Ο Συνήγορος του Πολίτη ερευνά την παράνομη επαναπροώθηση διερμηνέα της Frontex

Η αποκάλυψη από τους New York Times, σήμερα Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου 2021, της καταγγελίας για την παράνομη επαναπροώθηση στην Τουρκία από την ελληνική αστυνομία υπαλλήλου της Frontex απασχολεί τον Συνήγορο του Πολίτη, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Αναλυτικά, σημειώνει τα ακόλουθα:

«Ο Συνήγορος του Πολίτη, ως συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη αρχή με αποστολή την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, έλαβε από τον μηχανισμό αναφορών της Frontex καταγγελία για κακομεταχείριση και παράνομη επαναπροώθηση διερμηνέα της Frontex μαζί με άλλους αλλοδαπούς μέσω Έβρου στην Τουρκία (3-4/9/2021).

Πρόκειται για την δεύτερη ατομική αναφορά για επαναπροώθηση που διαβιβάζεται εντός του 2021 στον Συνήγορο από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό αναφορών, μεταξύ άλλων καταγγελιών για παραβίαση δικαιωμάτων σε επιχειρήσεις της Frontex από πράξεις των εμπλεκομένων οργάνων της χώρας.

Ο Συνήγορος έλαβε την καταγγελία από τη Frontex βάσει του σχετικού κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (άρ.111 παρ.4 Κανονισμού 2019/1896/ΕΕ)1 και ερευνά το περιστατικό με την ειδική αρμοδιότητα του εθνικού μηχανισμού διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας. Ο Συνήγορος αναμένει τις άμεσες ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών της αστυνομίας και τη δεδομένη πλήρη συνεργασία τους με την ανεξάρτητη αρχή για την διερεύνηση της καταγγελίας».