Μάθημα ζωής και δύναμης από μια μάνα στους μαθητές της Χίου
Ο Γιώργος από την Κύπρο ήταν μόλις 17,5 ετών, όταν αποφάσισε το βράδυ της παραμονής της πρωτοχρονιάς να βγει μια βόλτα με τους φίλους του. Εκείνη την ημέρα που όλοι διασκεδάζουν με τη ψυχή τους μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Άλλωστε, το δικαιούνταν. Σε λίγους μήνες τελείωνε το σχολείο και οι εξετάσεις καραδοκούσαν, όπως – άλλωστε – και η στρατιωτική θητεία που εκεί πας αμέσως μετά το σχολείο.
Οι ώρες που πέρασε εκείνη την παραμονή της πρωτοχρονιάς το 2007 ήταν ευχάριστες αλλά έμελε να ήταν οι τελευταίες του και αυτές που θα καθόριζαν τη ζωή της οικογένειάς του για τα υπόλοιπα χρόνια του καθενός.
Στο βήμα της εκδήλωσης, που έγινε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου η κα Λένα Μαυρικίου και δεξιά η κα Ελένη Βουτιέρου, ψυχίατρος στο νοσοκομείο Χίου, που ασχολείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια με την μάστιγα των τροχαίων και ήταν η «ψυχή» της εκδήλωσης
Ο Γιώργος μετά το τέλος της βραδιάς ξεκίνησε να πάει σπίτι. Με τα πόδια, συνοδεύοντας μια φίλη του μέχρι το δικό της, αφού η ώρα ήδη έδειχνε 3 τα ξημερώματα.
Βάδιζαν στο πεζοδρόμιο, όταν μια άσπρη mercedes μεγάλου κυβισμού και με μεγάλη ταχύτητα άρχισε να παρεκτρέπεται της πορείας της και να ανεβαίνει στο πεζοδρόμιο.
Ο Γιώργος πρόλαβε και έσπρωξε μακριά την φίλη του. Για τον ίδιο, όμως, ήταν πλέον αργά. Το αμάξι τον χτύπησε και του πήρε τη ζωή. Μαζί του πήρε και τα όνειρα της οικογένειάς του και ειδικά της μητέρας του κας Λένας Μαυρικίου. Ο οδηγός της λευκής mercedes βρέθηκε το επόμενο πρωί από την αστυνομία να κοιμάται σπίτι του χωρίς να ξέρει καν τι έχει συμβεί. Το αλκοτέστ που ακολούθησε έδειξε ότι ακόμα τόσες ώρες μετά το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα του ήταν 3,5 φορές πάνω από το υψηλό όριο των 2,2 mg που επιτρέπει η νομοθεσία στην Κύπρο.
«Επί μήνες ήμουν ακίνητη σε ένα καναπέ και δεν μπορούσα να κάνω τίποτα. Παρά τις προσπάθειες των γύρω μου αρνιόμουν να το συνειδητοποιήσω. Μέχρι που μια μέρα άκουσα την μικρή μου κόρη, μόλις εννέα ετών τότε, να προσεύχεται στη Παναγία, ώστε «η μαμά να ξαναγίνει όπως παλιά». Τότε κατάλαβα ότι κάτι έπρεπε να κάνω και όλα πήραν το δρόμο τους».
Έτσι ξεκίνησε την δράση του το ίδρυμα «Γιώργος Μαυρικίου»
Είναι η ιστορία που έγινε αιτία και αφορμή για να ξεκινήσει τη λειτουργία του το ίδρυμα «Γιώργος Μαυρικίου» και την αδιάκοπη προσπάθεια και εκστρατεία ενάντια στα τροχαία ατυχήματα.
Στο πρόσωπο της κας Λένας Μαυρικίου ακόμα και σήμερα διακρίνει κανείς τα σημάδια του πόνου. Επτά χρόνια μετά, η φωνή της έτρεμε όταν περιέγραφε μπροστά σε δεκάδες μαθητές που πλημμύρισαν το αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου στη ημερίδα για την οδική ασφάλεια που διοργανώθηκε εκεί σήμερα, Τετάρτη 29 Απριλίου 2015, τις δραματικές στιγμές κα την αγωνία που έζησε, όταν ειδοποιήθηκε να πάει εσπευσμένα στο νοσοκομείο «γιατί είχε συμβεί ένα δυστύχημα και ο Γιώργος ήταν σοβαρά τραυματίας». Μέχρι που ένας γιατρός της ανακοίνωσε τον θάνατο του παιδιού της.
«Σας μιλάει η μάνα σας τώρα και όχι η μάνα του Γιώργου. Το «όχι» της μάνας σας είναι αγάπη και όχι άρνηση να σας κάνει το χατίρι και να σας αγοράσει μηχανή», τόνισε στα παιδιά, καλώντας όσα οδηγούν να μην βγάζουν ποτέ το κράνος από το κεφάλι τους. Καταχειροκροτούμενη από τα παιδιά όταν υποσχέθηκε να ξανάρθει στη Χίο αρκεί να της υποσχεθούν ότι θα είναι όλοι γεροί και ζωντανοί.
Ένα σκληρό μάθημα ζωής αλλά τόσο απαραίτητο και ρεαλιστικό, όσο ποτέ άλλοτε ήταν αυτό που πήραν τα παιδιά εκεί.
Ο παγκόσμιος πόλεμος της ασφάλτου
Τόσο από την κα Λένα Μαυρικίου όσο και από τον διοικητή της Τροχαίας κ. Γιάννη Αραμπατζή, ο οποίος με πλήρη στατιστικά στοιχεία έδειξε ότι τα τροχαία ατυχήματα δεν είναι ένα σπάνιο φαινόμενο. Αντίθετα, τα τελευταία επτά χρόνια 44 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Χίο και δεκάδες έχουν τραυματιστεί βαριά από αυτή την αιτία, όταν σε όλη την Ελλάδα καθημερινά χάνονται δυο ή τρεις ζωές.
«Είναι κάθε χρόνο σαν να έχουμε έναν παγκόσμιο πόλεμο, αφού σε όλο τον πλανήτη σκοτώνονται 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι», τόνισε, θέλοντας να δείξει το μέγεθος του προβλήματος από τον «παγκόσμιο πόλεμο της ασφάλτου», όπως τον ονόμασε.
Παράλληλα, ο κ. Αραμπατζής φρόντισε να εμπλουτίσει την παρέμβασή του με σχετικά βίντεο που κυκλοφορούν κυρίως στο διαδίκτυο για τα αίτια και τις αφορμές των τροχαίων ατυχημάτων, καλώντας τους μικρούς μαθητές να κάνουν τη διαφορά από τους γονείς τους και να αποκτήσουν τις σωτήριες συνήθειες της χρήσης κράνους και ζώνης στο αυτοκίνητο.
Η ημερίδα για την οδική ασφάλεια έκλεισε με την προβολή ενός ολιγόλεπτου βίντεο ομάδας μαθητριών του Γ’ Λυκείου Χίου, που απέσπασαν σε σχετικό πανελλαδικό διαγωνισμό το τρίτο βραβείο.