Ο κορονοϊός επελαύνει και τα αγροτικά ιατρεία μένουν χωρίς γιατρούς

Την ώρα που αυξάνονται κατακόρυφα τα κρούσματα του κορονοϊού και επιβάλλονται από την πολιτεία όλο και αυστηρότερα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να εφαρμόσουν οι πολίτες με την απειλή τσουχτερών προστίμων, τα αγροτικά ιατρεία μεγάλων χωριών, όπως η Καλλιμασιά και τα Νένητα, μένουν χωρίς γιατρούς.

Ειδικά αυτό το διάστημα με την συνταγογράφηση για τα εμβόλια της γρίπης να είναι στο απόγειό της, με τις πρώτες φροντίδες περίθαλψης να είναι αναγκαίο να δίνονται εκτός νοσοκομείου για να μην υπάρχει συμφόρηση,  η λήξη της σύμβασης των αγροτικών γιατρών σε Νένητα και Καλλιμασιά έρχεται να δώσει άλλο ένα χτύπημα στο ήδη επιβαρυμένο σύστημα.

Τα δυο χωριά και ειδικά η Καλλιμασιά, όπου λειτουργούν παιδικός σταθμός, νηπιαγωγείο δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο, επανειλημμένα έχουν εκφράσει την αναγκαιότητα καθημερινής παρουσίας αγροτικού γιατρού στο χωριό, κάτι που ίσχυε το προηγούμενο διάστημα, διευκολύνοντας όλους τους πολίτες.

Από τον Νοέμβριο, όμως, στην Καλλιμασιά και για όλο τον μήνα ο γιατρός θα εμφανιστεί στο ιατρείο μόλις 8 μέρες και κάτι ανάλογο θα γίνει και στα Νένητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο λόγος, όπως εξήγησε ο υπεύθυνος για τους αγροτικούς γιατρούς από το κέντρο υγείας Πυργίου κ. Ηλίας Θεοδωρόπουλος είναι η καθυστέρηση που σημειώνεται στην αντικατάσταση των γιατρών που έληξαν οι συμβάσεις τους με τους νέους.

Έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις αλλά ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα. Η διαδικασία μέχρι να στελεχωθούν τα αγροτικά ιατρεία στα χωριά θα καθυστερήσει κι άλλο, αφού οι νεοπροσλαμβανόμενοι αγροτικοί ιατροί θα πρέπει να κάνουν υπηρεσία στο νοσοκομείο επί ένα μήνα και μετά θα αναλάβουν το αγροτικό τους. Καλά Χριστούγεννα, δηλαδή!

Τα προβλήματα, βέβαια, στο σύστημα υγείας είναι τέτοια και τόσα που η έλλειψη αγροτικών γιατρών φαίνεται πταίσμα. Από την άλλη, όμως, είναι κι αυτή ενδεικτική της ανυπαρξίας πολιτικής βούλησης στήριξης της δημόσιας υγείας εν μέσω πανδημίας στην πράξη γιατί από λόγια και ατομική ευθύνη έχουμε πάρει υπερβολική δόση.