Πιτυός: ένα χωριό σε σεργιανίζει στο παρελθόν του

Συνεχίζουν να καινοτομούν η ΚοινΣΕπ «Πιτυός Προορισμός» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος του οικισμού με στόχο να κάνουν το Πιτυός ένας προορισμό που θα μείνει αξέχαστος για τους επισκέπτες του.

  • Μουσική Αναδρομή

Με την πολύτιμη αρωγή του μουσικολόγου Δημ. Γιαννιώδη και της ομάδας του, από κοινού Πολιτιστικός Σύλλογος Πιτυούς και ΚοινΣΕπ «Πιτυός Προορισμός» θέτουν σε εφαρμογή μια μουσική περιήγηση στο χωριό. Έχοντας καταγράψει 15 σκοπούς του Πιτυούς, τραγουδισμένους από κατοίκους του και τοποθετώντας κωδικούς qr σε εμφανή σημεία του οικισμού, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει μια ευχάριστη μουσική αναδρομή στο Πιτυός. Η υπηρεσία προσφέρεται δωρεάν. Σε λίγες ημέρες στη διάθεση των χρηστών θα βρίσκεται και διαδραστικός χάρτης με τα 15 σημεία στα οποία αναφέρονται οι καταγεγραμμένοι σκοποί.

  • Με ξεναγό τον Θ. Καραμουσλή

Από την Παρασκευή 6 Αυγούστου και για δυο μήνες, καθημερινά (εκτός Τρίτης και Τετάρτης), ο πολύπειρος ξεναγός Θωμάς Καραμουσλής με πρωτοβουλία της ΚοινΣΕπ «Πιτυός Προορισμός» πραγματοποιεί περιηγήσεις στα βασικά σημεία επισκεψιμότητας του Πιτυούς. Οι περιηγήσεις είναι ωριαίας διάρκειας και ξεκινούν από τις 11.00 – 19.00 από τα γραφεία της ΚοινΣΕπ στην πλατεία του Πιτυούς. Ο χρήστης της υπηρεσίας γνωρίζει την ιστορία του οικισμού, την ισχυρή Ομηρική του παράδοση, και περιηγείται στα κύρια αξιοθέατα του, τον πύργο, το Βυζαντινό Άγιο Δημήτρη, το ελαιοτριβείο, τον ξυλόφουρνο του Γ. Αποστολή, τον Άγιο Γιώργη τον Χιοπολίτη. Η χρήση της υπηρεσίας έχει το συμβολικό αντίτιμο των 2,5 ευρώ ανά άτομο.

  • Περί τσοπανικής

Εδώ και λίγες μέρες ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πιτυούς, με την πολύτιμη συμβολή του Υπουργείου Πολιτισμού, προχώρησε στην έκδοση του ερευνητικού έργου του Γιάννη Μακριδάκη «Πιτυός: περί τσοπανικής και άλλων παραδόσεων». Πρόκειται για την προ εικοσαετίας καταγραφή της κτηνοτροφικής παράδοσης του Πιτυούς από κατοίκους του οικισμού, ορισμένοι από τους οποίος δεν βρίσκονται πλέον εν ζωή. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πιτυούς ευχαριστεί θερμά τον συγγραφέα και για τη διάσωση της τοπικής μνήμης και για την παραχώρηση των δικαιωμάτων στο Σύλλογο. Η έκδοση πωλείται στην τιμή των 5 ευρώ.

Η ΚοινΣΕπ «Πιτυός Προορισμός» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος ευχαριστούν δημόσια τους χορηγούς, όλους τους εθελοντές μικρούς και μεγάλους, και όσους στήριξαν και την εφετινή πολύ επιτυχημένη διοργάνωση της 2ης Γιορτής Κτηνοτροφίας και ειδικότερα τους Χαρ. Κοιλιάρη, Β. Κριτάκη, Ν. Χούλη, Δημ. Ψωμαδάκη, Κ. Χατζαντωνάκη, Δημ. Γιαννιώδη, καθώς και το Σύλλογο Ποιμένων Χίου και την Art Line Advertisement για την άψογη συνεργασία.

Τέλος, ενημερώνουν τους επισκέπτες του Πιτυούς ότι μπορούν να χαϊδέψουν και να ταΐσουν τα … κριθαροκίνητα του Πιτυούς, τα 4 συμπαθή γαϊδουράκια μας, μέχρι του χρόνου να αναπτυχθεί ολοκληρωμένη η υπηρεσία γνωριμίας μαζί τους για μικρούς και μεγάλους.

 

 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια