Ο κύβος ερρίφθη για το παραλιακό μέτωπο

Ναυαρχίδα των προσπαθειών της δημοτικής αρχής, είναι το έργο της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, από τη Δασκαλόπετρα ως τα Θυμιανά δήλωσε ο δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας, 5 Οκτωβρίου 2020.

Η δημοτική αρχή, προβάλλοντας κατά το μέγιστο το συγκεκριμένο έργο  δεν έκρυψε τους υψηλούς στόχους, και την αισιοδοξία της, “έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, θα τα καταφέρουμε. Στόχος και σκοπός μας είναι να αλλάξουμε τη Χίο βήμα βήμα”.

Μάλιστα ο δήμαρχος παρομοίασε το έργο του παραλιακού μετώπου με αυτό των πεζοδρομίων στο λιμάνι για τα οποία όπως είπε, “κανείς δεν πίστευε ότι θα γίνουν αλλά τώρα όλοι και ο ίδιος μαζί, τα καμαρώνουν”.

Το έργο, βρίσκεται στον σχεδιασμό, στο ξεκίνημα του θα λέγαμε, με το πρώτο τμήμα να αφορά το κομμάτι από τη Δασκαλόπετρα ως το Κοντάρι. Αυτό το πρώτο βήμα περιλαμβάνει αρχικά την νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων και στη συνέχεια ο στόχος θα είναι μέσα στο 2023 να έχει ολοκληρωθεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και μια σειρά μελετών και αδειοδοτήσεων για να μπορούν να προχωρήσουν τα πρώτα έργα και να υπάρξει χρηματοδότηση από το επόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027, σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του δήμου κ. Αντώνης Ζερβάκης.

Για την Επιτροπή διαβούλευσης και τη δράση της μίλησε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Παύλος Καλογεράκης σημειώνοντας ότι η κοινωνία έχει αγκαλιάσει το έργο συμμετέχοντας και στην επιτροπή διαβούλευσης.

Ο λόγος στους ειδικούς

Αναλυτικά τον σχεδιασμό παρουσίασαν οι σύμβουλοι του Δημάρχου, αρχιτέκτονες κ. Άννα Μπενέτου, κ. Ευγενία Μαρίνη αλληλοσυμπληρώνοντας και ο μηχανικός του Δήμου κ. Πάρις Βελιανίτης και ο προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών κ. Λευτέρης Παπαλάνης.

Την αναγκαιότητα νομιμοποίησης όλων των αυθαιρέτων στο τμήμα  Δασκαλόπετρα- Κοντάρι, ανέπτυξε η. κ. Μπενέτου συμπληρώνοντας ότι έχουν επισημανθεί στον σχεδιασμό 22 σημεία αναφοράς στην διαδρομή αυτή, όπως οι Μύλοι, το Νοσοκομείο, η μαρίνα, για τα οποία έχουν εντοπιστεί θέματα όπως η έλλειψη ασφάλειας, η αυξημένη ταχύτητα, το κυκλοφοριακό και σε αυτά θα κληθούν οι ειδικοί να δωσούν λύσεις.

Στη νομιμότητα του σχεδιασμού στάθηκε και η κ. Μαρίνη μιλώντας  για συστηματική εργασία προκειμένου να θεσμοθετηθούν χρήσης γης. “Αυτές οι χρήσεις γης πρέπει να είναι νόμιμες σε όλο το μέτωπο προκειμένου να μην έχουμε πισωγυρίσματα” , είπε χαρακτηριστικά η κ. Μαρίνη περιγράφοντας έναν τεράστιο όγκο μελετών για να μπορέσει να ωριμάσει το εργο και να τύχει κάποιας χρηματοδότησης.

Τα οφέλη που θα έχει η ολοκλήρωση ενός τόσο μεγάλου σε όγκο αλλά και χρονικής διάρκειας έργου για την τοπική κοινωνία και οικονομία, ανέπτυξε ο κ. Βελιανίτης παραλληλίζοντας τον μεγάλο περίπατο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, που ξεκίνησε το 81 και ολοκληρώθηκε το 2004, με την προσπάθεια που πάει να ξεκινήσει στο παραλιακό μέτωπο.

“Είναι πολύ σημαντικό που ένα έργο σχεδιάζεται για να μείνει σαν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές κι όχι για να μπει σε κάποιο προεκλογικό φυλλάδιο” είπε ο κ. Βελιανίτης συμπληρώνοντας ότι είναι ένα πολύ δύσκολο και σύνθετο έργο.

Πραγματιστής και ρεαλιστής ο κ. Παπαλάνης γνωρίζοντας χρόνια τώρα τον γραφειοκρατικό λαβύρινθο αναγνώρισε την πολιτική βούληση που υπάρχει από τη δημοτική αρχή για την υλοποίηση του έργου αλλά ζήτησε υπομονή και επιμονή.

Βήματα προσεκτικά, νομιμοποιήσεις και αδειοδοτήσεις και την εκπόνηση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που θα εξασφαλίσουν ότι το έργο θα προχωρά απρόσκοπτα ακόμη κι αν χρειαστούν προσχώσεις στη θάλασσα. “Ας ξεκινήσουμε με αδειοδοτήσεις και με ένα νοικοκύρεμα” είπε χαρακτηριστικά

Στο ίδιο μοτίβο και ο αντιδήμαρχος κ. Ξενάκης ζήτησε να είμασε προσγειωμένοι και υποστήριξε ότι στόχος είναι να έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες μέσα στην επόμενη τριετία για να εξασφαλιστούν οι χρηματοδοτήσεις.

Δίτε το βίντεο:

Παρουσίαση σχεδιασμού δημοτικής αρχής για το παραλιακό μέτωπο

Gepostet von Astraparis am Montag, 5. Oktober 2020

 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια