Ντεμπούτο του νόμου – εξάμβλωμα για την τοπική αυτοδιοίκηση

Τα πρώτα δείγματα… γραφής του νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρόσχημα την κυβερνησιμότητα, υφαρπάζοντας τη ψήφο των πολιτών και δημιουργώντας πλαστές πλειοψηφίες, θα γίνουν ορατά στην σημερινή πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου, όπως άλλωστε και άλλων δήμων της χώρας.

Πριν μπούμε στο συγκεκριμένο θέμα να αναφέρουμε ότι και στο ζήτημα της ημερομηνίας τα έκαναν θάλασσα οι φωστήρες του υπουργείου Εσωτερικών, αφού ο μεν νόμος αναφέρει ως πρώτη συνεδρίαση την πρώτη Κυριακή μετά την εγκατάσταση των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών, η δε εγκύκλιος την 1η ή 8η Σεπτεμβρίου, όποια βολεύει τον καθένα. Λες και τρέχει το αίμα. Κι έτσι θα έρθει με νεώτερη νομοθετική ρύθμιση να νομιμοποιήσει αναδρομικά όσα δημοτικά συμβούλια συνεδριάσουν σήμερα, Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου 2019.

Δεδομένη η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Η σημερινή πρώτη συνεδρίαση θα είναι αφιερωμένη στην εκλογή προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου, καθώς και της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής, αμφότερες αποτελούμενες από εννέα μέλη, τα οποία ο νόμος – εξάμβλωμα ορίζει ότι τα πέντε, δηλαδή η πλειοψηφία, θα προέρχονται από την παράταξη του δημάρχου κι ας έχει μόνον 12 συμβούλους, εκλεγμένους με την απλή αναλογική από τον πρώτο γύρο.

Πιο καραμπινάτη περίπτωση καταδολίευσης της λαϊκής ψήφου δύσκολα θα συναντήσει κανείς και πλέον εναπόκειται στην κρίση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο μετά βεβαιότητας θα προσφύγουν αιρετοί από όλη τη χώρα, αν ο νόμος είναι συνταγματικός και εν τέλει βιώσιμος. Άλλως, η τοπική αυτοδιοίκηση θα μπει σε νέες περιπέτειες, τρόπος του λέγειν δηλαδή, αφού στην πραγματικότητα τα πράγματα θα επανέλθουν εκεί που αποφάσισαν με τη ψήφο τους οι πολίτες.

Πρόεδρος για όλες τις δουλειές

Για την θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, όπως έχει – ήδη – γίνει γνωστό, ο δήμαρχος κ. Σταμάτης Κάρμαντζης θα προτείνει τον κ. Παύλο Καλογεράκη, ενώ ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, του συνδυασμού Συμμαχία Αξιών, κ. Κώστας Τριαντάφυλλος θα προτείνει ως αντιπρόεδρο τον κ. Νίκο Νύκτα.

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο αναφερόμενος νόμος υπονομεύει εξ αρχής την ιδιότητα του προέδρου, που είθισται να θεωρείται πρόσωπο και θεσμός υπεράνω των παρατάξεων, αφού μπορεί να εκλεγεί και ως μέλος στην οικονομική επιτροπή ή στην επιτροπή ποιότητας ζωής.

Εν προκειμένω δεν έχει κάνει γνωστή ανάλογη πρόθεση ο κ. Κάρμαντζης, αλλά με τόση… λειψανδρία που μαστίζει τον συνδυασμό του, όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι θα φέρουν διπλά και τριπλά καπέλα για να καλυφθούν όλες οι θέσεις αιρετών σε επιτροπές, διοικητικά συμβούλια κ.λπ. Χώρια που κυριολεκτικά θα διακτινίζονται για να τα προλαβαίνουν όλα, ενώ – όπως θα φανεί και στην πορεία – δεν θα έχουν την… πολυτέλεια ούτε να αρρωστήσουν, ούτε να κάνουν… κοπάνα από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Πώς θα γίνει η εκλογή των μελών στις επιτροπές

Στην οικονομική επιτροπή και στην επιτροπή ποιότητας ζωής, που έχουν εννέα μέλη, τα πέντε θα προέρχονται από τον συνδυασμό του κ. Κάρμαντζη, τα δύο από τον συνδυασμό του κ. Τριαντάφυλλου και από ένα από τους συνδυασμούς των κ.κ. Μανώλη Βουρνού και Γιάννη Καραβασίλη.

