Οργανόγραμμα κουβάρι και μετακόμιση εκ του προχείρου από τον Μηταράκη

Σε αναστολή βρίσκεται πρακτικά η λειτουργία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου από τις αρχές του χρόνου, καθώς η μετακόμιση όλων των τμημάτων και των υπηρεσιών στο κτίριο Κεράνης έγινε χωρίς μέριμνα για στοιχειώδεις υποδομές. Παρόλο που η μετακόμιση είχε εξαγγελθεί μήνες πριν, τα νέα γραφεία παραμένουν περισσότερο από δύο εβδομάδες χωρίς τηλέφωνα και υπολογιστές, τα ράφια και οι συρταριέρες περιμένουν στις κούτες να συναρμολογηθούν, το ίδιο και το αρχειακό υλικό, και φυσικά ούτε λόγος για γραφική ύλη και άλλα αναλώσιμα, τα οποία σπεύδουν να αγοράσουν από την τσέπη τους οι υπάλληλοι.

Στην εικόνα της προχειρότητας και του χάους προστέθηκαν την περασμένη εβδομάδα η έντονη δυσαρέσκεια, η αβεβαιότητα και το αίσθημα ματαίωσης των υπαλλήλων λόγω των αιφνιδιαστικών αποφάσεων για ευρείες μετακινήσεις σε άλλα τμήματα, χωρίς να ληφθούν υπόψη η πείρα τους, τα ενδιαφέροντά τους και η επιθυμία τους.

Εναν χρόνο μετά την επανίδρυση του υπουργείου, η πολιτική ηγεσία αφήνει ξανά ένα διακριτό στίγμα προχειρότητας, αυθαιρεσίας και αυταρχισμού στη διάρθρωση και τη στελέχωση του διοικητικού μηχανισμού, επικαλούμενη ξανά έκτακτες ανάγκες για να νομιμοποιήσει τις αποφάσεις της. Αν μη τι άλλο, ο κ. Μηταράκης διαπρέπει σταθερά στη δυσφήμηση του επιτελικού κράτους.

Το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου προετοιμαζόταν πολλούς μήνες, ωστόσο ανακοινώθηκε στους υπαλλήλους μόλις στις 23 Δεκεμβρίου μαζί με τις εορταστικές ευχές του υπουργού, ενώ η έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων για τη στελέχωση των θέσεων έγινε με τη βιασύνη και τα λάθη που χαρακτηρίζουν αποφάσεις της τελευταίας στιγμής.

Στις 27 Δεκεμβρίου το απόγευμα, ημέρα Κυριακή, το γραφείο υπουργού ζήτησε με επείγον μήνυμα από τους μόνιμους υπαλλήλους να δηλώσουν μέσα σε δύο ημέρες τη θέση στην οποία υπηρετούν και τη θέση όπου πιθανόν επιθυμούν να μετακινηθούν. Προκαλεί αίσθηση ότι η διαδικασία έγινε από το γραφείο υπουργού εκ μέρους της διεύθυνσης ανθρωπίνου δυναμικού και διοικητικής υποστήριξης και όχι από την ίδια τη διεύθυνση ή από την υπηρεσιακή γραμματέα του υπουργείου.

Στις 9 Ιανουαρίου τα ξημερώματα ανακοινώθηκαν οι πρώτες διαπιστωτικές πράξεις, αιφνιδιάζοντας πολλούς υπαλλήλους που κλήθηκαν να αφήσουν τη θέση εργασίας τους ή να μετακινηθούν σε άλλη θέση από αυτή που είχαν ζητήσει. Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου: «[…] ποτέ δεν ενημερώθηκαν οι συνάδελφοι ότι θα καλούνταν μετά από λίγες μέρες να καλύψουν στην ουσία τα κενά άλλων τμημάτων του υπουργείου, αφήνοντας παράλληλα υποστελεχωμένα τα τμήματα στα οποία εργάζονταν μέχρι χθες. Αλήθεια, με ποια κριτήρια αποφασίστηκαν οι μετακινήσεις και με ποια κριτήρια δεν μετακινήθηκαν υπάλληλοι που το είχαν ζητήσει;».

Η συνέχεια υπήρξε χειρότερη. «Σαν να μην έφτανε αυτό, η ηγεσία του υπουργείου, σε επικοινωνία με το Σωματείο, ανέφερε πως έχουν γίνει λάθη και ότι θα γίνει ορθή επανάληψη, προτείνοντας στους εργαζόμενους να αιτηθούν διόρθωση της τοποθέτησής τους και δίνοντάς τους έτσι την ελπίδα ότι θα παραμείνουν στη θέση όπου εργάζονταν ή θα πάνε στο τμήμα που επιθυμούν. Τελικά, μετά από μία μέρα, και μέσα στο Σαββατοκύριακο έστειλε την ορθή επανάληψη χωρίς ουσιαστικά να προλάβουν οι συνάδελφοι καν να αντιδράσουν, ενώ ορισμένα μόνο από τα αιτήματα θεραπείας πληροφορούμαστε ότι έγιναν δεκτά», αναφέρει το Σωματείο.

ΠΗΓΗ: EFSYN.GR (του Δημήτρη Αγγελίδη)

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