Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναγκάστηκαν να κλείσουν την δομή COVID-19 στην Λέσβο

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, αναγκάστηκαν να κλείσουν το κέντρο απομόνωσης και περίθαλψης περιστατικών COVID-19, που δημιουργήθηκε στην Λέσβο, εξαιτίας της επιβολής προστίμων από τις τοπικές αρχές για πολεοδομικές παραβάσεις.

Η οργάνωση με ανακοίνωσή της, την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020, «καταδικάζει έντονα την αποτυχία των αρχών να βρουν μια λύση ώστε να διατηρηθεί η δομή ανοικτή, την ώρα που εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της COVID-19 στο κέντρο υποδοχής της Μόριας, όπου περισσότεροι από 15.000 πρόσφυγες ζουν συνωστισμένοι σε ανθυγιεινές συνθήκες. Προειδοποιούν, επίσης, ότι το κλείσιμο του κέντρου απομόνωσης και περίθαλψης – το οποίο θα μειώσει σημαντικά την ικανότητα ανταπόκρισης στην COVID-19 στο νησί – θα μπορούσε να έχει τρομερές επιπτώσεις σε περίπτωση εκδήλωσης επιδημίας στην Μόρια», αναφέρει η οργάνωση.

«Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι που οι τοπικές αρχές δεν μπόρεσαν να βρουν λύση, παρά τις προσπάθειες αρμόδιων φορέων, και υπό τις ιδιάζουσες συνθήκες που διαμορφώνει μία πανδημία», λέει η κα Χριστίνα Ψαρρά, γενική διευθύντρια του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Το κέντρο απομόνωσης και περίθαλψης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για περιστατικά COVID-19 στην Λέσβο άνοιξε στις 6 Μαΐου 2020. Παρά το γεγονός ότι η δομή αυτή αποτελούσε μέρος του συνολικού πλάνου επείγουσας ανταπόκρισης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με στόχο την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά που συνωστίζονται στη Μόρια, από την 1η Ιουλίου επιβλήθηκαν από τις τοπικές αρχές πρόστιμα σχετιζόμενα με πολεοδομικές διατάξεις που πιθανώς επιφέρουν ποινικές συνέπειες.

«Είναι αδιανόητο οι τοπικές αρχές να μας παρεμποδίζουν ενώ προσπαθούμε να προστατεύσουμε ευάλωτους ανθρώπους, όταν, ακριβώς δίπλα μας στη Μόρια, βλέπουμε μια κατάφωρη παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, με χιλιάδες ανθρώπους παγιδευμένους σε απάνθρωπες συνθήκες», τονίζει η κα Ψαρρά.