Ειδικότερα, ορίζονται ως πρόεδρος ο δήμαρχος ή αντιδήμαρχος που θα τον υποδείξει και δύο ακόμα αντιδήμαρχοι, εν προκειμένω άπαντες από την παράταξη του δημάρχου.

Για την εκλογή των υπολοίπων έξι μελών, με κατανομή κατά τα ανωτέρω, θα γίνει μυστική ψηφοφορία μεταξύ των δημοτικών συμβούλων, όπως ορίζει ο νόμος 4623/2019, άρθρο 2, παράγραφος 5 ως εξής:

Η εκλογή των μελών γίνεται με ενιαίο ψηφοδέλτιο κατά παράταξη με μυστική ψηφοφορία. Στο ψηφοδέλτιο αναγράφονται το όνομα της παράταξης και ακολούθως τα ονόματα των υποψηφίων μελών της επιτροπής. Κάθε δημοτικός σύμβουλος μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του σε τόσους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, όσος ο αριθμός των συμβούλων που εκλέγονται συνολικά. Ψηφοδέλτιο με μεγαλύτερο αριθμό επιτρεπόμενων σταυρών προτίμησης δεν λαμβάνεται υπόψη. Ως μέλη των επιτροπών εκλέγονται οι πρώτοι σε αριθμό σταυρών υποψήφιοι κάθε παράταξης και σε αριθμό ίσο με τον αριθμό των μελών που δικαιούται αυτή στην επιτροπή. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι κάθε παράταξης θεωρούνται αναπληρωματικά μέλη αυτής. Σε περίπτωση ισοψηφίας διενεργείται δημόσια κλήρωση από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου.

Για να αποτραπεί ο κίνδυνος να χαλάσει η… σούπα

Η εκλογή των μελών των δύο επιτροπών θα γίνει με μυστική ψηφοφορία και ο κάθε δημοτικός σύμβουλος δικαιούται να “σταυρώσει” έως έξι υποψηφίους από όλες τις παρατάξεις και έως του αριθμού των υποψηφίων που η κάθε παράταξη δικαιούται.

Με τον τρόπο αυτό, όμως, αν μία ή περισσότερες παρατάξεις αποφασίσουν μπορούν να τα κάνουν ελαφρώς κουβάρι, κυρίως σε ό,τι αφορά την εκλογή των μελών που προέρχονται από τον συνδυασμό του δημάρχου και όχι μόνον.

Για παράδειγμα οι προτεινόμενοι από την παράταξη του δημάρχου δύο υποψήφιοι με τους αναπληρωτές τους θεωρητικά θα λάβουν  έως 12 ψήφους, όσοι και οι σύμβουλοι του κ. Κάρμαντζη, ο οποίος θεωρητικά πάντα θα έχει επιλέξει (στο μυαλό του) ποιοί θα είναι τακτικά και ποιοί αναπληρωματικά μέλη.

Τον σχεδιασμό αυτόν του δημάρχου άνετα  μπορούν να τον ανατρέψουν οι δημοτικοί σύμβουλοι των άλλων παρατάξεων, ψηφίζοντας κατά το δοκούν ή κατά την δική τους στόχευση, με βάση δικά τους κριτήρια, επιλέγοντας πλέον οι ίδιοι τα τακτικά και τα αναπληρωματικά μέλη των δύο επιτροπών.

Βέβαια, το ίδιο ισχύει για τους δημοτικούς συμβούλους και αντιστοίχως τους υποψηφίους και των άλλων τριών παρατάξεων, ενώ πάντα είναι ανοικτό το ενδεχόμενο η κάθε παράταξη να ψηφίσει τους δικούς της υποψηφίους, οι δε “μικρές” παρατάξεις, που δεν θα εκπροσωπούνται στις επιτροπές, να μην επιλέξουν ή να ψηφίσουν λευκό – άκυρο ή και να απόσχουν της ψηφοφορίας.

Όλα τα ανωτέρω αποτελούν την πρόβλεψη του νόμου 4623/2019.

Ωστόσο, επειδή ο νόμος έγινε κυριολεκτικά σουρωτήρι για να βολέψει τις καταστάσεις ήρθε η ερμηνευτική εγκύκλιος, μία ακόμη, που ορίζει ότι το ενιαίο ψηφοδέλτιο είναι μεν ενιαίο αλλά για την κάθε παράταξη ξεχωριστά!

Έτσι, ο ανωτέρω κίνδυνος αποτρέπεται και η κυβερνησιμότητα διασφαλίζεται πλήρως!

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια