Πληρώστε για να μην πούμε το νερό, νεράκι

Το νερό, νεράκι θα πούμε οι Χιώτες, αν η ΔΕΥΑΧ δεν εξασφαλίσει ρευστό να ξεχρεώσει τον μεγαλύτερο πιστωτή της τη ΔΕΗ, η οποία απειλεί να κατεβάσει τους διακόπτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή υδροδότηση της πόλης και την λειτουργία της αποχέτευσης!

Στο στόχαστρο της ΔΕΥΑΧ θα βρεθούν, για να εξασφαλισθεί χρήμα οι μπαταξήδες, που έχουν φεσώσει την επιχείρηση με 3,5 εκατ. ευρώ και την έχουν οδηγήσει – μαζί και με τα υπόλοιπα στραβά σε πλήρη οικονομική ασφυξία.

Στα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ήρθε και η ΔΕΗ να δώσει το τελειωτικό χτύπημα, απαιτώντας εδώ και τώρα είτε την εξόφληση των απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος ύψους 530.000 ευρώ, είτε την άμεση ρύθμισή τους με όρο την άμεση καταβολή μετρητών ίση με το 10% του συνολικού χρέους.

Παράλληλα, η ΔΕΗ απειλεί να διακόψει τις παροχές ρεύματος σε αντλιοστάσια νερού και αποχέτευσης, όπως και στη μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού στο Κοντάρι… Κάτι που αν συμβεί θα έχει ως άμεση συνέπεια την πυροδότηση μιας υγειονομικής βόμβας στο νησί που θα απειληθεί με ολοσχερή καταστροφή.

Ένα βήμα πριν την χρεοκοπία

Η ΔΕΥΑΧ αδυνατεί να ανταποκριθεί σε αυτή την απαίτηση, παραδεχόμενη πλέον ευθέως ότι είναι ένα βήμα πριν από την χρεοκοπία και στρέφεται στους πολίτες αναζητώντας σανίδα σωτηρίας στα 3,5 εκατ. ευρώ που οφείλουν συνολικά δημότες και επιχειρήσεις .

«Η ΔΕΥΑΧ με βάση τα σημερινά δεδομένα έχει μόλις μία ή το πολύ δύο εβδομάδες ζωής», δήλωσε ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της εταιρείας κ. Απόστολο Τζιώτη, το μεσημέρι της Παρασκευής, 30 Οκτωβρίου 2015.

Αναλύοντας τα δεδομένα οι κ.κ. Βουρνούς και Τζιώτης στάθηκαν ιδιαίτερα στις τελευταίες εξελίξεις, με την κατάσχεση ποσού 230.000 ευρώ υπέρ του ελληνικού Δημοσίου για το δάνειο του Βιολογικού από τα συνολικά 600.000 ευρώ που είναι δεσμευμένα, καθώς και στην οφειλή του κράτους στην εταιρεία, ύψους 1.000.000 ευρώ από τις επιδοτήσεις της αφαλάτωσης, που αντιστοιχούν στο 25% του προϋπολογισμού.

Καρκινοβατεί η έκδοση της ΚΥΑ για την ρύθμιση του χρέους

Παράλληλα, εκτενείς αναφορές έκαναν στις απεγνωσμένες προσπάθειες για άμεση υπογραφή της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη που θα ρυθμίζει για τριάντα χρόνια το χρέος των 5.000.000 ευρώ (με εγγυητή το ελληνικό Δημόσιο) έναντι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η έκδοση της συγκεκριμένης ΚΥΑ καρκινοβατεί εδώ και ένα χρόνο μετά την σχετική ψήφιση του νόμου 3316 /2014, με τον οποίο υποτίθεται ότι το πρόβλημα θα λύνονταν οριστικά.

«Ελπίζουμε ότι ο κ Αλεξιάδης από Δευτέρα, Τρίτη θα υπογράψει την σχετική ΚΥΑ και έτσι θα μπορέσουμε να προγραμματίσουμε το ξεμπλοκάρισμα των τραπεζικών καταθέσεων το επόμενο διάστημα αφού ακόμα και μετά την υπογραφή θα χρειαστεί η έκδοση ΠΟΛ από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων που αντιδρά, θεωρώντας ότι υπάρχουν ανεξόφλητες οφειλές από την ρύθμιση που επετεύχθη το 2007 η οποία ωστόσο ποτέ δεν ενεργοποιήθηκε», τόνισε ο κ Τζιώτης.

Διακοπή νερού σε όσους δεν πληρώνουν

Απέναντι σε όλα αυτά η ΔΕΥΑΧ πλέον καλεί με προσωπικές επιστολές τους δημότες που οφείλουν μεγάλα ποσά να προσέλθουν για την άμεση ρύθμισή τους, προχωρώντας πλέον σε διακοπές νερού σε όσους δεν συμμορφώνονται.

Στο στόχαστρό της βρίσκονται κυρίως καταναλωτές από την περιφέρεια που τα προηγούμενα χρόνια είχαν «ξεχάσει» τι σημαίνει πληρωμή νερού, αφού οι δήμοι και ειδικά οι καποδιστριακοί που καταργήθηκαν με το νόμο Καλλικράτη απέφευγαν είτε συστηματικά, είτε λόγω ανικανότητας των δημάρχων τους να αποστείλουν λογαριασμούς.

Το αποτέλεσμα είναι οι οφειλές των καταναλωτών να έχουν εκτοξευθεί στο ασύλληπτο ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ και τα οποία τώρα επιτακτικά ζητά πλέον η ΔΕΥΑΧ προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί και να υδροδοτεί κανονικά το νησί.

Να σημειωθεί ότι εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Τζιώτης κάλεσε τους πολίτες να εξοφλούν με μετρητά τη ΔΕΥΑΧ στα ταμεία της αφού όσες πληρωμές γίνουν μέσω τραπέζης αυτόματα τα ποσά παρακρατούνται υπέρ του Δημοσίου…