Πανάκριβη η καθαριότητα στο νοσοκομείο Χίου με ιδιώτη – Τι έγινε σε εστίαση – φύλαξη

Όταν τον Μάιο του 2020 η διοικήτρια του νοσοκομείου Χίου κα Ελένη Κανταράκη έδινε την κατεύθυνση να περάσουν σε ιδιώτες οι υπηρεσίες καθαριότητας του νοσοκομείου Χίου και να εκπονηθεί προς τούτο η σχετική οικονομοτεχνική μελέτη, μόνιμη επωδός ήταν η αναφορά σε κυβερνητική απόφαση να περάσουν οι υπηρεσίες αυτές σε ιδιώτες εργολάβους, άρα και μοιραία (;) οι εργαζόμενοι με συμβάσεις αργά ή γρήγορα θα έβλεπαν την πόρτα εξόδου.

Ωστόσο, η συνέπεια αυτή καθυστέρησε και οι εργαζόμενοι έχασαν τελικά την δουλειά τους από την 1.1.2022, χωρίς – ωστόσο – να έχει αναδειχθεί στο διάστημα μέχρι τότε με διαγωνιστικές διαδικασίες ιδιώτης ανάδοχος των υπηρεσιών καθαριότητας. Αυτό, άλλωστε, αποτελούσε και την δικαιολογητική βάση των κυβερνητικών αποφάσεων για τις διαδοχικές παρατάσεις των συμβάσεων των συγκεκριμένων κατηγοριών εργαζομένων. Δηλαδή, να δοθεί χρόνος, προκειμένου μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών να αναδειχθεί ιδιώτης ανάδοχος των υπηρεσιών καθαριότητας.

Η εξέλιξη είναι γνωστή με τις διαδοχικές απευθείας αναθέσεις (οκτώ συνολικά) των υπηρεσιών καθαριότητας από την 1.1.2022 έως τις 18.10.2023 στην εταιρεία ΓΕΝ-ΚΑ Α.Ε., με συνολικό κόστος – σύμφωνα με τις συμβάσεις – για το νοσοκομείο Χίου περίπου 1,7 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα δε, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου 2023, υπεγράφη – τελικά – η σύμβαση που προέκυψε μέσα από τον περιπετειώδη διαγωνισμό του νοσοκομείου Χίου.

Τι έγινε στους τομείς εστίασης και φύλαξης του νοσοκομείου Χίου

Τι έγινε, όμως, με τους εργαζόμενους της ίδιας κατηγορίας στους τομείς σίτισης – εστίασης και φύλαξης, τομείς που αρχικά – αλλά όχι μέχρι τέλους- είχαν εξαιρεθεί της ιδιωτικοποίησης; Οι εργαζόμενοι, λοιπόν, αυτοί με βάση τις νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για παρατάσεις των συμβάσεών τους εξακολουθούν να βρίσκονται – και πολύ σωστά – στις θέσεις τους στο νοσοκομείο Χίου.

Η τελευταία ανανέωση – παράταση των συμβάσεων έγινε με απόφαση της διοικήτριας στις 6 Οκτωβρίου 2023 (η απόφαση αναρτήθηκε στην Διαύγεια στις 9.10.2023) και αφορά το διάστημα από 1.10.2023 έως 31.10.2023 για συνολικά 18 εργαζόμενους (10 στην σίτιση – εστίαση και 8 στην φύλαξη).

Η θετική αυτή εξέλιξη για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους αποδεικνύει – ταυτόχρονα – ότι οι 23 εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας, που οι συμβάσεις τους έληξαν στις 21.12.2021, υπήρξαν θύματα τουλάχιστον διακριτικής, δυσμενούς μεταχείρισης από την διοίκηση του νοσοκομείου Χίου. Πολύ απλά, θα μπορούσαν μέχρι σήμερα (τέλος Σεπτεμβρίου 2023) να εργάζονται – με ανάλογη παράταση των συμβάσεών τους – στο νοσοκομείο Χίου έως ότου αναλάβει ο ιδιώτης, αφού αυτή ήταν η απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου Χίου.

Σηκώνει δε πολλή συζήτηση αν συμπίπτει με κυβερνητική απόφαση, αφού οι ρυθμίσεις για παρατάσεις των συμβάσεων είναι αδιάλειπτες και συνεχείς. Χώρια που η κυβερνητική κατεύθυνση ήταν για επιλογή της συμφερότερης λύσης (εργαζόμενοι με συμβάσεις ή ιδιώτης).

Ο ιδιώτης με τις απευθείας αναθέσεις αποδείχθηκε πανάκριβος

Η επιλογή να περάσουν οι υπηρεσίες καθαριότητας στο νοσοκομείο Χίου σε ιδιώτη και μάλιστα με οκτώ διαδοχικές απευθείας αναθέσεις, συνολικού ποσού με τον ΦΠΑ περίπου 1,7 εκατ. ευρώ, αποδεικνύονται εκ των πραγμάτων πανάκριβες και τεράστια σπατάλη πόρων για το νοσοκομείο Χίου.

Η αρχική από Μάιο 2020 τεχνοοικονομική μελέτη του νοσοκομείου έκανε λόγο για την ανάγκη αύξησης των εργαζομένων του τομέα από τους 23 στους 25, με συνολικό ετήσιο κόστος περίπου 461.000 ευρώ, έναντι περίπου 529.000 ευρώ (με ΦΠΑ) για ιδιώτη. Έγινε, τότε, σύγκριση του προ ΦΠΑ ποσού των περίπου 452.000 ευρώ με ιδιώτη και προέκυψε (με το λογιστικό τρυκ ότι δεν υπολογίζεται ο ΦΠΑ) ετήσιο όφελος περίπου 8.000 ευρώ που έκρινε ως συμφερότερη την λύση του ιδιώτη.

Βέβαια, στην συνέχεια μετά από την… παραγγελία για νέα οικονομοτεχνική μελέτη ο αναγκαίος αριθμός εργαζομένων του τομέα εκτινάχθηκε εν μια νυκτί στους 37 και ανάλογα και ο προϋπολογισμός και εν τέλει – σύμφωνα με την μετά από τον διαγωνισμό υπογραφείσα σύμβαση – στις 980.411,94 ευρώ (με ΦΠΑ).

Δηλαδή, το κόστος των υπηρεσιών καθαριότητας διπλασιάσθηκε τουλάχιστον, για τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου Χίου (τόσο με τις απευθείας αναθέσεις, όσο και με το αποτέλεσμα του διαγωνισμού).

Θα πει, όμως, κάποιος ότι τότε υπήρχαν 23 εργαζόμενοι με συμβάσεις στον τομέα καθαριότητας του νοσοκομείου Χίου, ενώ τώρα με τον ιδιώτη η σύμβαση προβλέπει να είναι 37. Θεωρητικά, λοιπόν, καλύτερες υπηρεσίες καθαριότητας για το νοσοκομείο Χίου. Και σίγουρα μεγαλύτερο κόστος. Και περισσότερα έσοδα για τον ιδιώτη εργολάβο, προσθέτουμε. Κι αν οι εργαζόμενοι ήταν 50 ή 60;

Ακολουθεί η απόφαση για παράταση των συμβάσεων σε σίτιση – εστίαση και φύλαξη

sitisi_filaxi 9.10.2023