε η φοροδιαφυγή και τα επιπλέον έσοδα κυμάνθηκαν στα 65 εκ. ευρώ, ενώ αν καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ και στα νησιά μας, αυτά δεν θα αυξηθούν περισσότερο από 20 εκ. ευρώ».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν στην κινητοποίηση συνειδητοποιώντας πως το μέτρο αυτό θα πλήξει πρωτίστως τους ίδιους και την οικιακή οικονομία του καθενός και κατόπιν τους επαγγελματίες. «Οι κινητοποιήσεις σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δυστυχώς το μόνο μας όπλο αυτή της στιγμή», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Σταμάτης Κάρμαντζης συμπληρώνοντας ζήτησε την μαζική συμμετοχή όλων των πολιτών στην κινητοποίηση. «Εμείς ως περιφέρεια κλείνουμε την Τετάρτη και θα είμαστε παρόντες σε κάθε κινητοποίηση που θα αποτρέψει αυτό το ανοσιούργημα μέσα σε όλα τα άλλα που συντελούνται», είπε χαρακτηριστικά.

Στην Παπανάτσιου οι νησιώτες

Την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017 αντιπροσωπεία των επιμελητηρίων των νησιών θα συναντηθεί με την υφυπουργό Οικονομικών κα Κατερίνα Παπανάτσιου και ακολουθεί νέα συνάντηση με τις κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων για να εξετάσουν το ενδεχόμενο κατάθεσης τροπολογίας.

Για τον νησιωτικό ΦΠΑ προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει κάνει και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων.

Ποιοι απεργούν

24ωρη απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στον Δήμο Χίου οπότε ο Δήμος θα είναι κλειστός, απεργιακή κινητοποίηση κήρυξαν επίσης το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων με προσυγκέντρωση στις 10.30 στην Απλωταριά και το Εργατικό Κέντρο.

Κλειστή προφανώς θα είναι και η ΕΜΧ, αφού ανακοινώθηκε η συμμετοχή της στην απεργιακή κινητοποίηση, ενώ την συμμετοχή της δήλωσε και η Ένωση Καταναλωτών Χίου.

Στάσεις εργασίας

Με στάσεις εργασίας από τις 11.00-14.00 συμμετέχουν στην κινητοποίηση, η ΑΔΕΔΥ καλύπτοντας τους εργαζόμενους στους δήμους στην Περιφέρεια και στα ΝΠΔΔ οι εκπαιδευτικοί της ΕΛΜΕ και οι εργαζόμενοι στο Σκυλίτσειο. Στάση εργασίας εξήγγειλε ωστόσο και η ίδια η Περιφέρεια από τις 11.00- 13.00 για τις υπηρεσίες της σε όλο το Αιγαίο. Παράλληλα και οι δάσκαλοι αναμένεται να δώσουν το παρών με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών να καλεί σε συνέχεια, κλιμάκωση, οργάνωση και συντονισμό του αγώνα μέσα από τις αποφάσεις των Σωματείων, των λαϊκών δυνάμεων.

Συμμετοχή και του ΤΕΕ

Συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και οι μηχανικοί του ΤΕΕ Β. Αιγίου. “Καλούμε τους βουλευτές όλου του ΒΑ Αιγαίου να συστρατευτούν στον αγώνα των κατοίκων. Θεωρούμε υποχρέωσή μας τη συμμετοχή στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των επόμενων ενεργειών.”, αναφέρουν στην ανακοίνωση τους.