Οι «εξαφανισμένοι» της Μονολιάς στην Βουλή – Κρύβεται ο Μηταράκης

Πίσω από τις δήθεν εξηγήσεις των τοπικών αρχών της Χίου και πιο συγκεκριμένα του λιμεναρχείου Χίου επιχειρεί να κρυφτεί η κυβέρνηση και ειδικότερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, αρνούμενος επί της ουσίας να απαντήσει στις καταγγελίες για τους «εξαφανισμένους» της Μονολιάς, που έφερε στην Βουλή ο βουλευτής Χίου  του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για το άσυλο, το απόγευμα της Παρασκευής 8 Μαΐου 2020, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε – καταθέτοντας στα πρακτικά – τα δημοσιεύματα του astraparis.gr στο περιστατικό της αποβίβασης στην παραλία Μονολιάς Καλλιμασιάς προσφύγων και μεταναστών στις 30 Απριλίου 2020 και της εν συνεχεία «εξαφάνισής» τους.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε, επίσης, σε ανάλογα περιστατικά στην Σάμο, που είδαν το φως της δημοσιότητας, κυρίως μέσα από τις στήλες της Εφημερίδας των Συντακτών.

Ειδικότερα, ο κ. Μιχαηλίδης, αφού χαρακτήρισε τα περιστατικά αυτά ως εξαιρετικά ανησυχητικά δείγματα της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στους πρόσφυγες, το διεθνές δίκαιο και την εθνική έννομη τάξη, μίλησε για τους αυτόπτες μάρτυρες, όπως έγινε στην Μονολιά, που είδαν και μίλησαν με τους ανθρώπους αυτούς, καθώς και για εκείνους που διατείνονται ότι οι ίδιοι τηλεφώνησαν και ειδοποίησαν τις αρχές. Παράλληλα, πρόσθεσε, έχει δημοσιοποιηθεί φωτογραφικό υλικό που τεκμηριώνει την ανθρώπινη παρουσία στις συγκεκριμένες περιοχές και το οποίο κατέθεσε για τα πρακτικά της Βουλής. «Οι απαντήσεις αρμόδιων των τοπικών αρχών πανομοιότυπα αρνητικές, ενώ οι αρμόδιοι υπουργοί παραμένουν άφαντοι», τόνισε.

Γεννώνται, τόνισε, αμείλικτα ερωτηματικά, τι απέγιναν αυτοί οι άνθρωποι, πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή και αν ενεπλάκησαν όργανα του ελληνικού κράτους στην διαχείρισή τους, τηρώντας την νομιμότητα. «Είναι προφανές κύριε υπουργέ πως αν δεν δώσετε πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, η θεωρία των μειωμένων και μηδενικών ροών καταρρέει παταγωδώς. Εκτός και αν εγκαινιάσατε μια νέα πολιτική στην διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, δια της εξαφανίσεως των ανθρώπων, που φτάνουν στην χώρα μας. Όμως, οι πρακτικές αυτές, αν ισχύουν,  πέρα από τον αποκρουστικό χαρακτήρα τους, συνεπάγονται αυτονόητες καταδικαστικές συνέπειες από ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, εκθέτουν την χώρα στην διεθνή κοινότητα και δυστυχώς επιτρέπουν στην γείτονα να μας κουνάει το δάκτυλο. Δώστε, λοιπόν, άμεσα απαντήσεις. Η διαχείριση του προσφυγικού είναι μια διαρκής αναμέτρηση με τις αξίες του σεβασμού της νομιμότητας, των δικαιωμάτων, της ανθρωπιάς και της δημοκρατίας εν τέλει», επεσήμανε ο κ. Μιχαηλίδης.

Κάλεσε, τέλος, τον κ. Μηταράκη να μην καταφύγει και πάλι, όπως έκανε στην κοινοβουλευτική επιτροπή, «στην φρασεολογία περί προπαγάνδας και πρακτόρων τρίτων χωρών, γνωστή πρακτική της παράταξής σας από την δεκαετία του ’50 για την εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων».

Παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, απέφυγε να τοποθετηθεί και να απαντήσει στην ουσία των καταγγελιών, στις μαρτυρίες ανθρώπων που είδαν και μίλησαν για το περιστατικό της Μονολιάς και αρκέσθηκε να επαναλάβει ότι στα δημοσιεύματα του Τύπου έχουν ήδη απαντήσει οι αρμόδιες αρχές, αναφερόμενος – προφανώς – στο σαθρό αφήγημα του λιμεναρχείου Χίου.

Και κατέληξε με το… αφοπλιστικό: «Αυτά τα γεγονότα που εσείς λέτε ότι διαβάσατε σε κάποιες τοπικές ιστοσελίδες για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν ως γεγονότα».

Εν ολίγοις, δηλαδή, τόσο το χειρότερο για τα γεγονότα!

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια