Ποιοι μύλοι του Άμστερνταμ, ελάτε να δείτε τους μύλους του Αιγαίου
Ποιος λέει ότι μόνο το Άμστερνταμ έχει ανεμόμυλους; Οι πέτρινοι γίγαντες της Ελλάδας λένε τη δική τους ιστορία, αναφέρει σε φωτογραφικό ρεπορτάζ του το protothema.gr, στην αγγλική του έκδοση.
Παρουσιάζει δε σειρά εξαίρετων φωτογραφιών ανεμόμυλων των νησιών του Αιγαίου και μεταξύ αυτών των ανεμόμυλων της Χίου, στα Ταμπάκικα.
Ανεμόμυλοι εμφανίστηκαν στην ελληνική επικράτεια στον 12ο και 13ο αιώνα. Πάνω από 600 από αυτούς είναι βρίσκονται σήμερα στο αρχιπέλαγος των Κυκλάδων, παρέχοντας ένα αγαπημένο θέμα για τους ποιητές, τους ζωγράφους και τους φωτογράφους.
Σκαρφαλωμένο πάνω σε λόφους, εκτεθειμένοι στους βόρειους ανέμους, εκεί που κάποτε άλεθαν το σιτάρι, το κριθάρι και το καλαμπόκι. Στην εποχή μας προσφέρουν εναλλακτική διαμονή, ενώ άλλοι έχουν ανακαινιστεί κι έχουν μετατραπεί σε εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα.
Μύκονος
Μύκονος, γνωστή και ως το νησί των ανέμων, έχει τους πλέον εμβληματικούς ανεμόμυλους. Οι περισσότεροι από αυτούς χτίστηκαν από τους Ενετούς τον 16ο αιώνα, αλλά η κατασκευή συνεχίστηκε και στις αρχές του 20ού αιώνα.
Σαντορίνη
Οι ανεμόμυλοι της Οίας σημαδεύουν το τοπίο. Κάποιοι είναι διαθέσιμοι για διαμονή.
Πάτμος
Οι 16 ανεμόμυλοι της Πάτμου χτίσθηκαν το 1588. Έχουν αποκατασταθεί και στέκονται ως ένα παράδειγμα της διατήρησης.
Αμοργός
Οι εκπληκτικοί ανεμόμυλοι της Αμοργού.
Χίος
Το νησί της Χίου, ακριβώς απέναντι από την Τουρκία, έχει εξαιρετικούς πέτρινους ανεμόμυλους.
Ρόδος
Ανεμόμυλοι στο Μανδράκι, στο νησί της Ρόδου, Δωδεκάνησα.
Λέρος
Μια σειρά από ανεμόμυλους με θέα τη Χώρα στο νησί της Λέρου των Δωδεκανήσων.
ΠΗΓΗ: en.protothema.gr