Όλα γίνονται για τον ΕΝΦΙΑ στο κτήμα Χωρέμη

20

Τα υπέρογκα ποσά που επιβαρύνουν τους ιδιοκτήτες του κτήματος Χωρέμη αποτελούν μια κρίσιμη παράμετρο της αγοράς από τον δήμο Χίου τμήματος 7,5 στρεμμάτων, που αποτελεί και την εν δυνάμει οικοπεδοποιήσιμη έκταση του κτήματος.

Η διάσταση αυτή, καμουφλαρισμένη βέβαια κάτω από τις μεγάλες ανάγκες της πόλης για πράσινο, για ελεύθερους χώρους, αλλά και για χώρους στάθμευσης, αποκαλύφθηκε στην συζήτηση που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο το βράδυ της Πέμπτης, 2 Μαρτίου 2017, όπου και εισήλθε το θέμα, προκειμένου να αποφασισθεί το ενδιαφέρον του δήμου Χίου για την απόκτηση του επίμαχου τμήματος.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Χίου κ. Μάρκος Σκούφαλος στην τοποθέτησή του ανέδειξε την διάσταση του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος – όπως είπε χαρακτηριστικά – πλήττει και τις μικρές και τις μεσαίες ιδιοκτησίες και φυσικά ακουμπά και τις μεγάλες περιουσίες. Ωστόσο, τόνισε, «μας αφήνει παγερά αδιάφορους τι θα πληρώσει ο κάθε έχων και κατέχων».

Πρότεινε δε, αποδεχόμενος το μέγεθος του προβλήματος του ΕΝΦΙΑ, αλλά και της οικονομικής αδυναμίας του δήμου να αποκτήσει το ακίνητο, οι ιδιοκτήτες του να το δωρήσουν στον δήμο Χίου και μάλιστα να μπει και το όνομά τους!

Η πρόταση έκανε αίσθηση στους δημοτικούς συμβούλους και έγινε δεκτό να μπει και αυτό το ενδεχόμενο, δηλαδή της δωρεάς, στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, αλλά τούτο είναι δώρον άδωρον, καθότι ποιος δωρίζει αν γνωρίζει ότι ο ενδιαφερόμενος αγοράζει!

Ο κ. Σκούφαλος ανέδειξε, επίσης, το πρόβλημα με τα πολλά αναξιοποίητα ακίνητα του δήμου Χίου, οικόπεδα και κουφάρια κτιρίων, κάτι που έθεσε στην ερώτηση – τοποθέτησή του και ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας κ. Μιχάλης Φυτούσης, τονίζοντας ότι «ο δήμος είναι κακός ιδιοκτήτης. Να φτιάξει αυτά που έχει και να σταματήσει να επεκτείνεται».

Κατά τα λοιπά όλη συζήτηση επί του θέματος ήταν έτσι για να συζητάμε, αφού στο τέλος σχεδόν ομοφώνως αποφασίσθηκε ότι ο δήμος ενδιαφέρεται για την αγορά του υπόψη τμήματος και προς την κατεύθυνση αυτή θα κινηθεί να διερευνήσει κάθε πιθανή πηγή χρηματοδότησης.

Κατά της απόφασης ψήφισαν οι κ.κ. Μάρκος Σκούφαλος, Βασίλης Μυριαγκός και Μιχάλης Κοντούδης.

Σχόλια