ΚΟΙΝΩΝΙΑ
0

Πυρά κατά δημάρχου από τον ΣΥΡΙΖΑ για τα ασφαλιστικά μέτρα

Πυρά κατά δημάρχου από τον ΣΥΡΙΖΑ για τα ασφαλιστικά μέτρα

Τα πυρά της νομαρχιακής επιτροπής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ δέχονται δημοτική αρχή και δήμαρχος για την κατάθεση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, με στόχο να μην εγκατασταθούν οικίσκοι στην ΒΙΑΛ για την στέγαση των προσφύγων και μεταναστών εν όψει του χειμώνα.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναγνωρίζει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στην ΒΙΑΛ, δεν καταλογίζει τις μέγιστες ευθύνες που φέρει η κυβέρνηση και επικεντρώνεται στα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ο δήμος Χίου.

Αναλυτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στην ανακοίνωσή του τα εξής:

«Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χίου αντιμετωπίζουμε το προσφυγικό –μεταναστευτικό σύμφωνα με τις αρχές του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης παρά τις δυσκολίες με σύμμαχο την τοπική κοινωνία.

Αναγνωρίζουμε ότι η συμφωνία Ε.Ε. –Τουρκίας αν και δύσκολη – κάτι που έχουμε πει από την αρχή – αποδείχθηκε από τα αποτελέσματα αναγκαία γιατί περιόρισε τις ροές, όμως θεωρούμαι απαραίτητη την σταδιακή αποσυμφόρηση των νησιών και ειδικότερα στο νησί μας, με κύρια μέριμνα στις ευπαθείς ομάδες και τα ασυνόδευτα. Την ίδια στιγμή απαιτείται η ακόμα μεγαλύτερη επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και η αξιοποίηση όλων των φορέων και μηχανισμών για την πλήρη απορρόφηση των ευρωπαϊκών και λοιπών κονδυλίων μέχρι το 2020.

Στην Χίο η κατάσταση είναι καλύτερη και αυτό οφείλεται στο κλείσιμο της Σούδας, αίτημα όλης της χιακής κοινωνίας, το οποίο υλοποιήθηκε με την αποτελεσματική συμβολή της κυβέρνησης. Να μην ξεχνάμε ότι το δημοτικό συμβούλιο είχε αποφασίσει δύο φορές για το κλείσιμο και δεν το έκανε.

Ξέρουμε ότι η κατάσταση στην ΒΙΑΛ δεν είναι καλή και από άποψη υπερπληθυσμού αλλά και από την ποιότητα και τις συνθήκες διαβίωσης. Από κάθε άποψη το να βρίσκονται στην ΒΙΑΛ πάνω από τους διπλάσιους ανθρώπους σε αναμφισβήτητα άσχημες συνθήκες και σε καταστάσεις που δεν τιμούν κανέναν, είναι κάτι που πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθεί.

Ευθύνες υπάρχουν και μεγάλο μερίδιο έχει ο δήμος Χίου που εκτός των άλλων μας έδειξε και ένα άλλο πρόσωπο με την τελευταία κίνηση επιλογής –κατάθεση ασφαλιστικών- να αφήσει στο κρύο και την βροχή μωρά και ευπαθείς ομάδες. Καταλαβαίνουμε από τις ατυχείς δηλώσεις του δημάρχου «Αν έχουμε λοιπόν μια πολιτεία η οποία μπορεί να βάζει κοντέινερ, αλλά δεν μπορεί να βρει παπούτσια νομίζω ότι κάτι δεν έχει κάνει καλά και κάπου λάθος έχει ιεραρχήσει τους στόχους της», ότι έχει μετανιώσει συρόμενος από ακραίες μειοψηφίες της παράταξης του.

Από την άλλη μας κάνει εντύπωση ότι ο δήμαρχος νοιάζεται για τις λάθος ιεραρχήσεις της κυβέρνησης, όπως λέει, αλλά η έγνοια του είναι τέτοια ώστε να καταθέσει ασφαλιστικά για να μείνουν οι άνθρωποι χωρίς στέγη. Υπάρχει μεγάλη αντίφαση και ο καθένας μας μπορεί να το ερμηνεύσει όπως νομίζει.

Η κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στην Χίο, θα ομαλοποιείται βήμα-βήμα με την μετακίνηση των ευάλωτων ομάδων στην ηπειρωτική χώρα αλλά και αν αξιοποιηθεί όσο το δυνατό καλύτερα ο χώρος στην ΒΙΑΛ για να προστατευθούν από τις καιρικές συνθήκες οι πρόσφυγες – μετανάστες που βρίσκονται αυτή την στιγμή σε σκηνές. Την δυνατότητα αυτή την σταμάτησε ο δήμος Χίου και σίγουρα έχει μεγάλη ευθύνη».

Μοιραστείτε το:
  • rss