Ο Χίου Μάρκος και η πολυτονική γραφή του

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΒΗ |

Το γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ενημερώνει ότι μετά από σχετική απόφαση κάθε χρόνο θα τελείται θεία λειτουργία υπέρ των αθλητών, των προπονητών και των αθλητικών παραγόντων όλων των ολυμπιακών αθλημάτων.

Η πρώτη τελέσθηκε από τον μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο, ο οποίος είναι πρόεδρος της ειδικής συνοδικής επιτροπής αθλητισμού, στον ιερό ναό Αγίου Σπυρίδωνος Παγκρατίου, την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023, «όπου είχαν προσκληθεί να συμπροσευχηθούν αθλητές, προπονητές και αθλητικοί παράγοντες όλων των αθλητικών σωματείων της Ελλάδος».

Πάμε, τώρα, στο… ψητό, για να μην διερωτάσθε γιατί ασχολούμαστε με τα εκκλησιαστικά: Την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου, η οποία είναι γραμμένη με το σύγχρονο μονοτονικό σύστημα που έχει καθιερώσει εδώ και τέσσερις δεκαετίες η ελληνική πολιτεία, διένειμε στα μέσα ενημέρωσης της Χίου η μητρόπολη Χίου. Αλλά ο Χίου κ. Μάρκος επιμένει να γράφει τις δικές του ανακοινώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης με το πολυτονικό σύστημα. Γι΄ αυτό και σχεδόν πάντα δεν τυγχάνουν ευρείας προβολής και ο astraparis.gr είναι μεταξύ αυτών.

Αν ο Χίου θεωρεί εαυτόν εκτός των θεσμοθετημένων από την ελληνική πολιτεία σε ό,τι αφορά την γραφή της ελληνικής γλώσσας, μπορεί να εφαρμόζει το σύστημά του, αλλά στην ιδιωτική αλληλογραφία του. Στην δημόσια σφαίρα, ως θεσμικός παράγοντας, οφείλει να εφαρμόζει τα θεσμοθετηθέντα. Άλλως, ας εισηγηθεί και ας παλέψει για τον διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας, οπότε και θα μπορεί ανενόχλητος να κάνει του κεφαλιού του!

Υ.Γ. Και σε μας μπορεί να αρέσει το πολυτονικό και κυρίως η καθαρεύουσα, αλλά προσπαθούμε να αυτοπεριορισθούμε και να προσαρμοσθούμε στις επιταγές των αναγνωστών μας.