Ο Γεωργαντάς «αδειάζει» διοίκηση ΕΜΧ και Μηταράκη για τα καταστατικά

Ανεπανόρθωτα εκθέτει, αλλά και αυτοεκτίθεται, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Γεωργαντάς την διοίκηση της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, που έσπευσε να αλλάξει τα καταστατικά των συνεταιρισμών των μαστιχοπαραγωγών, αλλά και τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, που απεγνωσμένα αναζητούσε λύση για να αποσοβήσει την ολοκληρωτική πανωλεθρία.

Το νέο αυτό στοιχείο, που καταδεικνύει το «μπάχαλο» και τις κυβερνητικές ευθύνες, αλλά και τις ευθύνες της διοίκησης της ΕΜΧ, στη αναστάτωση των μαστιχοπαραγωγών αποκαλύπτει ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο οποίος δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή 8 Απριλίου 2022 την απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην σχετική αναφορά του βουλευτή.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργαντάς αναφέρει ότι «δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής του καταστατικού της ΕΜΧ, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον τρόπο ανάδειξης των αντιπροσώπων και πως συνεχίζει να ισχύει η πρόβλεψη του ιδρυτικού νόμου του 1938, βάσει του οποίου η εκλογή γίνεται μέσα από τις γενικές συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Μιχαηλίδης.

Η απάντηση του υπουργείου για την εκλογή των αντιπροσώπων, προσθέτει, εκθέτει τον υπουργό και θέτει ερωτήματα στην διοίκηση της ΕΜΧ.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του κ. Μιχαηλίδη έχει ως εξής:

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντάς απάντησε στην επιστολή του προέδρου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου που του είχα καταθέσει ως αναφορά στις 22 Φεβρουαρίου. Η αναφορά αυτή είχε κατατεθεί παράλληλα με τροπολογία που κατέθεσα. Ζητούμενο και των δύο αυτών μέσων κοινοβουλευτικού ελέγχου που άσκησα ήταν να μην αλλάξει ο τρόπος εκλογής των αντιπροσώπων των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών στην Ένωση, κάτι που φαινόταν να υπαγορεύει ο Ν. 4673/2020 και το οποίο είχε προκαλέσει τις γνωστές αντιδράσεις μεταξύ των μαστιχοπαραγωγών.

Στην απάντησή του ο υπουργός, ούτε λίγο ούτε πολύ, λέει ότι δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής του καταστατικού της ΕΜΧ, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον τρόπο ανάδειξης των αντιπροσώπων και πως συνεχίζει να ισχύει η πρόβλεψη του ιδρυτικού νόμου του 1938, βάσει του οποίου η εκλογή γίνεται μέσα από τις γενικές συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών!

Η απάντηση αυτή αφενός εκθέτει για τον όλο χειρισμό του θέματος τον ίδιο τον υπουργό, ο οποίος είχε δηλώσει κατ΄ αρχήν θετικός στην τροποποίηση του Ν.4673, τόσο σε κατ’ ιδίαν συνομιλία μας, όσο και σε τηλεδιάσκεψη που είχε λίγες μέρες αργότερα με τον πρόεδρο της ΕΜΧ και τον κ. Μηταράκη. Δεν γνώριζε ο κ. υπουργός τότε ότι δεν απαιτείται τέτοια νομοθετική τροποποίηση; Προφανώς. αυτές οι παλινωδίες καταδεικνύουν και τον ίδιο τον προβληματικό χαρακτήρα του Ν. 4673 που ψήφισε η Ν.Δ.

Αφετέρου, η απάντηση του υπουργού δημιουργεί εκ των πραγμάτων σοβαρά ερωτηματικά για τη σπουδή της διοίκησης της ΕΜΧ να αλλάξει τα καταστατικά των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών. Η όλη επιχειρηματολογία τους περί ανάγκης συμμόρφωσης στο Ν. 4673, αλλά και η επίθεσή τους σε όσους τόλμησαν να θέσουν ερωτήματα για αυτήν την επιλογή, καταρρέει. Οφείλουν εξηγήσεις στους μαστιχοπαραγωγούς, αλλά και την τοπική κοινωνία συνολικά, για αυτές τους τις μεθοδεύσεις και ενέργειες.

Ακολουθεί η απάντηση του κ. Γεωργαντά στην αναφορά του κ. Μιχαηλίδη

georgantas_emx

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια